Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά σε διάφορες κατευθύνσεις στην Αττική. Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής έχει διανύσει πάνω από 300 χλμ, σύμφωνα με το meteo που δημοσιεύει και σχετικό χάρτη.

Η ανακοίνωση του meteo

Η μεγάλη διασπορά του καπνού της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το μεσημέρι στη βορειοανατολική Αττική αποτυπώνεται στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11.

Έκκληση απευθύνουν οι επιστήμονες στους πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάταται σε περισσότερα από 300 km. Στην δουροφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών.

Σοκαριστική η εικόνα από τη NASA

Το μέγεθος της φωτιάς αποτυπώνεται στις δορυφορικές εικόνες της NASA, με τις διάσπαρτες εστίες να φαίνονται στο χάρτη:

Φωτογραφία από NASA

Το πύρινο μέτωπο φθάνει τα 30 χιλιόμετρα, ενώ οι φλόγες ξεπερνούν σε κάποια σημεία ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος.

Στον χάρτη φαίνονται οι περιοχές που απειλούν τα πύρινα μέτωπα.

Ο χάρτης με τα πύρινα μέτωπα

Επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων καθιστά η κακή ποιότητα του αέρα, λόγω των πυκνών καπνών που έχουν σκεπάσει την Αττική από την πύρινη λαίλαπα που μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα.

Σύμφωνα με τον σταθμό IQAIR, ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι οι περιοχές των Βριλησσίων, του Χολαργού, της Γλυφάδας και του Μαραθώνα.

Έκκληση απευθύνουν οι επιστήμονες στους πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Επίσης να αποφεύγονται οι δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους.