Γερμανία: Ανατινάζεται ένα ΑΤΜ την ημέρα
Εγκληματικά δίκτυα με έδρα το Αμστερνταμ και την Ουτρέχτη πραγματοποιούν τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές με βόμβες στη Γερμανία
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Σχεδόν κάθε νύχτα ένα ΑΤΜ ανατινάζεται κάπου στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει γίνει ο πρωταρχικός στόχος για τέτοιες επιχειρήσεις κλοπής μετρητών από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Η τοποθέτηση βομβών σε ATM είναι πιο γρήγορη από τις ληστείες, λιγότερο επικίνδυνη για τους ληστές και τα κέρδη σημαντικά υψηλότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι επιθέσεις διπλασιάστηκαν σε 318 το 2016 και το 2022 κορυφώθηκαν όταν ανατινάχτηκαν 496 ΑΤΜ μέσα στο έτος
Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας παρακολουθεί αυτό το είδος εγκλήματος από το 2005, όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη – με τις αυξήσεις αυτές να είναι πολύ μεγαλύτερες στη Γερμανία, χώρα όπου παραδοσιακά οι πολίτες χρησιμοποιούν πολύ τα μετρητά. Οι επιθέσεις διπλασιάστηκαν το 2016 σε 318 και κορυφώθηκαν το 2022, όταν ανατινάχτηκαν 496 ΑΤΜ μέσα στο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
«Βλέπουμε εκρήξεις ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο, αλλά η ένταση που βιώνουμε στη Γερμανία είναι πραγματικά σε άλλη κατηγορία», δήλωσε στο Bloomberg ο Στέφαν Λέσμαν, επικεφαλής ασφαλείας της κατασκευάστριας εταιρείας ATM, Diebold Nixdorf, ηγέτης της αγοράς στην ΕΕ.
Οι λόγοι
Οι λόγοι πίσω από τις επιθέσεις αυτές ειδικά στη Γερμανία είναι απλοί: η Γερμανία συνορεύει με την Ολλανδία, η οποία φιλοξενεί εγκληματικά δίκτυα με έδρα το Αμστερνταμ και την Ουτρέχτη, που ενορχηστρώνουν τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές. Η Ολλανδία ήταν προηγουμένως το επίκεντρο αυτών των επιθέσεων με βόμβες, αλλά από το 2015 και μετά η χώρα μείωσε τον αριθμό των ΑΤΜ σε εθνικό επίπεδο από 20.000 σε 5.000, θωράκισε τα εναπομείναντα και ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους να απογαλακτιστούν από μετρητά, αναφέρεται. Με λίγους στόχους να έχουν απομείνει στην πατρίδα τους, οι δράστες πήγαν ανατολικά: στη Γερμανία.
Αυτό που βρήκαν ήταν ένας παράδεισος για βομβιστές και ληστές ΑΤΜ. Υπάρχουν περισσότερα από 50.000 ΑΤΜ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με την κεντρική της τράπεζα «τα μετρητά έχουν ιδιαίτερη κοινωνική σημασία». Σύμφωνα με μελέτη της Bundesbank του 2023, η συντριπτική πλειονότητα των 83,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γερμανίας ζει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από ένα ΑΤΜ. Επιπλέον, το εκτεταμένο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της χώρας δίνει στους επιτιθέμενους εύκολο τρόπο διαφυγής.
Η αποκέντρωση
Επίσης η αποκέντρωση των τραπεζών της Γερμανίας λειτουργεί προς όφελος των εγκληματιών, αναφέρει το Bloomberg: σε αντίθεση με την Ολλανδία, η οποία έχει μόνο τέσσερις τράπεζες, η Γερμανία έχει έναν διαφοροποιημένο κλάδο, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ανεξάρτητων Ταμιευτηρίων.
Τον περασμένο μήνα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να αυξήσει τις ποινές φυλάκισης για τις βομβιστικές επιθέσεις σε τουλάχιστον δύο και το πολύ σε 15 χρόνια. Ταυτόχρονα υπάρχουν διαφωνίες για το εάν οι τράπεζες κάνουν αρκετά για να αποτρέψουν αυτού του είδους το έγκλημα.
Το 2022 αποφασίστηκε ο εξοπλισμός των ΑΤΜ με τεχνολογίες κατά τέτοιων επιθέσεων και η απομάκρυνσή τους από περιοχές υψηλού κινδύνου. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Γερμανίας λέει ότι τα μέλη έχουν ξοδέψει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια σε μέτρα ασφαλείας, όπως εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού και αμυντικών τεχνολογιών, κλείδωμα φουαγιέ ΑΤΜ τη νύχτα και γέμισμα των ΑΤΜ αυτών με λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, οι τράπεζες παραμένουν παγιδευμένες σε ένα είδος κούρσας εξοπλισμών με το οργανωμένο έγκλημα, σημειώνεται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις