Θεσσαλονίκη: «Πράσινο φως» για να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο
Δρομολογείται η έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται πολεοδομικά ο χώρος όπου θα λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο
Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς δρομολογείται η έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται πολεοδομικά ο χώρος όπου προβλέπεται να χωροθετηθεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.
Για να προχωρήσει το αποτεφρωτήριο έπρεπε να υπάρξει έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου
Εχουν περάσει 13 χρόνια από τη στιγμή που ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είχε εκφράσει την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να λειτουργήσει στην πόλη αποτεφρωτήριο. Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που επίσημα δήμος ξεκινούσε μια τέτοια πρωτοβουλία.
Σημειώνεται πως την επίβλεψη του υπό εξέταση έργου είχε ο τότε αντιδήμαρχος και μετέπειτα δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Εκείνο το διάστημα, λοιπόν, η λειτουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη είχε μπει στις… δημοτικές προτεραιότητες.
Η βασική σκέψη ήταν το αποτεφρωτήριο να λειτουργήσει σε ειδικό χώρο στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, σε μια έκταση που ανήκει στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο ο χώρος βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.
Το πρόβλημα με την Πολεοδομία
Κι εκεί είναι που ξεκινά ο μεγάλος… Γολγοθάς της δημιουργίας του αποτεφρωτηρίου, καθώς ο χώρος ήταν πολεοδομικά αρρύθμιστος και για να προχωρήσει το έργο έπρεπε να υπάρξει έγκριση του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου. Κάτι που η προηγούμενη δημοτική Αρχή του Κωνσταντίνου Ζέρβα έκανε, καταθέτοντας το Σχέδιο προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από δύο χρόνια.
Η εκκρεμότητα, ωστόσο, παρέμενε και η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν για μία ακόμη φορά στον… αέρα. Τις διαδικασίες κίνησε αυτή τη φορά ο νυν δήμαρχος της πόλης Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος μέσα στον πρώτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, ζητώντας τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο.
Στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου, γι’ αυτόν τον λόγο ακολούθησαν άλλες δύο ανάλογες επιστολές τον Μάρτιο και τον Μάιο, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση, η οποία εκκρεμεί από τον Ιανουάριο του 2022.
Ανοίγει ο δρόμος
«Είναι επιβεβλημένη η άμεση διευθέτηση του θέματος, που θα λύσει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των κοιμητηρίων, αλλά και τις ιδιοκτησίες περιμετρικά αυτών, ενώ θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου, έργο που κρίνεται ως υπερτοπικής σημασίας και κοινωνικά επιβεβλημένο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ηδη, πάντως, τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σχετική κινητικότητα, με τις πληροφορίες να θέλουν τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά να έχει στείλει για έγκριση το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο που αφορά τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στο ΣτΕ. Σύμφωνα με στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διοίκηση προτίθεται να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου της κατασκευής και λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου.
Σχεδόν 30 χρόνια πίσω, το – μακρινό πια – 1997, ξεκίνησε η μάχη που έδωσε ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, προκειμένου να δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο. «Τα ταφικά έθιμα είναι τα πιο αργά μεταβαλλόμενα της ελληνικής κοινωνίας», εξηγεί στα «ΝΕΑ».
Παρόλο που ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τον… θάνατο, η επαγγελματική του ενασχόληση ήταν με τα παιδιά και το εμπόριο χαρτοσχολικών, θεώρησε πολύ άδικο να μεταφέρει τον φίλο του, ο οποίος του είχε ζητήσει να αναλάβει την αποτέφρωσή του, στη Βουλγαρία. Τότε, λοιπόν, ξεκίνησε και ο αγώνας που είχε πολλές απορρίψεις, πισωγυρίσματα αλλά και απογοητεύσεις με τη στάση των θεσμών.
Τέσσερις στους 100 καταλήγουν στην καύση
Τελικά, στα τέλη Σεπτέμβρη του 2019 ανοίγει τις πόρτες του το μοναδικό στην Ελλάδα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, στη Ριτσώνα. Το ποσοστό, ωστόσο, όσων αποτεφρώνονται παραμένει χαμηλό στη χώρα μας, καθώς 4 στους 100 καταλήγουν τελικά στην καύση.
Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις, περίπου 3.000 αποθανόντες οδηγούνται στο αποτεφρωτήριο. «Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε εβδομάδα έχουμε 4-5 ακυρώσεις, δηλαδή αρχικά συμφωνημένες αποτεφρώσεις που τελικά δεν προχωρούν, έπειτα από απόφαση μελών της οικογένειας του θανόντος», σημειώνει ο κύριος Αλακιώτης.
Μικρό είναι ακόμη το ποσοστό, σύμφωνα με τον κύριο Αλακιώτη, των αποτεφρώσεων με… καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα – περίπου το 15% του συνόλου. «Ενα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών για να είναι βιώσιμο θα πρέπει ετησίως να προχωρά σε τουλάχιστον 1.200 αποτεφρώσεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις