Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αττική: Σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης τα κύρια μέτωπα

Φωτιά στην Αττική: Σε Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή Νέας Μάκρης τα κύρια μέτωπα

Στην περιοχή για την μάχη κατάσβεσης της φωτιάς έχουν φτάσει πυροσβέστες και από την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα

Συνεχίζει να μαίνεται στην Αττική η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή του Βαρνάβα και  σήμερα έχει μπει στο Πεντελικό όρος, κινούμενη με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως 7 και 8 μποφόρ, που πνέουν συνεχώς από χθες.

«Η φωτιά αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις επίγειες δυνάμεις και στα εναέρια μέσα»

Η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων, και σύμφωνα με την Πυροσβεστική το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική

Ο Νίκος Λαυράνος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, είπε στο MEGA, πως έχουν σπεύσει στο σημείο ώστε να βοηθήσουν δυνάμεις και από την  υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική. Αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις επίγειες δυνάμεις και στα εναέρια μέσα» είπε.

Και πρόσθεσε: «Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι τρία: Γραμματικό, Πεντέλη και Ανατολή και σκοπός είναι να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν γίνεται η φωτιά.

Και στη συνέχεια να γίνει ένα καλύτερος έλεγχος της κατάστασης. Το βασικό είναι να μη κινδυνέψει άνθρωπος. Τα πυροσβεστικά έφτασαν ταχύτατα, αλλά οι συνθήκες ήταν τέτοιες χθες που ακόμα και πέντε λεπτά να άργησαν, ήταν αργά για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Έχουν έρθει δυνάμεις(πυροσβέστες) από τα ξημερώματα από την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Είμαστε σε επιφυλακή».

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης – Ποιοι οικισμοί εκκενώθηκαν

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης. Στις 9.30 νέο μήνυμα του 112 ζητούσε την εκκένωση του οικισμού Δασαμάρι.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Sports in

Οι κληρονόμοι περιμένουν το μερίδιό τους (pics)

Η προσμονή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγινε δράση και κατέληξε σε μια μεγάλη κληρονομιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024