Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Πυρόπληκτα ζωάκια: Ο τρόπος που πιάνουμε έναν σκύλο ή μια γάτα  – Οι πρώτες βοήθειες που θα τα ανακουφίσουν

Πυρόπληκτα ζωάκια: Ο τρόπος που πιάνουμε έναν σκύλο ή μια γάτα – Οι πρώτες βοήθειες που θα τα ανακουφίσουν

Βήμα – βήμα η σειρά των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε ένα πυρόπληκτο ζωάκι

Οι πρώτες βοήθειες μπορεί να σώσουν τη ζωή ενός πυρόπληκτου ζώου, και είναι πολύ σημαντικό να τις γνωρίζουμε, έτσι ώστε να απαλύνουμε τον πόνο που νιώθει.

Και πρέπει, οπωσδήποτε, να το μεταφέρουμε στο κτηνιατρείο, καθώς ο κτηνίατρος θα αποφασίσει για την απαραίτητη θεραπεία.

Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι αυτά τα ζώα νιώθουν έντονο πόνο, και η ψυχική τους κατάσταση, σύμφωνα με την κτηνίατρο, Άννα Μπαρδάνη, είναι κλονισμένη. Βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Μπορούμε να ψεκάσουμε τις τραυματισμένες (κάψιμο) περιοχές του σώματος με δροσερό νερό

Για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, καθαρίζουμε, με αποστειρωμένη νωπή γάζα, τη ρινική τους κοιλότητα

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στο πώς θα τα πλησιάσετε, γιατί «αυτά τα ζώα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και νιώθουν έντονο πόνο.

Η κα Μπαρδάνη τονίζει ότι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην επιδεινώσουμε τον τραυματισμό τους. Και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη μας τραυματίσουν. Σε αυτήν την πράξη μπορεί να προβούν, γιατί νιώθουν έντονο πόνο και φόβο.

Επίσης, επειδή αυτά τα ζώα έχουν κυριευθεί ξαφνικά από ζωηρό φόβο, ενδέχεται να δαγκώσουν/γρατζουνήσουν την ώρα που θα τα πλησιάσουμε, ή να προσπαθήσουν να διαφύγουν. Για να μπορέσουμε να τα ακινητοποιήσουμε, χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί.

Πώς προστατεύουμε τον εαυτό μας – Ο τρόπος που θα γραπώσουμε τον σκύλο ή τη γάτα

Φροντίζουμε να καλύψουμε τα χέρια με χοντρά γάντια, συμβουλεύει η κτηνίατρος, και να έχουμε μαζί μας ένα χοντρό ύφασμα. Εάν πρόκειται για σκύλο, χρησιμοποιούμε το ύφασμα για να καλύψουμε, κυρίως, το κεφάλι του, έτσι ώστε να μπορέσουμε να χειριστούμε το σώμα του.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λουρί ως λάσο.

Αν πρόκειται για γάτα, της καλύπτουμε ολόκληρο το σώμα με το χοντρό ύφασμα, για να την ακινητοποιήσουμε. Επίσης, υπάρχει και απόχη για σύλληψη γάτας. Στη συνέχεια τη βάζουμε σε κλουβί μεταφοράς.

Οι πρώτες βοήθειες

Αφού μεταφέρουμε τα ζώα σε σκιερό μέρος, όπως λέει η κτηνίατρος, μπορούμε να ψεκάσουμε τις τραυματισμένες (κάψιμο) περιοχές του σώματος με δροσερό νερό, για να νιώσουν ανακούφιση.

«Για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, καλό είναι να καθαρίσουμε, με αποστειρωμένη νωπή γάζα, τη ρινική τους κοιλότητα. Τα μάτια και το στόμα τα καθαρίζουμε με τεχνητά δάκρυα, φυσιολογικό ορό. Εάν έχουμε πρόσβαση σε φαρμακείο, τους βάζουμε αντιβιοτικό κολλύριο.

Τις πληγές μπορούμε να τις ξεπλύνουμε με ειδικά φαρμακευτικά αντισηπτικά σαπούνια, ή μπορούμε να βάλουμε στο τραύμα αντισηπτικά σπρέι. Υπάρχουν, επίσης, γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικό», ενημερώνει η κα Μπαρδάνη.

Αν το ζωάκι έχει εγκαύματα, τα αλείφουμε, σύμφωνα με την κτηνίατρο, με ειδικές επουλωτικές κρέμες που περιέχουν και αντιβιοτικό, έτσι ώστε να το ανακουφίσουμε.

Επισημαίνει ότι δροσερό νερό του προσφέρουμε σε μικρές δόσεις, για να μην του προκαλέσουμε εμετό από την υπερβολική κατανάλωση. Επίσης, του προσφέρουμε φαγητό, αν θελήσει να φάει.

Αρκετά ζώα, από τη μεγάλη κούραση, τη θερμοπληξία, αλλά και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, χρειάζονται γαστροπροστατευτικά φάρμακα. Έτσι, ώστε να επανέλθει το στομάχι στα φυσιολογικά, και να αρχίσουν να τρώνε.

Τα ζώα, όπως τονίζει η κα Μπαρδάνη, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στον κτηνίατρο, γιατί μπορεί να χρειάζονται οξυγόνο. Επίσης, μπορεί να είναι αφυδατωμένα και να έχουν ανάγκη από οροθεραπεία.

Η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

Καταλήγοντας, η κα Μπαρδάνη επισημαίνει: «Ο κτηνίατρος θα κρίνει αν θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία με αντιβιοτικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδη παυσίπονα και τοπική θεραπεία για την επούλωση ή περίδεση των πληγών, ή αλλαγή των επιδέσμων».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ικανοποιημένοι από την προετοιμασία, θα είμαστε έτοιμοι στην πρεμιέρα» (vid)

Ο Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη δουλειά που έγινε στην προετοιμασία του Ολυμπιακού και δήλωσε ότι η ομάδα του θα είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024