Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Σεισμολόγοι για Άγιο Όρος: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός»

Σεισμολόγοι για Άγιο Όρος: «Δεν αποκλείεται μεγαλύτερος σεισμός»

Η σεισμική ακολουθία που σημειώθηκε σήμερα στο Άγιο Όρος ενδέχεται να είναι προεόρτιο ενός μεγαλύτερου σεισμού, προειδοποιούν σεισμολόγοι.

Το Άγιο Όρος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των σεισμολόγων εδώ και ημέρες, καθώς σημειώνονται ασθενείς μεν, αλλά διαδοχικές σεισμικές δονήσεις.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν στενά την σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους, στη Χαλκιδική, αλλά δηλώνουν ότι είναι νωρίς για να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

«Είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η ακολουθία επιμένει εδώ και αρκετές εβδομάδες», δήλωσε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για την τεκτονική ταυτότητα της περιοχής και «δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Τι έχει προηγηθεί στο Άγιο Όρος

Σήμερα Δευτέρα 12/8, σημειώθηκαν δύο κύριες σεισμικές δονήσεις, και ακολούθησαν αρκετές ασθενέστερες.  Οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική  έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε τις εξής δονήσεις:

Η πρώτη ήταν 4,1 και σημειώθηκε στις 4.26μμ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά των Καρυών. Το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη ήταν 4,2 και σημειώθηκε στις 4.39μμ, με επίκεντρο 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανόπολης και εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα χιλιόμετρα.

Οι δονήσεις έχουν γίνει αισθητές σε κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Καβάλα.  Στην ευρύτερη περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες έχουν σημειωθεί πάνω από 10 μικρής έντασης σεισμοί.

Sports in

Ίντερ: Ανανέωσε ο Λαουτάρο μέχρι το 2029 (pics+vid)

Ενας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και οι υπόλοιποι τρεις είναι καλά στην υγεία τους από τη μάχη με τη φωτιά στην Αττική

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024