Οι γυναίκες γράφουν Ιστορία: «Η Συβαρίτισσα» της Λιλής Ζωγράφου, την Κυριακή 18 Αυγούστου με «Το Βήμα»
Μια λογοτεχνική αυτοβιογραφία από την μεγάλη συγγραφέα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Τη συχνά αθέατη, γυναικεία ματιά πάνω στην ιστορία φωτίζει η συναρπαστική σειρά βιβλίων «Οι γυναίκες γράφουν ιστορία» που κυκλοφορεί και αυτή την Κυριακή 18 Αυγούστου με ΤΟ ΒΗΜΑ. «Η Συβαρίτισσα», μια λογοτεχνική αυτοβιογραφία της σπουδαίας Λιλής Ζωγράφου, είναι το δεύτερο από τα τρία σημαντικά έργα ελληνίδων συγγραφέων που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι αναγνώστες του Βήματος, μετά τους «Παραπόταμους» της Έλλης Αλεξίου που εγκαινίασαν τη σειρά στο ΒΗΜΑ την προηγούμενη Κυριακή.
Η Λιλή Ζωγράφου γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1922 και πέθανε εκεί στις 2 Οκτωβρίου 1998. Πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Ηράκλειο και σπούδασε Φιλολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής φυλακίστηκε για αντιστασιακή δράση ενόσω ήταν έγκυος και γέννησε στη φυλακή.
Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε γνωστά περιοδικά και εφημερίδες και ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1950, ενώ το πιο γνωστό έργο της είναι το μυθιστόρημα «Η Συβαρίτισσα» – μια λογοτεχνική αυτοβιογραφία από την μεγάλη συγγραφέα.
«Την κυοφορούσα τρία χρόνια και είκοσι επτά αιώνες ώσπου την είδα να γεννιέται στους κήπους της Σύβαρης. Κείνης της αποικίας των Αχαιών από τις πρώτες που αναστήθηκαν στα νότια της Ιταλίας γύρω στα 725 π.Χ. Μια πόλη-κράτος πάμπλουτη, δημοκρατική, με ειρηνόφιλη συνείδηση κι ευτυχισμένο λαό. Πόλη λιχούδα, λαίμαργη, φιλήδονη, φιλόμουση, γεμάτη σεβασμό για την ελευθερία των ανθρώπων και τους πολίτες γεμάτους σεβασμό για τον πλησίον τους. Εκεί ανακάλυψα την πάναγνη της ελευθερίας Ελένη ασημάδευτη ακόμη, πριν την καταχωρίσει ο Ησίοδος στους ένοχους γιατί γεννήθηκε γυναίκα. Ανέγγιχτη από τη μισαλλοδοξία του αντρικού ρατσισμού γιατί αυτή γεννά. Πριν ο φονικός Δράκων καταδικάσει την αυτοδιάθεση του σώματός της βαφτίζοντάς την μοιχεία και πλαστογραφηθεί η πολυγαμική Πηνελόπη με τους σαράντα εραστές στην ανέραστη υφάντρα του έπους».
«Η Συβαρίτισσα» κυκλοφορεί στις 18 Αυγούστου με το Βήμα της Κυριακής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις