Κυριακή 11 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Όλα για τη βιωσιμότητα

Όλα για τη βιωσιμότητα

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το μωβ χρώμα του ταρτάν στον στίβο και η εξέλιξη με τα… όστρακα στο υλικό

Το χρώμα άλλαξε. Το είδαμε στον στίβο των αγώνων. Μωβ. Γιατί; Πολλά τα ερωτήματα για την πίστα στο «Σταντ Ντε Φρανς». Πάμε να δούμε αυτά το Q&A για το υλικό και το χρώμα του.

-Γιατί είναι μωβ ο στίβος;

Ο στίβος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι μωβ. Το χρώμα αυτό επιλέχθηκε για να δώσει έναν ιδιαίτερο και εντυπωσιακό χαρακτήρα στο στάδιο. Ο στίβος είναι κατασκευασμένος από υλικό πολυουρεθάνης, το οποίο είναι ανθεκτικό και παρέχει βελτιωμένη απόδοση στους αθλητές. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται ευρέως σε σύγχρονους στίβους και είναι γνωστό για την απορρόφηση των κραδασμών και την αντοχή του.

-Έχει όστρακα;

Ναι, ο στίβος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 περιέχει όστρακα μέσα στο υλικό κατασκευής του. Αυτή η καινοτομία επιλέχθηκε για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα, καθώς τα όστρακα θεωρούνται ανανεώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον υλικό. Η χρήση αυτής της ύλης προσδίδει επίσης στον στίβο ιδιότητες που βελτιώνουν την απόδοση και την ανθεκτικότητα του, κάνοντάς τον ξεχωριστό σε σχέση με άλλους Ολυμπιακούς στίβους.

-Γιατί βοηθά στη βιωσιμότητα;

Η ενσωμάτωση αυτού του φυσικού υλικού στη σύνθεση του στίβου μειώνει την ανάγκη για συνθετικά υλικά που μπορεί να έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Επιπλέον, τα όστρακα είναι βιοδιασπώμενα και συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και οικολογικού αθλητικού χώρου, μειώνοντας παράλληλα τα απόβλητα και την εξάρτηση από μη ανανεώσιμες πηγές.

-Τι λένε οι αθλητές για το μωβ χρώμα;

Οι αθλητές γενικά έχουν εκφράσει θετικές απόψεις για το μωβ χρώμα του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Πολλοί το βρίσκουν ενδιαφέρον και ξεχωριστό, δίνοντας έναν μοντέρνο και ζωντανό χαρακτήρα στο στάδιο. Κάποιοι αθλητές ανέφεραν ότι το χρώμα είναι ευχάριστο στο μάτι και συμβάλλει στην ενέργεια της διοργάνωσης.

-Είναι ο ταχύτερος στίβος;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ή δηλώσεις που να επιβεβαιώνουν ότι ο στίβος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 είναι ο ταχύτερος στην ιστορία των Αγώνων. Η ταχύτητα ενός στίβου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το υλικό κατασκευής, η ποιότητα της επιφάνειας και οι συνθήκες του αγώνα. Αν και το μωβ χρώμα και η χρήση οστράκων τον καθιστούν μοναδικό, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα δεδομένα ή ρεκόρ που να υποστηρίζουν ότι είναι ο ταχύτερος στίβος στην ιστορία.

-Εχει εμφανιστεί ξανά το μωβ χρώμα;

Υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τις πίστες του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού από τότε που ξεκίνησαν οι αγώνες. Οι θεατές στο Paris 2024 παρατήρησαν ότι οι πίστες είχαν μωβ χρώμα, κάτι που είναι το πρώτο σε ολόκληρη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνήθως, οι πίστες έχουν κόκκινο χρώμα και αυτή η παράδοση ακολουθείται ευρέως σε μεγάλους αγώνες και αθλητικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, το 2016, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσίασαν μια μπλε πίστα τρεξίματος, η οποία ήταν επίσης η πρώτη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

-Ποια είναι η ανθρώπινη αίσθηση για το μωβ χρώμα;

Το μωβ χρώμα προκαλεί διάφορες αντιδράσεις και συναισθήματα στους ανθρώπους. Είναι συχνά συνδεδεμένο με την πολυτέλεια, τη δύναμη και τη σοφία, ενώ μπορεί επίσης να προκαλεί αίσθηση μυστικισμού και φαντασίας. Το μωβ είναι ένα χρώμα που δεν βρίσκεται συχνά στη φύση, γεγονός που το καθιστά ξεχωριστό και εντυπωσιακό. Στο πλαίσιο ενός στίβου, το μωβ μπορεί να προσφέρει έναν αίσθηση καινοτομίας και ενεργητικότητας, κάτι που μπορεί να ενισχύει την ψυχολογία των αθλητών και το γενικότερο κλίμα των αγώνων.

 -Από τι ήταν ως τώρα φτιαγμένος ο στίβος;

Ως μέρος του σχεδίου να γίνει το Paris 2024 οι πιο βιώσιμοι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Mondo – οι παγκόσμιοι κατασκευαστές στίβων στίβου – πρόσθεσε ένα νέο και ασυνήθιστο στοιχείο: τα κοχύλια μυδιών. Το ελαστικό δάπεδο, όπως αυτό που χρησιμοποιείται για τις διαδρομές τρεξίματος, είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανθρακικό ασβέστιο, μια ένωση που βρίσκεται φυσικά στην κιμωλία, τον ασβεστόλιθο και το μάρμαρο. Συνήθως λαμβάνεται μέσω της εξόρυξης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα εκπομπές άνθρακα καθώς και πολλούς τόνους απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές. Φέτος, σε συνεργασία με τον ιταλικό αλιευτικό συνεταιρισμό Nieddittas, η Mondo επέλεξε να επαναχρησιμοποιήσει τα απορριπτόμενα κελύφη από μύδια και αχιβάδα, πλούσια σε ανθρακικό ασβέστιο, από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Μαζί, έχουν τελειοποιήσει μια διαδικασία για τον καθαρισμό, το στέγνωμα και το άλεσμα των κελυφών, που διαφορετικά θα είχαν χαθεί, σε μια λεπτή σκόνη κατάλληλη για κατασκευή πίστας.

-Ποια είναι η θέση τα εταιρείας;

Η Mondo λέει ότι το κομμάτι που προκύπτει είναι λειτουργικά πανομοιότυπο με τους προκατόχους του, αλλά με σημαντικά μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η χρήση βιογενούς ανθρακικού ασβεστίου – τα κελύφη – για τη δημιουργία της πίστας ισοδυναμεί με την αντιστάθμιση των εκπομπών ενός αυτοκινήτου που οδηγεί για 60.000 χιλιόμετρα, ενώ παράλληλα αποφεύγονται άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την εξόρυξη τόσο στην άγρια ​​ζωή όσο και στην ανθρώπινη υγεία.

-Είναι όντως η πιο γρήγορη;

Στην πραγματικότητα, η φετινή μωβ πίστα λέγεται ότι είναι η πιο γρήγορη μέχρι τώρα – έχει ήδη βοηθήσει τους αθλητές να καταρρίψουν παγκόσμια ρεκόρ. Το κλειδί για την ταχύτητά του, που λέγεται ότι είναι 2% ταχύτερη από την Ολυμπιακή πίστα του Τόκιο, είναι ένα στρώμα κυψελών αέρα που βοηθούν στην απορρόφηση και επιστροφή της ενέργειας του ποδιού ενός δρομέα. Ωστόσο, το εάν το Παρίσι 2024 θα καταφέρει να ανατρέψει τις εκπομπές των Ολυμπιακών ρύπων, μένει να φανεί. Ενώ οι διοργανωτές ελπίζουν να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα κατά 50 τοις εκατό σε σύγκριση με προηγούμενους αγώνες, μελέτες έχουν δείξει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται όλο και πιο επιβλαβείς για το περιβάλλον τα τελευταία χρόνια.

-Ποια ήταν η διάρκεια κατασκευής του;

Ο σχεδιασμός της πίστας χρειάστηκε τρία χρόνια για να τελειοποιηθεί. Επιτεύχθηκε μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ του Nieddittas και των μηχανικών της εταιρείας Mondo, η οποία έχει σχεδιάσει τις τελευταίες 12 πίστες τρεξίματος Ολυμπιακών Αγώνων.

«Τριακόσια παγκόσμια ρεκόρ έχουν καταρριφθεί στις πίστες στίβου Mondo από το 1972», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Η ακολουθία δεν ήταν η ίδια.

Sports in

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη δεύτερη καλύτερη 5άδα του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ (pic)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέτυχε ακόμα μία μεγάλη ατομική διάκριση στη καριέρα του, αφού επιλέχτηκε στην δεύτερη καλύτερη 5άδα του Ολυμπιακού τουρνουά στο Παρίσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024