Εισβολή στο Κουρσκ: Και τώρα τι; – Τα διλήμματα των Ουκρανών
Η επόμενη φάση της εισβολής στο Κουρσκ εξαρτάται από τα αποθέματα που διαθέτει κάθε πλευρά.
Μέσα σε λίγες μέρες, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να εισχωρήσει τουλάχιστον 20 μίλια στο ρωσικό έδαφος, στο Κουρσκ, δείχνοντας στον εχθρό της, στους πολίτες της και στους συμμάχους της ότι εξακολουθεί να είναι υπολογίσιμη δύναμη που μπορεί να αιφνιδιάσει δυσάρεστα το Κρεμλίνο.
Το ερώτημα όμως που θέτουν ειδικοί, ακόμα και Ουκρανοί αξιωματικοί είναι τι θα αλλάξει στο μέτωπο;
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, το δίλημμα για το Κίεβο είναι εάν η αναζήτηση για περαιτέρω εδαφικά αξίζει να τη διακινδύνευση στρατευμάτων και εξοπλισμού που χρειάζοται πολύ στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, όπου οι Ρώσοι προωθούνται αργά αλλά σταθερά.
Η επιχείρηση είναι μια κίνηση υψηλού κινδύνου, δεδομένης της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας στο ανατολικό μέτωπο, όπου η Ρωσία πιέζει.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αναπτύξει πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικούς πόρους για να διατηρήσει τη δυναμική
«Ίσως να είμαι στην ίδια θέση τώρα με τον απλό στρατιώτη που δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να κρατήσει ένα χαράκωμα», είπε ένας διοικητής ουκρανικού τάγματος που πολεμά κοντά στο Κρασνοαρμεϊσκό. «Αλλά 1.000 άνδρες χρειάζονται πολύ εδώ».
Έτσι, την ίδια στιγμή, ο τελικός στόχος της επιχείρησης Κουρσκ παραμένει ασαφής, σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα.
«Άλλαξαν τελείως τη στρατηγική αφήγηση με αυτήν την επίθεση», είπε ο Αμερικανός συνταγματάρχης ε.α. και διδάσκων στο Πολεμικό Κολέγιο Στρατού των ΗΠΑ Τζον Ναγκλ, ο οποίος αμφισβητεί τη λογική της επιχείρησης, δεδομένης της τεράστιας πίεσης που δέχονται οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αλλού.
Είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να επικεντρωθεί στο να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της, ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. «Οι Ουκρανοί θέλουν να τραβήξουν τη προσοχή σε αυτή την εισβολή» υπενθυμίζοντας ότι έχουν ακόμα πόλεμο μέσα στη χώρα τους, λέει ο Ναγκ.
Είναι έτοιμο το Κίεβο για απάντηση;
Ενώ ο Λευκός Οίκος δεν ανησυχεί για κάποιου είδους κλιμάκωση του πολέμου, θεωρώντας δικαιολογημένη και θεμιτή την επίθεση. αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα σκεπτικοί.
Ανησυχούν ότι η εξόντωση ρωσικών δυνάμεων μέσα στην έδρα τους θα μπορούσε να οδηγήσει τον Πούτιν να εγκρίνει μια σκληρή ανταπόδοση, συγκεκριμένα ένα μεγάλο μπαράζ πυραύλων που στοχεύουν πόλεις και υποδομές της Ουκρανίας.
Η επόμενη φάση της εισβολής στο Κουρσκ εξαρτάται από τα αποθέματα που διαθέτει κάθε πλευρά και τον τρόπο με τον οποίο τα αναπτύσσει, δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη.
Η Ουκρανία θα χρειαστεί να αναπτύξει πρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικούς πόρους για να διατηρήσει τη δυναμική, ενώ η Ρωσία θα θέλει να αντεπιτεθεί γρήγορα και επιδιώκοντας την μεγαλύτερη ισχύ πυρός στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων βομβών ολίσθησης, στην περίπτωση που συναντήσει στατική άμυνα.
Το κύριο ζήτημα με την επιχείρηση, είπε ο Γκάντι, ήταν ότι δεν αλλάζει τα θεμελιώδη στοιχεία στην πρώτη γραμμή στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, έστω και αργά, εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων.
«Η επιχείρηση στο Κουρσκ απαιτεί σημαντικούς πόρους, ειδικά σε προσωπικό πεζικού, που μπορεί να χρειαστούν πιο επειγόντως αλλού», είπε.
Στην ανατολική Ουκρανία, αξιωματικοί από ταξιαρχίες που ήταν απελπισμένοι για περισσότερους άνδρες αμφισβήτησαν το σκεπτικός της δέσμευσες στρατευμάτων για την επίθεση στην Ρωσία, παρά τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να παρασύρει τις ρωσικές δυνάμεις από αυτό το μέτωπο μάχης.
«Δεν αισθανόμαστε αλλαγές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής», είπε ο Ουκρανός αξιωματικός κοντά στο Τσασόβ Γιαρ. «Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να μετακινήσουν στρατεύματα από τα ανατολικά στο Κουρσκ. Έχουν εφεδρείες».
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη
- Σπηλιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο – Τι είπε για το κόμμα Κασσελάκη
- «Έξω φρενών» οι οπαδοί της Σίτι με τις «δικαιολογίες» του Γκουαρντιόλα