Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιές: Σε «κόκκινο» συναγερμό η χώρα για megafires

Φωτιές: Σε «κόκκινο» συναγερμό η χώρα για megafires

Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί ότι οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας

Σε κατάσταση συναγερμού μπαίνει η χώρα από σήμερα Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Ο λόγος που είναι επικίνδυνο να ξεσπάσουν φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι ο συνδυασμός ισχυρών έως θυελλώδων ανέμων, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ξηρασία, συνθήκες που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για εκδήλωση πυρκαγιών, ακόμα και megafires, που μπορούν να κάψουν χιλιάδες στρέμματα γης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo και τον χάρτη επικινδυνότητας, η μισή χώρα αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο φωτιάς επιπέδου 5, με τα προγνωστικά στοιχεία να κάνουν λόγο για ριπές των ανέμων στη Νότια Εύβοια, στις Κυκλάδες και στη Νότια Κρήτη τις μεσημεριανές ώρες που θα φτάσουν τα 90 km/h, ενώ σε Ανατολική Στερεά, Κεντρική Εύβοια, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Ανατολική Πελοπόννησο θα φτάσουν ακόμα και τα 60-70 km/h.

Έκτακτα μέτρα

Λόγω του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης φωτιάς, μπαίνουν σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας στον Λυκαβηττό

Ο Δήμος Αθηναίων τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής, λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι υπηρεσίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Δημοτική Αστυνομία και αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας) θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή με περιπολίες όλο το 24ωρο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, θα φυλάσσονται όλοι οι μεγάλοι χώροι πρασίνου της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των λόφων Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Τουρκοβουνίων και Ιλισίων, ενώ ειδικά για τον λόφο Λυκαβηττού ανακοινώθηκε η εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Επίσης υδροφόρες θα είναι διαθέσιμες, ώστε να συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχει με drones τις περιοχές πρασίνου της Αθήνας, προκειμένου να ενημερώνει την Πυροσβεστική όπου κριθεί αναγκαίο.

Η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες και τους φορείς να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σε περίπτωση που αντιληφθούν οποιονδήποτε κίνδυνο, να επικοινωνούν με το 1595, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

  • Κλειστός και ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Για τους ίδιους λόγους, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) με σχετική ανακοίνωση ενημερώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την Κυριακή 11/08/2024 ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα παραμένει κλειστός και από τις δύο εισόδους.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας ελήφθησαν έκτακτα μέτρα

Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πρόκειται για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (πλην νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Ο χάρτης εκδήλωσης κινδύνου πυρκαγιάς

Άλλες 8 περιφέρειες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4):

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Σποράδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, ΠΕ Καρπάθου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης).

Οι συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση των megafires

H προειδοποίηση Κικίλια

«Καμπανάκι» Κικίλια: «Από αύριο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες»

«Από την Κυριακή μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα επικρατήσουν εξαιρετικά υψηλές και επικίνδυνες και κρίσιμες καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε δηλώσεις του.

Όπως εξήγησε «θα έχουμε συνδυασμό ισχυρότατων ανέμων 6 – 7 και με ριπές 8, ανομβρία όπως τη βλέπετε εδώ και πάρα πολύ καιρό και ξηρασία και γι’ αυτό το λόγο η μισή Ελλάδα θα βρίσκεται στο κόκκινο όπως βλέπετε στο χάρτη.

Έχω ζητήσει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα που αφορούν το στρατό, την αστυνομία, τους εθελοντές, την πυροσβεστική και την τοπική αυτοδιοίκηση και ζητώ από το σύνολο των συμπολιτών μας να είναι σε εγρήγορση και να επιδείξουν τεράστια υπευθυνότητα γιατί θα έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη εβδομάδα».

Ποια μέτρα ελήφθησαν λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς

Μετά την έκδοση του χάρτη που βάζει σε κατάσταση επιφυλακής τέσσερις περιφέρειες, ο υπουργός κλιματικής κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Αυγούστου διυπουργική-συντονιστική σύσκεψη, ενώ προηγήθηκε συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, οι πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι που θα πνέουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για εκδήλωση επικίνδυνων πυρκαγιών, ακόμα και mega φωτιές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε κατάσταση συναγερμού με γενική επιφυλακή και διασπορά των επίγειων και ενάεριων δυνάμεων.
  • Στις περιοχές πολύ υψηλής επικινδυνότητας τα δάση, τα άλση και τα πάρκα θα είναι κλειστά με αποφάσεις των Περιφερειών και των Δήμων. Οι είσοδοι θα φυλάσσονται από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Η ΕΛΑΣ θα πραγματοποιεί αυξημένες περιπολίες στα δάση και θα είναι σε απόλυτη εγρήγορση για απομακρύνσεις πολιτών σε ασφαλή σημεία αν χρειαστεί.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν αυξημένα περίπολα σε δασικές εκτάσεις και ορεινούς όγκους, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών εφόσον χρειαστεί.
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα το Λιμενικό
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία.
  • Επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, το ΕΚΑΒ, οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Sports in

Ελλάδα – Ισπανία 15-13: Η Ελλαδάρα «έπνιξε» τους Ισπανούς και είπε «αντίο» με ψηλά το κεφάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Ελλαδάρα νίκησε τους Ισπανούς με 15-13 και κατέκτησε την 5η θέση του Ολυμπιακούς παίζοντας για την υπερηφάνεια της και τελειώνοντας με νίκη το τουρνουά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024