Προφητική έρευνα: 7 στους 10 κατοίκους της Αττικής, έχουν βιώσει άμεσα φυσικές καταστροφές
Οι κάτοικοι της Αττικής βιώνουν πολλαπλά τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, με 7 στους 10 να έχουν επηρεαστεί άμεσα. Προφητική έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Δάση και κατοικημένες περιοχές της Αττικής φλέγονται, για πολλοστή φορά, και επίσης για πολλοστή φορά οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με την ολιγωρία των αρχών, αλλά και την απουσία επαρκούς πρόληψης και πυροπροστασίας.
Δυστυχώς πρόκειται για άλλη μια καταστροφή που κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν την περίμενε, όσο και αν το κράτος πιάστηκε άλλη μια φορά απροετοίμαστο.
Η Αττική ανοχύρωτη στις φυσικές καταστροφές
Μόνο ως τραγική ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί το γεγονός, ότι σε έρευνα που έγινε σε κατοίκους της Αττικής πριν μόλις ένα μήνα, το 89% δήλωνε ότι «μια νέα φυσική καταστροφή είναι πολύ πιθανή ή πάρα πολύ πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον»
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 7-15 Ιουλίου, μέσω ερωτηματολογίου σε σταθμισμένο δείγμα 833 κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής.
Το 10,4% αναφέρουν πως οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες στον ευρύτερο οικογενειακό τους και κοινωνικό τους περίγυρο
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων, το οποίο λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στη τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Η έρευνα καταγράφει τις εμπειρίες, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των κατοίκων της Αττικής, σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
Ανθρώπινες απώλειες έχει ζήσει ο 1 στους 10
Ίσως το πιο τρομαχτικό εύρημα είναι ότι οι 7 στους 10 κατοίκους της Αττικής, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν βιώσει άμεσα τις επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με πιο συχνές τις πυρκαγιές, τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες. Πρόκειται για την παραδοχή μιας θλιβερής κατάστασης, που τείνουμε πλέον να θεωρούμε κανονικότητα. Ότι τα καλοκαίρια θα «καιγόμαστε», από τις φωτιές ή θα βράζουμε από τις υψηλές θερμοκρασίες, ή και τα δύο ταυτόχρονα. Και τον υπόλοιπο χρόνο, ακόμα και μια μέτρια νεροποντή θα προκαλεί πλημμύρες και θα μετατρέπει κεντρικές οδικές αρτηρίες σε πλωτά κανάλια.
Ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 10,4% αναφέρουν πως οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες στον ευρύτερο οικογενειακό τους και κοινωνικό τους περίγυρο. Το 26.4% των ερωτηθέντων βίωσαν ή έγιναν μάρτυρες σημαντικών υλικών ζημιών ενώ σχεδόν οι μισοί κάτοικοι τις Αττικής (48%) ένιωσαν να επηρεάζονται ψυχοσυναισθηματικά.
Οι 9 στους 10 είχαν προβλέψει την καταστροφή
Οι κάτοικοι της Αττικής ένιωθαν από τον Ιούλιο ότι μια νέα μεγάλη φυσική καταστροφή είναι «προ των πυλών», αλλά δήλωναν ανέτοιμοι και απροετοίμαστοι να την αντιμετωπίσουν. Ενώ οι 9 στους 10 (89,2%) σχεδόν περιμένουν την καταστροφή να συμβεί, μόλις οι 2 στους 10 έχουν συμμετάσχει έστω και μια φορά σε ασκήσεις ετοιμότητας ή αντιμετώπισης καταστροφών. Η πλειοψηφία των πολιτών (63,6%) νιώθει έντονο φόβο στην προοπτική μιας νέας φυσικής καταστροφής. Ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών (66,4%) δεν αισθάνονται καθόλου προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση ενός καταστροφικού γεγονότος.
Το 82,4% των κατοίκων της Αττικής θεωρούν ότι η πολιτεία είναι ανέτοιμη για την αντιμετώπιση απειλών από την κλιματική αλλαγή
Η εμπιστοσύνη στο επιτελικό κράτος και στην ικανότητά του να προστατεύσει τους πολίτες από τις φυσικές καταστροφές, είναι σχεδόν μηδαμινή. Πάνω από τους 8 στους 10 (82,4%) θεωρούν ότι η πολιτεία είναι ανέτοιμη για την αντιμετώπιση απειλών από την κλιματική αλλαγή, κάτι που επιβεβαιώθηκε με θλιβερό τρόπο και σήμερα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως οι απόψεις για την αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης «112» είναι μοιρασμένες.
Οι πολίτες της Αττικής έχουν επηρεαστεί άμεσα
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και Διευθυντής του ΚΕΚΑΚ, Καθηγητής Βασίλης Ιωακειμίδης, που συντόνισε την έρευνα, δήλωσε στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos.gr: «Η έρευνά μας αποτυπώνει, με στατιστική ακρίβεια, τις στάσεις και αντιλήψεις των κατοίκων της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές. Γίνεται απόλυτα σαφές, πως οι πολίτες όχι μόνο δεν υποτιμούν τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής αλλά υπογραμμίζουν πως οι φυσικές καταστροφές ήδη έχουν επηρεάσει τη ζωή τους με τρόπο πολύ άμεσο. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει από την πολιτεία για την προετοιμασία απέναντι σε μελλοντικές κλιματικές απειλές, οι πολίτες προσδοκούν πιο συντονισμένες ενέργειες τόσο στο επίπεδο της πολιτικής όσο και σε επίπεδο πρακτικής προετοιμασίας»
Προτάσεις των πολιτών για το μέλλον
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέδειξαν με συντριπτικά ποσοστά τη σημασία πολλών δράσεων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Το 93,4% υπογράμμισε την ανάγκη εκπαίδευσης ατόμων και κοινοτήτων, ενώ το 90,3% ανέφερε την ατομική ευαισθητοποίηση και προετοιμασία. Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού θεωρείται αναγκαία από το 98,3%, και το 96,4% δίνει έμφαση στη βελτίωση και δημιουργία νέων υποδομών. Η αυστηροποίηση των κανονισμών για την αυθαίρετη δόμηση υποστηρίζεται από το 90,8%, ενώ το 88,1% θεωρεί ζωτική την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Με αυτές τις προτάσεις, οι κάτοικοι της Αττικής επισημαίνουν την ανάγκη για άμεση δράση και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να ενισχυθεί η κρατική προετοιμασία και η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις των φυσικών καταστροφών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις