Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας για να την απωθήσουν, ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (10/8) ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν, ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις και εκτοξεύσεις της αντιαεροπορικής άμυνας.

Tο Κίεβο επιδιώκει να «μετατοπίσει τον πόλεμο» μέσα στη Ρωσία, εν μέσω της εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ

Νωρίτερα, η πολεμική αεροπορία είχε ανακοινώσει πως τουλάχιστον δυο βαλλιστικοί πύραυλοι κατευθύνονταν στην πόλη.

Το Κίεβο, η περιφέρειά του και όλη η ανατολική Ουκρανία -τουλάχιστον πέντε περιφέρειες- τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, ανέφερε ακόμη η πολεμική αεροπορία.

Ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε δημόσια, για πρώτη φορά, ότι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, λέγοντας ότι η επιχείρηση είναι μέρος της κίνησης του Κιέβου να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος για πρώτη φορά στην ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση, τόνισε συγκεκριμένα ότι το Κίεβο επιδιώκει να «μετατοπίσει τον πόλεμο» μέσα στη Ρωσία, εν μέσω της εισβολής ουκρανικών στρατευμάτων στο Κουρσκ, που ξεκίνησε την Τρίτη και η οποία δεν είχε μέχρι στιγμής σχολιαστεί από την κυβέρνησή του.

«Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, ο στρατηγός Σίρσκι (σ.σ. αρχηγός γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων) έδωσε αναφορά για το μέτωπο, για τις ενέργειές μας και τη μετατόπιση του πολέμου στο έδαφος του επιτιθέμενου (…). Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι μπορεί να αποκαταστήσει δικαιοσύνη και να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στον επιτιθέμενο», διεμήνυσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό τηλεοπτικό μήνυμά του.