Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Wall Street: Το 2025 θα είναι η χρονιά των αρκούδων

Wall Street: Το 2025 θα είναι η χρονιά των αρκούδων

Ο βετεράνος επενδυτής David Roche περιγράφει τους τρεις παράγοντες που θα οδηγήσουν σε bear market

Το 2025 θα είναι η χρονιά των αρκούδων για την αγορά υποστηρίζει ο βετεράνος επενδυτής David Roche. Η υποχώρηση θα τροφοδοτηθεί  από τις μικρότερες του αναμενόμενου μειώσεις των επιτοκίων, την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και τη φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης.

«Νομίζω ότι μια bear market έρχεται πιθανώς το 2025. Τώρα γνωρίζουμε τι θα την προκαλέσει» είπε ο στρατηγικός αναλυτής της Quantum Strategy στην εκπομπή “Squawk Box Asia” του CNBC.

Ο Roche αναμένει ότι η Fed θα αντισταθεί στη μείωση των επιτοκίων στο επιθυμητό για την αγορά 3,50%. Η μέση πρόβλεψη της Fed για το 2025 είναι 4,1%, ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν επί του παρόντος επιτόκια κάτω από το 4,1% έως τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

«Το δεύτερο πράγμα είναι ότι τα κέρδη θα είναι χαμηλότερα των προσδοκιών, επειδή η οικονομία θα επιβραδύνει», προειδοποίησε.

Ο τρίτος παράγοντας που αναμένει ότι θα οδηγήσει σε μια bear market είναι ο τομέας της AI.

Σε έδαφος φούσκας η AI

Έχει «εισέλθει αποφασιστικά σε έδαφος φούσκας», από το οποίο θα εξέλθει κατά τους επόμενους έξι μήνες περίπου και θα είναι ένας από τους οδηγούς της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης,

«Νομίζω ότι αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι αρκετοί για να προκαλέσουν μια πτωτική αγορά μείον 20% το 2025, ίσως ξεκινώντας από το τέλος του τρέχοντος έτους» σημείωσε προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.

O ρόλος της Fed

Η απόφαση της Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίασή της τέθηκε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα, όταν μια φτωχότερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση αναζωπύρωσε τους φόβους για ύφεση, οδηγώντας σε ένα απότομο ξεπούλημα της αγοράς, το οποίο επιδεινώθηκε επίσης από τη χαλάρωση των carry trade σε γεν.

Ωστόσο, οι αγορές σημείωσαν απότομη ανάκαμψη, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει την περασμένη εβδομάδα με πτώση μικρότερη του 0,1%.

Αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο, αυτό θα προκαλέσει επίσης μείωση των περιθωρίων κέρδους, η οποία θα συμβεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2025.

Η Fed έχει πολλά περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια αν τα πράγματα εξελιχθούν χειρότερα από το αναμενόμενο

«Αν θέλετε η Fed να μειώσει τα επιτόκια, τότε η οικονομία πρέπει να επιβραδύνει τα επιτόκια, οι αγορές εργασίας πρέπει να χαλαρώσουν και τα περιθώρια κέρδους θα βρεθούν υπό πίεση» είπε

Εάν αυτοί οι παράγοντες πυροδοτήσουν μια bear market, η Fed θα έχει περιθώριο να την αντιμετωπίσει, δεδομένου ότι οι αξιωματούχοι της Fed, οι καταναλωτές και οι πολιτικοί έχουν πολύ χαμηλό κατώφλι πόνου.

«Η Fed έχει πολλά περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια αν τα πράγματα εξελιχθούν χειρότερα από το αναμενόμενο, και το έχει πει επανειλημμένα», είπε.

Το αν αυτό μπορεί να αλλάξει αποφασιστικά την bear market είναι αβέβαιο, αλλά θα την εμποδίσει να γίνει κάτι που θα «υπονομεύσει και θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Οι κληρονόμοι περιμένουν το μερίδιό τους (pics)

Η προσμονή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγινε δράση και κατέληξε σε μια μεγάλη κληρονομιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024