Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Φωτιά στην Αττική: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τη φωτιά στην Αττική - Κοντά σε σπίτια οι φλόγες - Μάχη με τις φλόγες σε Γραμματικό, Ανατολή και Πεντέλη

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Αττική. Στην αρχή η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα και αργότερα επεκτάθηκε. Οι ελπίδες πλέον στρέφονται στα εναέρια μέσα. Το πύρινο μέτωπο έχει εξαπλωθεί φτάνοντας στην Πεντέλη, παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Τις δραματικές εξελίξεις καταγράφει λεπτό προς λεπτό το in.

Μάλιστα, περίπου στις 05:30 δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, στρατιωτικό νοσοκομείο 414 και Νταού Πεντέλης, ενώ ακολούθησαν μηνύματα από το 112 για τη φωτιά στη γύρω περιοχή.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr η ένταση των ανέμων δεν θα είναι σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης. Οι άνεμοι έως τις 9 το πρωί αναμένονται κατά διαστήματα ισχυροί με τις αντίστοιχες ριπές να εκτιμώνται στα  70 – 80 km/h.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ημέρα υψηλής επικινδυνότητας είναι και η σημερινή (12/08) σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κατάσταση συναγερμού για να εκδηλωθούν φωτιές θα είναι: Αττική, Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, Βοιωτία, Κορινθία και Λακωνία.

Live οι εξελίξεις στο in

09.40 Έκκληση εθελοντή πυροσβέστη – «Εκκενώνεται το Γραμματικό – Χρειαζόμαστε υδροφόρες»

Ο εθελοντής πυροσβέστης Γιάννης Κατσίκης έδωσε μία εικόνα για το τι συμβαίνει στον Βαρνάβα. «Είμαστε στο νεκροταφείο του Βαρνάβα, κάναμε απόπειρα να σβήσουμε 2-3 σπίτια αλλά έχουμε μικρά οχήματα δεν γίνεται τίποτα, πήγαμε να καούμε. Δεν έχουμε δρόμους, ούτε δρόμους διαφυγής ούτε να επιχειρήσουμε. Δεν υπάρχει νερό στο χωριό. Καλύπτουμε το σημείο για να μην πάει η φωτιά προς την παραλία. Είναι πυκνό δάσος, είναι νέο δάσος, είχε αναγεννηθεί τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε.

«Η φωτιά είναι αναμεσά σε Γραμματικό – Βαρνάβα, από τις 8 το πρωί εκκενώνεται το Γραμματικό, το καμένο βρίσκεται μπροστά και η φωτιά πάει προς τα πίσω, δηλ. στο όχι καμένο. Εκκενώνεται όλο το χωριό το Γραμματικό. Χρειαζόμαστε υδροφόρες εν έχει νερό το χωριό από χθες το μεσημέρι», συμπλήρωσε ο κ. Κατσίκης.

09.37 Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Κάτοικοι στον Διόνυσο μιλώντας στο MEGA είπαν πως έχει πέσει η φωτιά αλλά εξακολουθεί να υπάρχουν πολλές εστίες. «Έχει πέσει η φωτιά αλλά εξακολουθεί να υπάρχουν πολλές εστίες. Εμείς πυροσβεστικά δεν βλέπουμε. Εναέρια μέσα υπάρχουν. Όταν πέρασε η φωτιά και πέρασε στο βουνό, ήρθαν μετά από μία ώρα. Μετά από μία ώρα το βουνό κάηκε».

09.33 Πίσω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο η φωτιά στην Πεντέλη

«Έχουμε μία δασική πυρκαγιά πίσω από το στρατιωτικό νοσοκομείο 414. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες με τα πεζά μέσα και ένα ελικόπτερο, προσπαθούμε να τη σβήσουμε. Είναι εδώ δυνάμεις πυροσβεστικής και του στρατού, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», ανέφερε η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχόσογλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, εκκενώθηκαν το Παίδων, το Αναρρωτήριο και άλλα ιδρύματα της Πεντέλης και έχουν ανοίξει κέντρα φιλοξενίας στο δημοτικό κατάστημα Πεντέλης, στον δήμο Πεντέλης, στα Μελίσσια στο κολυμβητήριο, ενώ σύμφωνα με την κα. Μαϊχόσογλου στην Πεντέλη μεταβαίνει γιατρός από το Σισμανόγλειο καθώς είναι πάρα πολύ έντονη η κάπνα στην περιοχή.

09.31 Εκκενώνονται Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι

Εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους των περιοχών Ντράφι, Διώνι και Δασαμάρι, λόγω της φωτιάς που πλησιάζει τους οικισμούς.

Το μήνυμα του 112 που εστάλη προτρέπει τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις τρεις αυτές περιοχές μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος και με κατεύθυνση προς Παλλήνη.

09.21 «Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές»

Ο Κώστας Λαγκουβάρδος, διευθυντής Αστεροσκοπείου Αθηνών, είπε στην εκπομπή πως μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές. «Το δύσκολο είναι μπροστά μας. Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα έχουμε ισχυρούς ανέμους και ριπές.

Οι ριπές θα ξεπερνούν τα 80 χλμ την ώρα.  Από το βράδυ θα αρχίσει να πέφτει η ένταση των ανέμων και από αύριο θα είναι καλύτεροι. Σήμερα οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι μέχρι τις 6. Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται από τις 9 έως τις 3.

Ο καπνός έχει φτάσει μέχρι την Σπάρτη. Είχαμε πει πως θα είναι ένα δύσκολο διήμερο. Στο ‘κόκκινο’ είναι η ανατολική και δυτική Αττική, της ανατολικής Πελοποννήσου, κεντρική και νότια Εύβοια».

09.20 «Πρέπει να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στις πυρκαγιές»

Ο Παντελής Ξόφης, καθηγητής Πυρικής Οικολογίας, μίλησε για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε τις πυρκαγιές στο μέλλον.
«Πρέπει να βελτιώσουμε, τον τρόπο που εντοπίζουμε μία πυρκαγιά. Θα πρέπει να γνωρίζουμε με σαφήνεια τα αίτια των πυρκαγιών. Πρέπει να βελτιώσουμε τη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στις πυρκαγιές».

09.19 Συγκλονιστικές εικόνες από την μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες

09.11 Πάνω από 300 km η μεταφορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά του Βαρνάβα

Η μεγάλη διασπορά του καπνού της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές το μεσημέρι στη βορειοανατολική Αττική αποτυπώνεται στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11. Η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάταται σε περισσότερα από 300 km. Στην δουροφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών.

08:52 Βίντεο από το μέτωπο στην Πεντέλη

08:48 Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Αυξήθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Επιχειρούν αυτή την ώρα στην πυρκαγιά στην Αττική 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

08:45 Νικόλαος Λαυράνος: «Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική»

Ο Νικόλαος Λαυράνος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, είπε πως έχουν σπεύσει στο σημείο ώστε να βοηθήσουν δυνάμεις και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και άκρως επιθετική. Αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις επίγειες δυνάμεις και στα εναέρια μέσα. Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα είναι τρία και σκοπός είναι να οριοθετηθεί όσο το δυνατόν γίνεται η φωτιά. Και στη συνέχεια να γίνει ένα καλύτερος έλεγχος της κατάστασης.

Το βασικό είναι να μη κινδυνέψει άνθρωπος. Τα πυροσβεστικά έφτασαν ταχύτατα, αλλά οι συνθήκες ήταν τέτοιες χθες που ακόμα και πέντε λεπτά να άργησαν, ήταν αργά για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχουν έρθει δυνάμεις(πυροσβέστες) από τα ξημερώματα από την ανατολική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα. Είμαστε σε επιφυλακή».

 08:43 Μία ανάσα πριν τα σπίτια οι φλόγες στο Γραμματικό

Κάτοικοι από το Γραμματικό λένε ότι οι φλόγες πλησιάζουν τα πρώτα σπίτια

08:31 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διονύσου

«Η τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή το Βαρνάβα, πλήττει τον δήμο μας, όπως και όμορους δήμους, με μεγάλη σφοδρότητα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές μας παλεύουν να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ώστε να μην επεκταθεί», ανέφερε η δήμαρχος Διονύσου και στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων:

«Απευθύνομαι σε όλους με αίσθημα ευθύνης, καθώς απαιτεί την άμεση και απόλυτη προσοχή όλων μας. Πρώτιστη προτεραιότητά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ζητώ απ’ όλους να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των Αρχών και να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εργάζονται αδιάκοπα κάτω από αντίξοες συνθήκες για να περιορίσουν την καταστροφή και να μας προστατεύσουν. Τους ευχαριστώ από καρδιάς για την αφοσίωση και την αυτοθυσία που πάντα επιδεικνύουν. Ας τους διευκολύνουμε με το να συνεργαστούμε και να μείνουμε μακριά από τις επικίνδυνες περιοχές.

Ο δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εμείς φροντίζουμε για την παροχή άμεσης βοήθειας σε όσους το έχουν ανάγκη (έχουμε ήδη φροντίσει για χώρους φιλοξενίας, μέσο μεταφοράς κ.λ.π.). Επίσης, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς».

08:29 Ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  – Αναμένονται δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα το πρωί στο ΕΣΚΕΔΙΚ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις για την πορεία της πυρκαγιάς και τις ενέργειες του ΠΣ από τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια.

08:17  Τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών δίνουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ επιχειρούν έξι αεροσκάφη Canadair, δύο ελικόπτερα Chinook, αλλά και τέσσερις γαιοπροωθητές σε όλο το μέτωπο της φωτιάς. Ακόμα επιχειρούν οκτώ ομάδες «Δευκαλίων» και «Ξενοκράτης».

08:16 Αναβολή της άφιξης στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους.

Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή. Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

08:12 Έκκληση της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες εκκένωσης

Με αφορμή την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για την δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

«Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης. Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

08:11 Εκκενώνονται το μοναστήρι του Άγιου Εφραίμ και το μοναστήρι Πεντέλης

Σύμφωνα με ανακοίνωση εκκενώνονται το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ στην Νέα Μάκρη, αλλά και το μοναστήρι της Πεντέλης.

08:09 Οι μονάδες που έχουν εκκενωθεί

Με ανάρτηση του ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει τις υγειονομικές μονάδες που έχουν εκκενωθεί

08:08  Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Νέα Μάκρη, Ντράφι και Διώνη

Στη Νέα Μάκρη πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των λεωφόρων Διονύσου και Μαραθώνος.

Στο Ντράφι πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας σε:

  • λεωφόρο Μαραθώνος και Ελαιωώνων
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Κύπρου
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Ελευθερίου Βενιζέλου
  • λεωφόρο Μαραθώνος και Αδαμοπούλου

08:03 Στην Ανατολή Νέας Μάκρης επικεντρώνονται οι ρίψεις νερού

Αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην περιοχή της Ανατολή της Νέας Μάκρης, όπου ο άνεμος είναι αρκετά δυνατός με αποτέλεσμα να αλλάζει συνεχώς την κατεύθυνση του μετώπου της φωτιάς.

Τα ελικόπτερα Eriksson που βρίσκονται στην περιοχή συνεχίζουν τις στοχευμένες ρίψεις νερού σε μία συστάδα δέντρων που είναι κοντά στα σπίτια. Τα ελικόπτερα συνεχίζουν να λειτουργούν ως «ρολόι» και κυκλικά.

07:57 Προσωρινή διαμονή πληγέντων από την φωτιά στην Αττική

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ΕΔΩ. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

07:45 Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού: «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση»

Ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός μίλησε στο MEGA για την κατάσταση που επικρατεί. «Από τις 4.30 περίπου, το μόνιμο και εθελοντικό προσωπικό μας βρίσκεται στις επάλξεις. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, είχαμε πάρα πολλά προβλήματα, αναπνευστικά, μικροεγκαύματα και μικροτραυματισμούς.

Είχαμε κάποια καρδιακά προβλήματα. Βεβαίως αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα γιατί ήταν η κινητή μονάδα εκεί και το προσωπικό μας, και οι νοσηλεύτριές μας, με την τεχνογνωσία τους προσέφεραν καθόλη την διάρκειας της νύχτας ό,τι και όπου μπορούσαν. Έγινε και εκκένωση του Νταού Πεντέλης και του 414 Στρατ. Νοσοκομείου», ανέφερε. «Είναι μια δύσκολη η κατάσταση και αφορά στο περιβάλλον μας»,συνέχισε.

07:43 Σε λιγότερες από 12 ώρες η φωτιά επεκτάθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 30-40 χλμ

Δείτε φωτογραφία από την έκταση του μετώπου στις 3 τα ξημερώματα

07:39 «Έχουμε μία αναζωπύρωση στην Ραπεντώσα»

Στο MEGA μίλησε η Κατερίνα Μαϊχόσογλου, δήμαρχος Διονύσου. «Έχει ξεκινήσει η ένταση του ανέμου πάλι και γι αυτό έχουμε μία αναζωπύρωση στην Ραπεντώσα. Επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις εκεί. (Για να πάει ο κόσμος) υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο και το γήπεδο της Άνοιξης όπως και το Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Στεφάνου».

07:33 Διάσπαρτες εστίες στον Διόνυσο

Κοντά σε σπίτια η φωτιά στη οδό Γαίας του Διονύσου

07:31 Συγκλονιστικές εικόνες από την φωτιά που πλησιάζει την περιοχή της Ανατολής στη νέα Μάκρη

07:23 Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο στο Καπανδρίτι ο Ν. Χαρδαλιάς

Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που έχει στηθεί στο Καπανδρίτι, βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρακολουθεί στενά και να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών και ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, «άμεσα και με αποτελεσματικότητα».

Συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλλάρη και Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδα Μανωλάκο, ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για την πορεία των επιχειρήσεων από τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη και τα επιχειρησιακά στελέχη του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συμμετείχε σε συσκέψεις για την αξιολόγηση της κατάστασης και την εξέταση των επόμενων βημάτων.

Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, ενώ κατόπιν επικοινωνίας του περιφερειάρχη Αττικής με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, είναι ανοιχτοί οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

Σημειώνεται ότι από τις 6:30 π.μ. βρίσκεται σε, εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Ν. Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

07:21 H εικόνα από τον Άγιο Στέφανο

07:17 Συνεχίζεται η εκκένωση του νοσοκομείου

Ο Σπύρος Μαρκαντωνάτος, μίλησε στο MEGA για την εκκένωση του νοσοκομείου. «Άργησαν πολύ να εκκενώσουν το νοσοκομείο. Τους το λέγαμε από νωρίς ότι πρέπει να εκκενωθεί το νοσοκομείο, 3-4 νωρίτερα. Η Πυροσβεστική ήταν σε ετοιμότητα ήταν 2-3 χλμ πιο κάτω, πολλά οχήματα αλλά το νοσοκομείο έπρεπε να έχει εκκενωθεί.

Βλέπαμε μωράκια, κάποιος έχει ευθύνη, μπήκαμε να πάρουμε τα παιδιά με το αυτοκίνητό μας, είχε μπει καπνός μέσα στο νοσοκομείο. Θα πάμε στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, ελπίζω να μην υπάρχουν θύματα, γιατί θα είναι μεγάλες οι ευθύνες. Έχω 3 γονείς και 4-5 παιδιά και πάμε προς το Αγλαΐα Κυριακού», ανέφερε.

06:40 Σε ετοιμότητα οι πυροσβέστες στο Παίδων Πεντέλης

Πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή στο νοσοκομείο Παίδων.

06:37 Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα ενάερια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν τις ρίψεις τους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο πύρινο μέτωπο, που εκτείνεται πλέον από τον Μαραθώνα έως την Πεντέλη, επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Επίσης, έχει προγραμματιστεί ώστε να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα. Αρχικά θα σηκωθούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα και θα ακολουθήσουν άλλα 12 πτητικά μέσα.

06:30 Εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης

Η Τροχαία μάλιστα έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα – Σταμάτας – Δροσιάς – Διονύσου – Πεντέλης.

Συγκεκριμένα οι εκτροπές γίνονται σε:

  • Λ. Μικροχωρίου, Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • Είσοδος οικισμού Βαρνάβα
  • Λ. Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα
  • Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βαρνάβα
  • Έξοδος χωριού Γραμματικού
  • Λ. Διονύσου θέση Ανατολή
  • Λεωφόρος Διονύσου και Θησέως
  • Μ. Αλεξάνδρου από Άγιο Στέφανο προς Μαραθώνα
  • Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  • Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
    Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  • Λ. Δροσιάς – Σταμάτας και Μακαρίου
  • Λ. Μαραθώνος και Λ. Πιπερόπουλου
  • Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • Λ. Μαραθώνος και Εχετλού
  • Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
  • Λ. Διονύσου και Λ. Καϊρη
  • Λ. Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
  • Κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • Λ. Διονύσου και Δημοκρατίας
  • Λ. Διονύσου και Ρόδων
  • Γραμματικό προς Καλέτσι
  • My Market Γραμματικού προς Άνω Σούλι
  • Σκούφου και Διονύσου
  • Βασιλέως Γεωργίου Β και Ιπποκράτους
  • Κλεισθένους και Αναπαύσεως
  • Πεντέλης και Αναπαύσεως
  • Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης
  • Πλατεία Παλιάς Πεντέλης

06.29 Ήχησε ξανά το 112 «Εάν βρίσκεστε στον οικισμό Ανατολή απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη»

06:26 Νέα έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο

Νέα έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Νικόλαο Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

06:20 Δραματική εικόνα από την Πεντέλη με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από τα πρώτα σπίτια

06:12 Συγκλονιστικές εικόνες με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις φλόγες καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας

510 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τη φωτιά στην ΒΑ Αττική που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα.

06:05 Η φωτιά στην Πεντέλη όπως φαίνεται αυτή την στιγμή από την λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου

06.01 Έκτακτη  ενημέρωση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη

Βάσει της ενημέρωσης του Πυράρχου Βαθρακογιάνη, η φωτιά έφτασε στην Πέντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό Όρος.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

«Γι’ αυτό στις 04:52 εκδόθηκε μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.

Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οκισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα. Πριν από λίγο στις 05:45 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης, αυτή τη στιγμή εκκενώνονται τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο” σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.»

05:59 Εκκενώνονται οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας

05:45 Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, έχουν λάβει εντολή να σηκωθούν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα

05:44 Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση Ντράφι, Διώνη, Δαμαράσι Ραφήνας

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Μαραθώνος», αναφέρει το μήνυμα που εστάλη στους κατοίκους, καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα την ΒΑ Αττική, με τις φλόγες να απειλούν, πλέον, και την Πεντέλη.

05:39 Προς Ντράφι κινείται το πύρινο μέτωπο

Προς το Ντράφι κινείται η φωτιά καθώς έχει περάσει την κορυφογραμμή της Πεντέλης. Σε εξέλιξη η εκκένωση της Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 414.

05:26 Εκκενώνεται και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414

Εκτός από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης εκκενώνεται και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414.

05:16 Μπαράζ 112 για εκκενώσεις στην Πεντέλη

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών. «Δασική φωτιά στην περιοχή Νέα Πεντέλη. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Νέα Πεντέλη, απομακρυνθείτε προς Μελίσσια και Παλαιά Πεντέλη, απομακρυνθείτε προς Βριλήσσια», αναφέρει το μήνυμα που εστάλη λίγο μετά τις 05:00.

05:10 Η φωτιά, φέρεται να έχει περάσει την Λεωφόρο Διονύσου

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τονίζει ότι η εικόνα δείχνει πως η φωτιά έχει περάσει τη Λεωφόρο Διονύσου, ενώ οι άνεμοι συνεχίζουν να είναι ισχυροί.

04:58 Εκκενώνεται το Παίδων Πεντέλης – Νέο μήνυμα του 112

Ο άνεμος κατευθύνει τη φωτιά προς την Πεντέλη και για προληπτικούς λόγους, όπως μεταδίδει το MEGA, εκκενώνεται το νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης.

Επίσης, εστάλη νέο μήνυμα του 112 για ετοιμότητα σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία.

04:45 Πύρινο μέτωπο 20 χιλιομέτρων καίει την Αττική

Τα drones που πετούσαν πάνω από τη φωτιά, δείχνουν ότι οι φλόγες έχουν απλωθεί σε μήκος 20 χιλιομέτρων.

Μιλώντας στο MEGA, η δήμαρχος Διονύσου, Αικατερίνη Μοϊχόσογλου, ανέφερε: «Η φωτιά είναι στο ύψος της Ραπεντώσας. Είναι η Πυροσβεστική και τα μηχανήματα του στρατού και προσπαθούν να δουν πού μπορούν να κόψουν τη φωτιά. Έχουμε δώσει εκκένωση για την Ραπεντώσα και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Πυροσβεστική. Όλα εξαρτώνται από τη φορά του ανέμου. Μία έρχεται προς τα εδώ και μία πηγαίνει προς τα πίσω. Η φωτιά είναι πολύ κοντά στο ανοιχτό γήπεδο που βρισκόμαστε».

04:21 Επιβαρυμένη η κατάσταση του ατμοσφαιρικού αέρα

04:12 Ο διεθνής Τύπος για την εφιαλτική φωτιά στην Αττική

Στα «μανταλάκια» η Ελλάδα στον ξένο Τύπο για τη φωτιά στην Αττική. Εκτενή δημοσιεύματα.

Sports in

Χολιγουντιανός αέρας στην τελετή λήξης από τον Τομ Κρουζ που μετέφερε την Ολυμπιακή σημαία στο Λος Άντζελες (vids)

Ο Τομ Κρουζ φέρνει χολιγουντιανό αέρα στην τελετή λήξης στο Παρίσι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024