Φωτιά στον Βαρνάβα: Οδηγίες προστασίας για άτομα με άσθμα και ΧΑΠ – Τα επικίνδυνα συμπτώματα
Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους καπνούς - Τι συμβουλεύει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας
Την προσοχή των πολιτών που έχουν άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εφιστούν οι πνευμονολόγοι για τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλγκτη στον Βαρνάβα, και εκδίδουν οδηγίες προστασίας από τους καπνούς.
Οι καπνοί που δημιουργούνται από την μεγάλη φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής (11.08.2024) στον Βαρνάβα προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα σε όσους βρίσκονται κοντά και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες -κυρίως τους ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα- να απομακρυνθούν ώστε να προστατευτούν από τον καπνό, ο οποίος έχει επεκταθεί τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά από το πύρινο μέτωπο, επηρεάζοντας και την Αττική.
Πώς θα προστατευτείτε από τον καπνό – Τι πρέπει να κάνετε
Η εισπνοή του καπνού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς, αφού ήδη είναι η αναπνευστική λειτουργία τους επιβαρυμένη. Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, με κοινή ανάρτηση του διοικητικού συμβουλίου της στο Facebook, συνιστά στους πάσχοντες από υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους.
Απαραίτητο είναι επίσης να λαμβάνουν συστηματικά τα φάρμακά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Όπως ισχύει για όλους μας, πρέπει κι αυτοί να απομακρυνθούν ώστε να προστατευθούν από τον καπνό που παράγει η φωτιά. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
Οι πνευμονολόγοι τονίζουν πως είναι «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.
Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο σε περιοχή με καπνό από τη φωτιά, τα παράθυρα του οχήματος πρέπει να είναι κλειστά. Πρέπει επίσης να να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας του οχήματος.
Τα επικίνδυνα συμπτώματα
Ορισμένα συμπτώματα, τέλος, πρέπει να αναφέρονται αμέσως στον θεράποντα πνευμονολόγο.
Αυτά είναι τα εξής:
- Η δυσκολία στην αναπνοή
- Το θωρακικό άλγος (πόνος στο θώρακα)
- Ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων
Εφόσον εκείνος το κρίνει απαραίτητο, οι ασθενείς πρέπει να μεταβούν σε δομή υγείας για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.
- Με συνελεύσεις στα μπλόκα οι αγρότες αποφασίζουν τα επόμενα βήματα – «Απογοητευτική» η συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η «Ιθάκη» ξυπνά τη «μνήμη χρυσόψαρου»: Στόχος της Καρυστιανού ο Τσίπρας – Χτυπά από… δεξιά (μόνο)
- Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε τα χειρότερα στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ
- Παύλος Μάτεσις: Πολλοί οι ασχημονούντες και οι βοώντες
- Ο Κωστούλας έχει σηκώσει στο… πόδι τα social media: «Η Ελλάδα αξίζει να πάρει πίσω τα Ελγίνεια Μάρμαρα»
- Εύβοια: Εγκλωβίστηκαν δύο νεαροί λόγω της έντονης χιονόπτωσης
- «Εκθεση ιδεών» και κατηγορίες για «διαστρέβλωση» από την Καρυστιανού μετά τις επικίνδυνες δηλώσεις της για τις αμβλώσεις
- Greece Holds Firm as a Top Mediterranean Travel Choice
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442