Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Τζιχάντ Ταχά, δήλωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (10/8) ότι η ηγεσία της οργάνωσης «μελετά» την πρόσκληση των ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου για συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

«Σίγουρα θα έχουμε μια θέση για αυτήν την πρόσκληση, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα αργότερα», ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του στο Arabi21.

Το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει διαπραγματευτές σε νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Ταχά πρόσθεσε ότι «αυτός που εμποδίζει την επιτυχία της τελευταίας πρότασης είναι η ισραηλινή κατοχή» και τόνισε ότι «η συμφωνία για κατάπαυση πυρός μπορεί να επιτευχθεί ασκώντας πραγματική πίεση στην ισραηλινή πλευρά, η οποία ασκούσε και εξακολουθεί να ασκεί μία πολιτική που βάζει εμπόδια στο δρόμο για την επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας που οδηγεί στον τερματισμό της επιθετικότητας».

«Ναι» στη συμμετοχή σε συνομιλίες από το Ισραήλ

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει να στείλει διαπραγματευτές σε νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

«Κατόπιν της προσφοράς των ΗΠΑ και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει τη 15η Αυγούστου αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην τοποθεσία που θα οριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία-πλαίσιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Εάν και η Χαμάς απαντήση θετικά στην πρόσκληση των ΗΠΑ και των εταίρων τους, αντιπροσωπία της -με επικεφαλής τον νέο ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ- θα κάτσει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με τους Ισραηλινούς μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.

Στις 15 Αυγούστου οι συνομιλίες

Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ κάλεσαν την Παρασκευή (9/8) το Ισραήλ και τη Χαμάς να ολοκληρώσουν «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση» τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση, καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν ξανά σε συνομιλίες στις 15 Αυγούστου, είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο.

«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κατάρ.

Σύμφωνα με τη δήλωση, αφού εργάστηκαν «ακούραστα» για μήνες, οι διαμεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς μια τελική πρόταση, με μόνο τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας να έχουν ακόμη επεξεργαστεί.

«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», αναφέρει η δήλωση, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι, και τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.