«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο» δήλωσαν την Πέμπτη 8 Αυγούστου οι ΗΠΑ και Αίγυπτος, καλώντας Χαμάς και Ισραήλ να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα από Χεζμπολάχ και Ιράν για τη δολοφονία ηγετικών μορφών πρόσφατα.

Αλλά στη πραγματικότητα η Χεζμπολάχ ίσως να μην επιδιώκει και τόσο την κλιμάκωση.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το απόγευμα του Σαββάτου (10/8) η Χεζμπολάχ χτύπησε με μπαράζ επιθέσεων το βόρειο Ισραήλ.

Η οργάνωση με βάση τον Λίβανο εξαπέλυσε επίθεση με drones και ρουκέτες στη Δυτική Γαλιλαία, υποστηρίζοντας ότι στόχο της ήταν στρατιωτική βάση κοντά στο Μαγκάρ.

Σύμφωνα με το Times Of Israel, στόχευσε τη βάση Μιχβέ Αλόν των IDF, η οποία, όπως ισχυρίζεται, χρησιμοποιείται από τον στρατό ως ορμητήριο και ως αποθήκη πυρομαχικών, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η Χεζμπολάχ όμως φαίνεται να προχωράει σε τέτοια περιορισμένα και στοχευμένα χτυπήματα ώστε να μην προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

«Δεν προχωρήσαμε σε κλιμάκωση, ακόμη και όταν σκοτώθηκαν οι αγαπητοί μας ηγέτες», είπε ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία του την Τρίτη 6 Αυγούστου, αναφέροντας τη διπλή πραγματικότητα στον Λίβανο.

«Δεν πιστεύω ότι κατάφεραν να προστατεύσουν τον Λίβανο»

«Για 10 μήνες, υπάρχει ένα μέτωπο, μάρτυρες και κηδείες, και ένα άλλο μέρος του Λιβάνου όπου γίνονται συναυλίες, αναψυχή, μεσημεριανά γεύματα και δείπνα», είπε. Αλλά η «επιθετικότητα» εναντίον του Σουκρ, λίγα μίλια από το κέντρο της Βηρυτού, ήταν διαφορετική. «Οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που επέλεξαν αυτήν την κλιμάκωση με τον Λίβανο», είπε.

Σε μια ομιλία που φαινόταν σχεδιασμένη να προετοιμάσει τον Λίβανο για πόλεμο, «ο τόνος έχει αλλάξει», είπε ο Μάικλ Γιάνγκ, στέλεχος του Κέντρο Κάρνετζι για τη Μέση Ανατολή.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ρυθμός που επιβάλλει η Χεζμπολάχ -που προσπαθεί να συγκρατήσει τη σύγκρουση- δεν είναι πλέον δυνατός, φαίνεται, εν μέρει επειδή οι Ισραηλινοί εμφανίζονται πρόθυμοι να την επεκτείνουν», είπε ο Γιανγκ.

Κανείς στον Λίβανο -συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ στη σιιτική μουσουλμανική κοινότητα της χώρας- δεν ήθελε έναν πόλεμο, πρόσθεσε.

Οι καταστροφές σε σπίτια και αγροκτήματα του Λιβάνου συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, μετά από μήνες μάχης κατά τις οποίες τα ισραηλινά χτυπήματα ξεπέρασαν αριθμητικά εκείνα της Χεζμπολάχ κατά περισσότερο από 6 προς 1, σύμφωνα με στοιχεία έως την 1η Αυγούστου που συνέταξε η ACLED, μια οργάνωση που συλλέγει δεδομένα στη σύγκρουση.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες, οι οποίες έχουν σκοτώσει 114 πολίτες και μη μάχιμους στο Λίβανο. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι από κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ από τότε που η Χεζμπολάχ ξεκίνησε εχθροπραξίες στις 8 Οκτωβρίου. 19 στρατιώτες και 24 πολίτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις της οργάνωσης.

Εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές που πυρπολήθηκαν από πλήγματα drones και ρουκετών.

Στον Λίβανο, η ταλαιπωρία εκτείνεται μίλια από τα σύνορα, μέχρι το Wadi Jilo.

Ωστόσο, καθώς τα βάσανα εξαπλώνονται στον Λίβανο, η οργάνωση προσπάθησε να αμβλύνει την αντίθεση στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις υποστηρίζοντας ότι οι τακτικές της περιόρισαν την εξάπλωση της βίας και εμπόδισαν τις μάχες της με το Ισραήλ να ξεσπάσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις μάχες στις νότιες συνοριακές περιοχές του Λιβάνου, «δημιουργούσε λιγότερο πρόβλημα από ό,τι θα μπορούσε να είχε αν είχαν ξεκινήσει μια μεγάλη σύγκρουση», δήλωσε ο Γιανγκ.

Η Χεζμπολάχ κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο τη δυσαρέσκεια των Λιβανέζων κάνοντας έναν “διαχωρισμό” στα νότια της χώρας που δέχονται τις ισραηλινές επιθέσεις από την υπόλοιπη χώρα που η ζωή συνεχίζεται κανονικά. Εξαιτίας αυτού του διαχωρισμού, καθώς και μιας ευρέως κοινής αποστροφής στον Λίβανο για τη «βαρβαρότητα» της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, η Χεζμπολάχ μπόρεσε να κρατήσει «καπάκι στη δυσαρέσκεια», είπε ο Γιάνγκ.

Ωστόσο, ο Ibrahim Mneimneh, ανεξάρτητος βουλευτής στον Λίβανο, είπε ότι ο απολογισμός του πολέμου στο νότιο Λίβανο ήταν αρκετά σοβαρός ώστε να αμφισβητήσει τη στρατηγική της Χεζμπολάχ. «Δεν πιστεύω ότι κατάφεραν να προστατεύσουν τον Λίβανο μέσω αυτού που συνήθιζαν να αποκαλούν «εξισωτική αποτροπή»», είπε, αναφερόμενος στην αντίληψη ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ ήθελαν να κλιμακώσουν πέρα από ένα σημείο.

Με πληροφορίες από Washington Post