Η επανίδρυση της Πολεοδομίας στη Μύκονο είχε αποφασιστεί τον Μάιο του 2023 μετά τις καταγγελίες για σειρά πολεοδομικών αυθαιρεσιών και τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού.

Το in με σειρά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα είχε αναδείξει και τα δύο ζητήματα.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις καταγγελίες του δήμου Μυκόνου η κατάσταση στο νησί συνεχίζει να παραμένει κάτι παραπάνω από προβληματική.

Παρά τις καταγγελίες και τις βεβαιώσεις των πολεοδομικών παραβάσεων, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Μύκονο

Σε επιστολή, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», του δημάρχου Μυκόνου Χρήστου Βερώνη προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία της Πολεοδομίας ή αλλιώς Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) καταγγέλλεται ότι: «Η Μύκονος ξαναμπαίνει στο μάτι του κυκλώνα, οι αυθαιρετούντες αναθαρρούν, η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι εμπαίζεται, ο δήμος παρά τη βούλησή του βρίσκεται σε θέση απολογούμενου και η πολιτεία εμφανίζεται ανακόλουθη σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για αποκατάσταση της νομιμότητας στη Μύκονο».

Έλλειψη προσωπικού και υπάλληλοι που αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους

Ο δήμαρχος Μυκόνου σε άλλη επιστολή του προς τις αρμόδιες αρχές αναφέρει ότι: «Η Υπηρεσία Δόμησης, αντί να ενισχυθεί με στελέχη, αποψιλώθηκε μετά από συνεχείς αποχωρήσεις των υπηρετούντων σε αυτή υπαλλήλων. Παρά την αδιαμφισβήτητη βούληση της δημοτικής αρχής να παταχθεί η αυθαίρετη δόμηση, η κατάσταση έχει περιέλθει κυριολεκτικά σε αδιέξοδο».

Ο δήμος Μυκόνου έχει καταγγείλει την προβληματική λειτουργία της τοπικής Πολεοδομίας.

Ο κ. Βερώνης καταγγέλλει ακόμη ότι συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας αρνήθηκαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους παρά τις έγγραφες εντολές του δήμου Μυκόνου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) μετέβη στο νησί και πραγματοποίησε έλεγχο για τα πεπραγμένα της Πολεοδομίας Μυκόνου. Η σύνταξη του πορίσματος αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ελεγκτές της ανεξάρτητης αρχής διαπιστώνουν, μεταξύ άλλων, έλλειψη προσωπικού αλλά και ελλιπή εξειδίκευση των υπαλλήλων που ήδη εργάζονται στην υπηρεσία.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έγγραφο με παρόμοιο περιεχόμενο είχε αποστείλει, αρχές του έτους, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στην εισαγγελία Εφετών Αιγαίου και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών και δόμησης Μυκόνου, Απόστολος Νάζος. Το έγγραφο είχε κοινοποιηθεί στην εισαγγελία Εφετών Αιγαίου μια και πολλοί από τους εκκρεμείς φακέλους αυθαιρεσιών είχαν σταλεί στην Υ.ΔΟΜ. από τον εποπτεύοντα (το 2023) εισαγγελέα Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.

«Υφίσταται αντικειμενική και πραγματική αδυναμία να τηρηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η προβλεπόμενη διοικητική διαδικασία ελέγχου και σύνταξης των διοικητικών πράξεων επιβολής των κυρώσεων», σημειωνόταν σε έγγραφο που εστάλη την 27η Φεβρουαρίου 2024 στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Τι αποκαλύπτουν έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ.

Έγγραφα της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύπτουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Πολεοδομία Μυκόνου δεν έχουν να κάνουν μόνο με την έλλειψη προσωπικού, αλλά και με σκοπιμότητα.

Οι παραβάσεις βεβαιώνονται από την ΕΛ.ΑΣ. αλλά η Πολεοδομία Μυκόνου ουσιαστικά τις αγνοεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 η ΕΛ.ΑΣ. στη Μύκονο, είτε κατόπιν καταγγελιών είτε αυτεπαγγέλτως, πραγματοποίησε 197 ελέγχους για πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Σε 160 περιπτώσεις συνέταξε και απέστειλε σήμα προς την Πολεοδομία Μυκόνου για να προχωρήσει σε διακοπή εργασιών, να επιβάλει πρόστιμα κ.ά.

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, προκύπτει ότι η Υπηρεσία Δόμησης ανταποκρίθηκε πραγματοποιώντας αυτοψίες σε μόλις τέσσερις (!) περιπτώσεις.