Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Σε «κόκκινο» συναγερμό για δεύτερο 24ωρο – Δεν βοηθούν οι καιρικές συνθήκες

Φωτιά: Σε «κόκκινο» συναγερμό για δεύτερο 24ωρο – Δεν βοηθούν οι καιρικές συνθήκες

Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες μέρες. Ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς να είναι ακραίος για δεύτερο 24ωρο. Στο «κόκκινο» Αττική και έξι ακόμη περιοχές της επικράτειας.

Πύρινες φλόγες που ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 25 μέτρα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα με τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή για δεύτερο 24ωρο καθώς οι βόρειοι άνεμοι που επιμένουν επιδεινώνουν τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.

Πολύ δύσκολη ημέρα για φωτιές αναμένεται και η Δευτέρα (12/08) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα σε κατάσταση συναγερμού για να εκδηλωθούν φωτιές θα είναι: Αττική, Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, Βοιωτία, Κορινθία και Λακωνία.

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας Δήμοι και Περιφέρειες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Φωτιά

Σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για φωτιά

Λόγω της κατάστασης συναγερμού συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Από τις Αρχές απευθύνεται η έκκληση στους πολίτες να  είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως
το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων και άλλα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Φωτιά

Φωτιά: Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr η ένταση των ανέμων δεν θα είναι σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου, Κώστα Λαγουβάρδο, να δηλώνει (ΕΡΤ) πως οι ισχυροί άνεμοι που θα επιμείνουν για δεύτερο 24ωρο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν μπορούν να αγνοηθούν.

«Αυτό που καθιστά την κατάσταση τόσο επικίνδυνη είναι η παρατεταμένη ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε. Παράλληλα, επισήμανε πως οι ισχυροί άνεμοι, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν τα 80 με 90 χιλιόμετρα την ώρα, επιδεινώνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. «Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων καθιστά τις επόμενες μέρες εξαιρετικά κρίσιμες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φωτιά

Πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής, Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Οι γενικότερες κλιματικές συνθήκες

Σχετικά με τις γενικότερες κλιματικές συνθήκες, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασιών όλων των εποχών, με τον Ιούλιο να χαρακτηρίζεται από καύσωνα διαρκείας, 16 ημερών. «Αν συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος, θα μπορούμε να μιλάμε για το θερμότερο καλοκαίρι που έχουμε βιώσει στη χώρα μας», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα. «Αυτή η παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την ανθρώπινη υγεία», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πόλεις θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερους χώρους πρασίνου, με την Αττική να εκπέμπει «sos», για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των παρατεταμένων καυσώνων στις επόμενες δεκαετίες.

Εικόνα από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα Αττικής

«Οι συνθήκες είναι αφόρητες»

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο (ΑΝΤ1) για τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και δυσχεραίνουν την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε στον Βαρνάβα.

Όπως τόνισε «είχε περιγράφει και από τον υπουργό κ. Κικίλια οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Η ανομβρία υπάρχει εδώ και πολλούς μήνες και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους αυτό κάνει δύσκολη την κατάσταση».

»Βλέπουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων για το καλύτερο δυνατό, δυστυχώς οι συνθήκες είναι αφόρητες. Το μέτρο του καθαρισμού των οικοπέδων ήταν σημαντικό και διέσωσε μεγάλες εκτάσεις από πυρκαγιές» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Sports in

«Μύλος» έγινε η Εθνική Γαλλίας: «Πρέπει να ντρέπεσαι – Ντρέπομαι επειδή είσαι πρόεδρος»!

Η αποκάλυψη του «RMC Sport» για το «χοντρό» επεισόδιο μεταξύ παίκτη και του προέδρου της γαλλικής ομοσπονδίας στα αποδυτήρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024