Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο γράφτηκε τις προηγούμενες ημέρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με πρωταγωνιστές δύο μέλη του ιατρικού τιμ της Μεγάλης Βρετανίας τα οποία θεωρούνται ολυμπιακοί ήρωες.

Στις 8 Αυγούστου στο προθερμαντήριο του Ρολάν Γκαρός οι Ουζμπέκοι γιόρταζαν το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην πυγμαχία ο Χασάνμποϊ Ντουσμάτοφ στην κατηγορία των 51 κιλών, όταν ξαφνικά ακούστηκαν φωνές που δεν είχαν σχέση με πανηγυρισμούς αλλά με εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο επικεφαλής προπονητής πυγμαχίας του Ουζμπεκιστάν, Τουλκίν Κιλίτσεφ είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή.

Ο δρ. Χαρζ Σινγκ της βρετανικής ομοσπονδίας πυγμαχίας ήταν ο πρώτος που έσπευσε για βοήθεια, ενώ τον ακολούθησε ο φυσικοθεραπευτής της Μεγάλης Βρετανίας Ρόμι Λίλις κρατώντας τη τσάντα έκτακτης ανάγκης που είχε μαζί του.

Ο Σινγκ ξεκίνησε άμεσα καρδιακό μασάζ στον προπονητή του Ουζμπεκιστάν, ενώ άλλοι προπονητές, συγκλονισμένοι από τις εικόνες εξελίσσονταν μπροστά τους και έμοιαζαν να βρίσκονται σε κατάσταση υστερίας.

Ο Λίλις χρησιμοποίησε τον απινιδωτή και ύστερα από 20, 30 δευτερόλεπτα ο ουζμπέκος προπονητής ανέκτησε τις αισθήσεις του.

Αμέσως μετά ανέλαβαν την κατάσταση τα μέλη του ιατρικού προσωπικού των διοργανωτών.

Από την ένταση και την αδρεναλίνη ο Λίλις δεν κατάφερε να κλείσει μάτι εκείνο το βράδυ, ενώ θυμάται τα λόγια της μητέρας του: «Αυτή ήταν η δική σου ολυμπιακή στιγμή», την οποία φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει.

Ο Κιλίτσεφ αναρρώνει στο νοσοκομείο και η κατάστασή του κρίνεται σταθερή.