Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Σε 5 εκατ. στερλίνες ο μέσος μισθών των CEO στο City

Βρετανία: Σε 5 εκατ. στερλίνες ο μέσος μισθών των CEO στο City

Τα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζουν για αυξήσεις προκειμένου να ανταγωνιστούν τους διεθνείς εταίρους τους

Κατά 560.000 στερλίνες αυξήθηκαν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών του FTSE 100, και διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε σχεδόν 5 εκατομμύρια £ πέρυσι, ανακάμπτοντας στα επίπεδα του 2017.

Τα στοιχεία έρχονται καθώς τα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζουν για υψηλότερες πληρωμές προκειμένου να ανταγωνιστούν τους διεθνείς εταίρους τους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου τα αφεντικά των εταιρειών αμείβονται σημαντικά περισσότερο.

Η αύξηση της μέσης αμοιβής προήλθε από «ένα μικρό αριθμό εταιρειών που πραγματοποιούν πραγματικά μεγάλα μπόνους αμοιβών αντί για μεγάλες αυξήσεις σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Luke Hildyard, διευθυντής στο High Pay Center think-tank, το οποίο συγκέντρωσε τα δεδομένα.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των αμοιβών των στελεχών προέρχεται από μπόνους και μετοχές που συνδέονται με την απόδοση

Ο αριθμός των εταιρειών blue-chip που πληρώνουν τα αφεντικά τους πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες αυξήθηκε από τέσσερις το 2022 σε εννέα το 2023.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η μέση αμοιβή αυξήθηκε πιο συγκρατημένα από 4,1 εκατ. £ σε 4,19 εκατ. £, σύμφωνα με την ανάλυση του High Pay Centre.

Οι μισθοί στη Βρετανία

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Sir Pascal Soriot, παρέμεινε το πιο ακριβοπληρωμένο αφεντικό του FTSE με συνολική αμοιβή £16,9 εκατ., από 15,1 εκατ. £ ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Έρικ Ένγκστρομ και ο Τσαρλς Γούντμπερν – οι επικεφαλής της Relx και της BAE Systems – πληρώθηκαν ο καθένας με περισσότερα από 13 εκατομμύρια λίρες.

Το αφεντικό της Rolls-Royce, Tufan Erginbilgiç, έλαβε παρόμοια αμοιβή, αλλά αυτό περιελάμβανε ένα εφάπαξ μπόνους μετοχών ύψους 7,5 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο δεν θα κατοχυρωθεί πλήρως μέχρι το 2028, για να τον αποζημιώσει για τις μετοχές που έχασε όταν εντάχθηκε από την προηγούμενη δουλειά του στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οι αποδοχές του Soriot θα μπορούσαν να αυξηθούν και πάλι φέτος, καθώς η AstraZeneca τους τελευταίους μήνες εντάχθηκε σε μεγάλους εισηγμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο ομίλους, όπως ο Όμιλος Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και η Smith & Nephew, κερδίζοντας τη στήριξη των μετόχων για υψηλότερα πακέτα αμοιβών στελεχών.

Το αφεντικό του LSEG, David Schwimmer, δήλωσε τον Φεβρουάριο: «Εάν το Λονδίνο έχει φιλοδοξία να γίνει παγκόσμιο κορυφαίο οικονομικό κέντρο και να προσελκύσει εταιρείες παγκόσμιας κλάσης, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσελκύσει ταλέντα παγκόσμιας κλάσης».

Η ανάλυση καλύπτει όλα τα πακέτα αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων μισθών, επιδομάτων, συντάξεων και προγραμμάτων κινήτρων.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των αμοιβών των στελεχών προέρχεται από μπόνους και μετοχές που συνδέονται με την απόδοση. Για παράδειγμα, η τιμή της μετοχής της Relx έχει αυξηθεί περίπου επτά φορές από τότε που ανέλαβε ο Engstrom το 2009.

Η αμοιβή 12,7 εκατομμυρίων λιρών της διευθύνουσας σύμβουλου της GSK, Dame Emma Walmsley, την έκανε την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα.

Η μέση αμοιβή για τις έξι εταιρείες που είχαν γυναίκες διευθύνοντες συμβούλους για ολόκληρο το έτος ήταν λίγο κάτω από 2,7 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με σχεδόν 4,2 εκατομμύρια λίρες για τους άνδρες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Οι κληρονόμοι περιμένουν το μερίδιό τους (pics)

Η προσμονή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγινε δράση και κατέληξε σε μια μεγάλη κληρονομιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024