Οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ρίχνουν αυλαία σε λίγες ώρες στο Παρίσι, παραδίδοντας ταυτόχρονα τη σκυτάλη στο Λος Αντζελες πιθανόν να είναι οι τελευταίοι που διεξήχθησαν τον μήνα Αύγουστο, τουλάχιστον για το βόρειο ημισφαίριο.

Ο παγκόσμιος αθλητισμός και φυσικά το πολυτιμότερο πετράδι στο στέμμα του, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βρεθούν σύντομα ενώπιον κοσμογονικών αλλαγών λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Για πρώτη φορά ο Τόμας Μπαχ παραδέχτηκε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να σταματήσουν να διεξάγονται τον Αύγουστο, τουλάχιστον στο βόρειο ημισφαίριο λόγω των νέων δεδομένων στις καιρικές συνθήκες. Επικαλούμενος τις θέσεις των ειδικών, ο επικεφαλής της ΔΟΕ αποκάλυψε στο μπρίφινγκ με τους δημοσιογράφους για τον απολογισμό των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, πως υπάρχουν συζητήσεις για την αλλαγή των ημερομηνιών. Eσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δεν έχουν σχέση με την προσπάθεια των χωρών της Μέσης Ανατολής να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Ως παράδειγμα για το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις υψηλές θερμοκρασίες ανέφερε την αλλαγή της τοποθεσίας που διεξήχθη ο μαραθώνιος στους προηγούμενους Αγώνες στο Τόκιο, αλλά και τις τροποποιήσεις που χρειάστηκε να γίνουν για τον μαραθώνιο του Παρισιού, λόγω της ζέστης.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Αντζελες είναι ήδη προγραμματισμένοι για το διάστημα 14-30 Ιουλίου 2028.

Ο Μπαχ θεωρεί πως πρέπει να αναθεωρηθεί όλο το καλαντάρι των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων προκειμένου να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή.

Το ίδιο ισχύει και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες όπου πλέον λιγότερες από δέκα χώρες θα μπορούν σε φιλοξενούν τη διοργάνωση μετά το 2040 με αποτέλεσμα η ΔΟΕ να αναγκαστεί να κάνει απευθείας αναθέσεις.

Τη χρονιά που διεξάγονται οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ποδοσφαίρου. Στην περίπτωση που οι ημερομηνίες έρθουν πιο πίσω, τότε θα αναγκαστεί και το Euro να διεξαχθεί νωρίτερα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πρωταθλήματα των χωρών.

Παρά τις διαψεύσεις του Μπαχ, οι Αθάνατοι δεν μπορούν να παραβλέψουν τη θέληση των πλούσιων κρατών της Μέσης Ανατολής, κυρίως του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, να φέρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή, όπως έκαναν με το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν καταφέρουν και κερδίσουν την εμπιστοσύνη της ΔΟΕ τότε είναι πολύ πιθανό οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν χειμερινούς μήνες όπως συνέβη με το Μουντιάλ του Κατάρ, το 2022.

Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά. Οι Αγώνες της Μελβούρνης, το 1956, οι πρώτοι που φιλοξενήθηκαν στο νότιο ημισφαίριο και στην Ωκεανία, διεξήχθησαν τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Επίσης αρκετές διοργανώσεις έχουν διεξαχθεί φθινοπωρινούς μήνες με πιο πρόσφατη περίπτωση τους Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000 (15 Σεπτεμβρίου-1η Οκτωβρίου).