Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πανώλη αιγοπροβάτων: Χωρίς γαμοπίλαφο και τσιγαριαστό οι κρητικοί γάμοι – Μέχρι πότε θα ισχύσει

Πανώλη αιγοπροβάτων: Χωρίς γαμοπίλαφο και τσιγαριαστό οι κρητικοί γάμοι – Μέχρι πότε θα ισχύσει

Το αρνί και το κατσίκι αντικαθίστανται από... κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για απαγόρευση μετακίνησης αμνοεριφίων και κλείσιμο των σφαγείων

Η πανώλη ήρθε για να δημιουργήσει… προβλήματα – όχι μόνο στους κτηνοτρόφους, αλλά και στους κρητικούς γάμους!

Για τους γάμους στην Κρήτη, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να γίνουν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει μεγάλη αλλαγή στο μενού, αφού το βασικότερο χαρακτηριστικό της τοπικής κουζίνας είναι το βραστό αρνί και το περίφημο γαμοπίλαφο.

Γαμοπίλαφο και τσιγαριαστό αντικαθίστανται από… κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι

Πιο συγκεκριμένα, μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που απαγορεύει την μετακίνηση αιγοπροβάτων και επιβάλλει το προσωρινό κλείσιμο των σφαγείων, αλλάζουν και τα παραδοσιακά μενού των γάμων στην Κρήτη, ανατρέποντας τα σχέδια των ζευγαριών που έχουν σχεδιάσει να φιλέψουν με συγκεκριμένα πιάτα τους προσκεκλημένους στο γαμήλιο τραπέζι.

Αντ’ αυτού, τα φαγητά που θα προετοιμάζονται θα περιλαμβάνουν… κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι.

Από τη μία, το μέτρο αυτό φαίνεται να είναι προσωρινό, αφού θα επηρεαστούν όσοι γάμοι πραγματοποιηθούν από τις 15 έως και τις 19 Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν αποκλείεται η έλλειψη των αμνοεριφίων από την αγορά, όπως και η αποφυγή κατανάλωσης και σερβιρίσματος τους λόγω πανώλης να παραταθεί, δημιουργώντας πρόβλημα στα γαμήλια τραπέζια της Κρήτης,  καθώς η τοπική κουζίνα ξεχωρίζει ακριβώς για τα πιάτα με αρνί και κατσίκι.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου θα αξιολογήσει και πάλι τα δεδομένα στις 19 Αυγούστου, οπότε και θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει παράταση.

Οι απαγορεύσεις λόγω πανώλης

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργείου αναφέρει ότι, έπειτα από τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης αιγοπροβάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας «…απαγορεύονται από 09/08 ως 19/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, σφαγή και προς θερινούς βοσκοτόπους».

Επομένως, πρόκειται για μέτρο που επηρεάζει άμεσα και τους γάμους της Κρήτης, αν όχι και πολλές ακόμη εκδηλώσεις του καλοκαιριού στις οποίες παραδοσιακά σερβίρονται φαγητά με αρνί και κατσίκι.

«Αυτή την εποχή η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα αμνοερίφια»

«Πλέον με την απόφαση αυτή, μέχρι τις 19 Αυγούστου δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμνοερίφια στους γάμους! Θα αλλάξουμε το μενού, αντί για βραστό αρνί θα μπει κοτόπουλο αναγκαστικά και αντί για τσιγαριαστό αρνίσιο θα μπει μοσχάρι ή χοιρινό. Ας ελπίσουμε η απαγόρευση να είναι μέχρι τις 19 Αυγούστου, γιατί ήδη το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο», είπε στα «Χανιώτικα Νέα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Τέλεσης Γάμων στη Δυτ. Κρήτη κ. Μανώλης Γεραιουδάκης.

«Στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχουν εμφανίσει κάποιο κρούσμα θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σφαγεία με κάποια περιοριστικά μέτρα» ανέφερε  ο περιφ. σύμβουλος κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, υπογραμμίζοντας πως όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και ο περιφερειάρχης εργάζονταν αυτές τις ημέρες στην κατεύθυνση του να πειστεί το Υπουργείο να λειτουργήσει τα σφαγεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαντίνος τόνισε πως «αυτή την εποχή η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη στα αμνοερίφια. Η πώληση των αρνιών δίνει μια ευελιξία στους κτηνοτρόφους για να μπουν στην παραγωγική διαδικασία του γάλακτος. Με το να μην μπορούν να τα πουλήσουν έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Προκαλείται θέμα και στους γάμους γιατί όλες οι μεγάλες γαμήλιες εκδηλώσεις γίνονται τον Αύγουστο».

Sports in

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη δεύτερη καλύτερη 5άδα του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (pic)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ακόμα μία μεγάλη ατομική διάκριση στη καριέρα του, αφού επιλέχτηκε στην δεύτερη καλύτερη 5άδα του Ολυμπιακού τουρνουά στο Παρίσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024