Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πλέον πιθανό να μειώνει το επιτόκιο καταθέσεών της μία φορά το τρίμηνο έως το τέλος του επόμενου έτους, ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στο τέλος του κύκλου χαλάρωσης νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανές το 2024

Μια έρευνα του Bloomberg μεταξύ των αναλυτών προβλέπει ότι το συγκεκριμένο επιτόκιο αναφοράς θα φθάσει το 2,25% τον Δεκέμβριο του 2025, μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις σε τριμηνιαίο επίπεδο. Προηγουμένως, οι ερωτηθέντες προέβλεπαν ότι ένα τέτοιο επίπεδο θα επιτευχθεί μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο εν μέσω αυξημένης βεβαιότητας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στο στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αφήσει πολλές αμφισημίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων, αν και αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενοι το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούν τον εγχώριο πληθωρισμό άφησαν ορισμένους αξιωματούχους στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναρωτιούνται αν υπάρχει περιθώριο για ένα ακόμη βήμα φέτος. Έκτοτε, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, υποστηρίζοντας όσους υποστηρίζουν ταχύτερες περικοπές.

Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ σταμάτησε τον Ιούλιο και η Γερμανία παραμένει βαρίδι για την υπόλοιπη περιοχή. Οι οικονομολόγοι της έρευνας μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και βλέπουν επέκταση μόλις 0,1% φέτος.

Τι είπε ο Στουρνάρας

Δύο ακόμα μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανές το 2024, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας τη Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιάννη Στουρνάρα.

«Εξακολουθώ να αναμένω δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο αποπληθωρισμός συνεχιστεί όπως αναμένεται» είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Platow, προσθέτοντας πως «Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που επίσης συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων».

Πηγή: ΟΤ