Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτια στην Αττική – Επιχειρήσεις: Τι ζητά η αγορά για τις πληγές που άφησε η πυρκαγιά

Φωτια στην Αττική – Επιχειρήσεις: Τι ζητά η αγορά για τις πληγές που άφησε η πυρκαγιά

Άμεση καταγραφή των ζημιών και καθολική ενίσχυση των πληγέντων ζητούν οι φορείς του επιχειρείν

Tις πληγές του μετρά το επιχειρείν μετά την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε την Αττική, με τους φορείς της αγοράς να ζητούν από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα στήριξης που θα στηρίουν τις επιχειρήσεις και θα αποτρέψουν λουκέτα, σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον διαρκών πληθωριστικών πιέσεων.

ΓΣΕΒΕΕ: Να μην χαθεί ούτε μία επιχείρηση

Την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καθολική ενίσχυση των πληγέντων απο τις πυρκαγιές ζητά η ΓΣΕΒΕΕ  που υπογραμμίζει ότι «το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας προκαλεί, για ένα ακόμα καλοκαίρι, βαθιές πληγές σε δεκάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής.

Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά:

– Πλήρη αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.
– Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
– Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.
– Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες των περιοχών για το τρέχον έτος.
– Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

«Να μην χαθεί ούτε μία επιχείρηση εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να προστατεύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

– Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.
– Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)
– Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.
– Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.
– Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

ΒΕΑ

Το Bιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, αφού εξαπολύει δριμύ κατηγορώ κάνοντας λόγο για ανοχύρωτη Βορειοανατολική Αττική, επισημαίνει πως «αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα ξεκινήσει η καταγραφή των Επιχειρήσεων – Μελών του Επιμελητηρίου μας, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και η υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής για να στηρίξουμε την άμεση επιστροφή τους στην κανονικότητα», ζητώντας γενναία μέτρα στήριξης.

«Οι πυρόπληκτοι, οικογένειες και επιχειρήσεις, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την Κυβέρνηση, δέσμη επειγόντων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης των ζημιών, με προεξέχοντα εκείνα της προστασίας της ανθρώπινης διαβίωσης και της κάλυψης βιοτικών αναγκών», τονίζει το ΒΕΑ.

ΕΒΕΑ

Το ΕΒΕΑ από την πλευρά του στέκεται στο πλευρό των πληγεισών επιχειρήσεων από την πυρκαγιά στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Το ΕΒΕΑ, «αναγνωρίζοντας τις σφοδρές συνέπειες από την πυρκαγιά στις περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και θέλοντας να συνδράμει το δύσκολο έργο των αρμόδιων αρχών, βρίσκεται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

«Επιπλέον, με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, το ΕΒΕΑ δέχεται αιτήματα καταγραφής ζημιών από ειδικούς εμπειρογνώμονες, δηλώσεις ενδιαφέροντος για παροχή δωρεάν πραγματογνωμοσύνης, καθώς και αιτημάτων για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών», σημειώνει το Επιμελητήριο.

ΕΕΤ

Τη δυνατότητα συνδρομής των τραπεζών σε πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγεισαν απο τις πρόσφατες πυρκαγιές επισημαίνει και η  Ελληνική Ενωση Τραπεζών (EET).

«Εντός της περιμέτρου των μέτρων κρατικής στήριξης οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν στην τράπεζα συνεργασίας τους το πρόσφορο αίτημα, που θα εξεταστεί από κάθε τράπεζα χωριστά», υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Τι προβλέπουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται  είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πυρόπληκτα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πυρκαγιές, τα οποία χαρακτηρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων.

Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

3. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, η οποία ενεργοποιείται τις επόμενες ημέρες για την Αττική, χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγεισών επιχειρήσεων που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

4. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

5. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις

6. Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

7. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

8. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

9. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

10. Αναστολή συμβάσεων εργασίας με αντίστοιχο επίδομα

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Με 10.000 κόσμο και τις ευρω-κούπες στον Βόλο ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε 10.000 εισιτήρια για το ματς της πρεμιέρας της Superleague με τον Βόλο (17/08), στο Πανθεσσαλικό, ενώ στο γήπεδο θα βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά τρόπαια των Πειραιωτών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024