Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αττική: Πώς η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα εξαπλώθηκε σε όλη τη ΒΑ Αττική – Δορυφορικές εικόνες

Φωτιά στην Αττική: Πώς η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα εξαπλώθηκε σε όλη τη ΒΑ Αττική – Δορυφορικές εικόνες

Δορυφορικές εικόνες της NASA αποτυπώνουν τα σημεία του πύρινου μετώπου, το οποίο διαρκώς εξαπλώνεται - Οι συνθήκες που ευνοούν τη διάδοσή της

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας βρίσκεται η βορειοανατολική Αττική, καθώς το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε περίπου στις 3 το μεσημέρι χθες στην περιοχή του Βαρνάβα, έχει επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή καίγοντας σπίτια ακόμη και στον αστικό ιστό, σε Πεντέλη, Χαλάνδρι και Βριλήσσια, ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές σε μια τεράστια έκταση από τον Βαρνάβα, ως τον Μαραθώνα και σε περιοχές του δήμου Διονύσου.

Το πύρινο μέτωπο

Ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιά, οι φλόγες έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενδεικτικές είναι οι δορυφορικές εικόνες της NASA που αποτυπώνουν τα σημεία του πύρινου μετώπου, το οποίο διαρκώς εξαπλώνεται.

Θυμίζεται ότι η φωτιά ξεκίνησε χθες γύρω στις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα. Περίπου 12 ώρες μετά, στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/08), είχε εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Αττικής, μεταξύ των περιοχών Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, φτάνοντας ως τους πρόποδες της Πεντέλης.

Δείτε δορυφορική εικόνα:

Εικόνα 1. Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00 της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024).

Σε δεύτερη δορυφορική εικόνα της NASA, την οποία παραθέτει το meteo.gr, ένα 24ωρο μετά τη εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, οι φλόγες όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά εξαπλώθηκαν και στις περιοχές Διονύσου, Ραπεντώσα και Νταού Πεντέλης. Ενδεικτική είναι η εικόνα που ακολουθεί.

Εικόνα 2. Τα θερμά σημεία της πυρκαγιάς που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς μέχρι και το μεσημέρι (13:00 Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024).

Πρόκειται για δορυφορικές παρατηρήσεις υψηλής ανάλυσης (375 m) από το σύστημα FIRMS (Fire Information for Resource Management System) της NASA που δείχνουν τα θερμά σημεία που ανιχνεύθηκαν από δορυφόρους πολικής τροχιάς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:00, Εικόνα 1) και το μεσημέρι (13:00, Εικόνα 2) της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024.

Οι συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς

Η εξάπλωση των θερμών σημείων από την περιοχή του Βαρνάβα αποκαλύπτει την μεγάλη επέκταση της δασικής πυρκαγιάς, η οποία καθοδηγείται κυρίως από τους βόρειους/βορειοανατολικούς ανέμους, ενώ η μεγάλη ξηρότητας της βλάστησης επιταχύνει τη διάδοση της φωτιάς, ενισχύει το θερμικό της φορτίο και συνεισφέρει στην εκδήλωση πυκνών κηλιδώσεων (παραγωγή καυτρών, μεταφορά τους από τον άνεμο, εναπόθεση σε άκαυτη βλάστηση και έναρξη νέων εστιών).

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ικανοποιημένοι από την προετοιμασία, θα είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα» (vid)

Ο Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη δουλειά που έγινε στην προετοιμασία του Ολυμπιακού και δήλωσε ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024