Να δίνεται στη δημοσιότητα η προέλευση των υπόπτων;
Εντείνεται η συζήτηση στη Γερμανία για το εάν θα πρέπει η αστυνομία να αποκαλύπτει την εθνικότητα των υπόπτων. Διχασμένα τα κόμματα και τα ομόσπονδα κρατίδια.
Αυξάνονται τα βίαια εγκλήματα στη Γερμανία,όπως οι βιασμοί αλλά και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως είναι οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων εγκλημάτων σημείωσε ιστορικό ρεκόρ πέρυσι.Το ποσοστό της εγκληματικότητας αυξήθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα μεταξύ των ξένων στη Γερμανία ανήλθε στο 13,5%.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στον πολιτικό κόσμο και πυροδότησε πολιτικές συζητήσεις. Μεταξύ άλλων εάν η αστυνομία θα πρέπει να αποκαλύπτει την εθνικότητα των υπόπτων. Ο Γενικός Γραμματέας των Φιλελευθέρων Μπιγιάν Ντιρ Σαράι μιλώντας στην εφημερίδα Bild am Sonntag δήλωσε πως: «Οι αρχές θα πρέπει να αναφέρουν πάντα την εθνικότητα των υπόπτων όταν δίνουν πληροφορίες για εγκλήματα προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια. Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί».
Διχασμένη η πολιτική
Φιλελεύθεροι και Χριστιανική Ένωση στηρίζουν την πρωτοβουλία να αποκαλύπτεται η εθνικότητα του υπόπτου. Το εθνολαϊκιστικό ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία ζητά ακόμα περισσότερα. Θέλει στις αναφορές της αστυνομίας να αναφέρεται ρητά εάν οι ύποπτοι είναι μετανάστες. Το SPD και οι Πράσινοι τάσσονται σθεναρά κατά της πρωτοβουλίας του ΓΓ των Φιλελευθέρων.
Ο δικηγόρος και ποινικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ Κρίστιαν Βάλμπουργκ μιλώντας στην DW σε συνέντευξή του δήλωσε πως: «Η δεξιά έχει από καιρό καταλάβει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το θέμα. Το έγκλημα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, φόβο, ανησυχία και αγωνία».
Υπεύθυνες είναι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές στα 16 ομόσπονδα κρατίδια εάν και σε ποιες περιπτώσεις θα αποκαλύψουν την εθνικότητα των υπόπτων. Τα περισσότερα γραφείαΤύπου των δικαστικών και αστυνομικών αρχών βασίζουν τις δημόσιες ανακοινώσεις τους στον κώδικα Δεοντολογίας του Γερμανικού Συμβουλίου Τύπου, ο οποίος αναφέρει ότι η εθνικότητα γενικά δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις εκτός εάν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Διχασμένα και τα κρατίδια
Πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες και οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και δημοσιογραφικές ενώσεις φοβούνται ότι η αναφορά της εθνικότητας σε κάθε περίπτωση ενισχύει τις προκαταλήψεις, διεγείρει τους φόβους και προωθεί τον ρατσισμό.
Ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια δημοσιεύουν ήδη την εθνική καταγωγή των υπόπτων για τέλεση εγκλημάτων εδώ και αρκετό καιρό
Η αστυνομία θα «πρέπει να είναι η αρχή που αποφασίζει τι επιτρέπεται να αναφερθεί και τι όχι», λέει ο Χένρικ Τσέρνερ, από την Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων στην DW. «Δεν πιστεύουμε καθόλου σε αυτή την πρωτοβουλία. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευθεί η προστασία των μειονοτήτων που κατοχυρώνεται στον γερμανικό κώδικα Δεοντολογίας».
Ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια δημοσιεύουν ήδη την εθνική καταγωγή των υπόπτων για τέλεση εγκλημάτων εδώ και αρκετό καιρό, όπως για παράδειγμα το Βρανδεμβούργο, το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και η Σαξονία. Το πολυπληθέστερο ομόσπονδο κρατίδιο, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ,θέλει επίσης να εφαρμόσει το μέτρο στο μέλλον. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.
Ο ποινικολόγος Κρίστιαν Βάλμπουργκ φοβάται τις «παρενέργειες που προκαλούν οι διακρίσεις». Πολλά ομόσπονδα κρατίδια ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικά απέναντι στο μέτρο. Είναι αυτά πάντως σε κάθε περίπτωση που θα αποφασίσουν για την εφαρμογή του ή όχι. Ανοιχτό παραμένει εάν το μέτρο θα το ακολουθήσουν πράγματι πολλά ομόσπονδα κρατίδια και τι απήχηση θα έχει.
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
- Στο στόχαστρο της Amazon και της SpaceX τα εργασιακά δικαιώματα, με τις ευλογίες του Τραμπ
- Υποκειμενική φτώχεια: Γιατί οι 7 στους 10 αισθανόμαστε φτωχοί; – Τι απαντάνε ειδικοί
- Coachella 2025: Lady Gaga, Green Day, Post Malone και Travis Scott είναι οι φετινοί headliners
- Και το ΠΑΣΟΚ εγένετο αξιωματική αντιπολίτευση
- Ρευστοποίηση του πολιτικού σκηνικού: Τα κόμματα και οι ευθύνες τους
- Συνελήφθη 49χρονος για τη γιάφκα στο Παγκράτι