Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στον Βαρνάβα: Τις συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών εξηγεί πυρομετεωρολόγος

Φωτιά στον Βαρνάβα: Τις συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών εξηγεί πυρομετεωρολόγος

«Η φωτιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο» - Δυσοίωνες εκτιμήσεις για μέγα-πυρκαγιές τον Δεκαπενταύγουστο

Για τη μεγάλη πυρκαγιά στον Βαρνάβα και τους λόγους που ευνοούν την εξάπλωση της μίλησε ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος, στην ΕΡΤ.

Όπως είπε «οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν οδηγήσει στο να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευφλεκτότητα στη βλάστηση» τονίζει ο κ. Γιάνναρος. Ωστόσο και η αυριανή ημέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι από νωρίς το πρωί θα έχουμε εκ νέου ενίσχυση σε εντάσεις της τάξης των 6 και 7 μποφόρ».

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για μέγα-πυρκαγιές τον Δεκαπενταύγουστο

Το έλεγαν και από χθες οι αρμόδιοι φορείς ότι μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα επικρατούν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεγα-πυρκαγιές.

«Δεν γνωρίζω αν η πυρκαγιά στο Βαρνάβα θα καταλήξει να είναι μια μέγα-πυρκαγιά, να καταναλώσει δηλαδή περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Ωστόσο, αυτό το οποίο γνωρίζουμε και είναι αλήθεια είναι ότι πράγματι από σήμερα και για τις επόμενες τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες περίπου μέχρι την τον Δεκαπενταύγουστο δηλαδή, θα έχουμε μετεωρολογικές συνθήκες στη χώρα, οι οποίες θα είναι δυνητικά επικίνδυνες για την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν», σχολιάζει ο κ. Γιάνναρος.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών

«Αυτές χαρακτηρίζονται κύρια από την πολύ σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων πάνω από το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά. Ήδη σήμερα καταγράφουμε ένταση ανέμου 6 με 7 μποφόρ, οι οποίες τοπικά ξεπερνούν και τα 8 μποφόρ στην περιοχή εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι παρατεταμένη ανομβρία και παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας όλο αυτό το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν οδηγήσει στο να έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευφλεκτότητα στη βλάστηση.

Η βλάστηση είναι ξερή και είναι πάρα πολύ εύκολο, εάν κάπου υπάρξει μία σπίθα να υπάρξει φωτιά, όπως δυστυχώς συνέβη στην περίπτωση του Βαρνάβα. Και από κει και πέρα η φωτιά αυτή και να εξαπλώνεται γρήγορα λόγω της υψηλής επιλεκτικότητας αλλά και να αναπτύσσει πολύ μεγάλα θερμικά φορτία σε συνδυασμό και με τον άνεμο, δυστυχώς μιλάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά, η οποία αυτή τη στιγμή η φωτιά καθοδηγούμενη κυρίως από τον άνεμο, αλλά και την τοπογραφία όπου βρίσκει πλούσια βλάστηση, αναπτύσσει πάρα πολύ εύκολα, μεγάλη ένταση και μεγάλους ρυθμούς εξάπλωσης».

Η κατάσταση τη νύχτα

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων οι άνεμοι δεν θα υποχωρήσουν κατά τις βραδινές ώρες κάτι που θα δυσκολέψει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Αυτό το οποίο περιμένουμε είναι από αργά το απόγευμα, θα έλεγα δηλαδή γύρω στις 20:30 με 21:00, να έχουμε μια μικρή υποχώρηση της έντασης των ανέμων στην περιοχή, αλλά αυτή θα είναι μια μικρή υποχώρηση εντός των ανέμων.

Ωστόσο και η αυριανή ημέρα είναι πάρα πολύ δύσκολη, διότι από νωρίς το πρωί θα έχουμε εκ νέου ενίσχυση σε εντάσεις της τάξης των 6 και 7 μποφόρ.

Παράλληλα, η φωτιά έχει ήδη εξαπλωθεί σε μια αρκετά μεγάλη έκταση, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο θερμικό φορτίο και σε συνδυασμό με την αλληλεπίδραση που θα έχει η ίδια η φωτιά με την τοπογραφία της περιοχής, ενδεχομένως το βράδυ, το έργο της προσπάθειας ελέγχου της φωτιάς να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Περιμένουμε την υποχώρηση των ανέμων».

Σήμερα οι ριπές στην περιοχή του Βαρνάβα προσέγγισαν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα, όπως αναμέναμε τα προγνωστικά.

Η υποχώρηση των ανέμων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι θα πέσουμε σταδιακά πηγαίνοντας μέσα στη νύχτα, δεν θα είναι μια απότομη πτώση στην ένταση του ανέμου. Σταδιακά θα έλεγα ότι θα πέσουμε μέχρι μια ελάχιστη ταχύτητα ανέμου κοντά στα 3 με 4 μποφόρ.

Αναμένεται να βοηθήσει, ωστόσο, ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό ότι η βλάστηση παραμένει εξαιρετικά εύφλεκτη ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, οπότε αυτό ενδεχομένως να αποτελεί ένα παράγοντα που θα δυσκολεύει».

Το χρώμα του καπνού

Σχετικά με τους καπνούς που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Αττική ο κ. Γιάνναρος ανέφερε: «η εικόνα του καπνού την οποία βλέπουμε, αυτός ο μαύρος, σκούρο καφέ καπνός είναι ενδεικτικός του βαθμού ξηρότητας της βλάστησης, η οποία καίγεται όταν έχουμε αυτό το μαύρο και σκούρο καφέ χρώμα σημαίνει ότι η βλάστηση, η οποία καίγεται έχει ελάχιστη ή καθόλου υγρασία όλα είναι κατάξερα, για να το πούμε πολύ απλά και αυτό διευκολύνει πάρα πολύ τη φωτιά.

Ακόμη και με χαμηλότερες εντάσεις ανέμου να κινείται πολύ πιο γρήγορα και να αναπτύσσει πολύ πιο εύκολα υψηλά θερμικά φορτία, όταν φυσικά βρίσκει πλούσια βλάστηση για να κάψει.

Sports in

«Μύλος» έγινε η Εθνική Γαλλίας: «Πρέπει να ντρέπεσαι – Ντρέπομαι επειδή είσαι πρόεδρος»!

Η αποκάλυψη του «RMC Sport» για το «χοντρό» επεισόδιο μεταξύ παίκτη και του προέδρου της γαλλικής ομοσπονδίας στα αποδυτήρια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024