Πόλεμος, εμπόριο, κλιματική αλλαγή: Ο Τραμπ ανοίγει τα χαρτιά του στο Χ
Τι θα σημαίνει για τον πλανήτη, και την Ευρώπη ειδικότερα, μια πιθανή επανεκλογή του Τραμπ; Η χθεσινή του συνέντευξη στον Έλον Μασκ μας δίνει μια (πικρή) πρόγευση.
Η χθεσινή συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στον «συνάδελφό» του Έλον Μασκ – καθώς είναι και οι δύο δισεκατομμυριούχοι, δεν έκανε την ανατροπή. Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, παίζοντας σε φιλικό τερέν, επανέλαβε ακόμα πιο ωμά, τη γνωστή ατζέντα του: Συνωμοσιολογία, προσωπικές προσβολές στην Κάμαλα Χάρις, ενοχοποίηση των μεταναστών για όλα τα δεινά.
Πέρα από τα αναμασήματα, οι αναφορές του στη διεθνή πολιτική και οικονομία, σκιαγραφούν μια εικόνα για το τι επιφυλάσσει στον πλανήτη, και ειδικά στην Ευρώπη, μια πιθανή εκλογή του. Βέβαια, ότι όταν ο Τραμπ «ανοίγει τα χαρτιά του», πρέπει να είμαστε διπλά επιφυλακτικοί, αφού όπως έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, αρέσκεται να παίζει με σημαδεμένη τράπουλα, κάνοντας «κολοτούμπες» όπου τον συμφέρει.
Ο Τραμπ υπόσχεται ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη το 2017 με το σλόγκαν ότι «Θα βάλει την Αμερική Μπροστά» και θα μειώσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε κοστοβόρους και ατελέσφορους πολέμους σε τρίτες χώρες. Στην πραγματικότητα επί της θητείας του, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, οι βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκαν ακάθεκτοι, η υποσχόμενη «επιστροφή των στρατιωτών μας πίσω στην πατρίδα» έγινε με το σταγονόμετρο, καθώς στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ συνέχισαν να βρίσκονται σε όλα τα σημεία που ήταν και επί Ομπάμα. (Η επιστροφή των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία με τους Ταλμιπάν ολοκληρώθηκε επί Μπάιντεν).
«Ο Τραμπ επαινεί τον »έντιμο»’ Ζελένσκι, χαστουκίζει την »κακιά» ΕΕ στη συνέντευξη στον Μασκ
Στην τωρινή εκλογική του καμπάνια ο Τραμπ φοράει την προβιά του ειρηνοποιού, ζητώντας να τον ψηφίσουν για να «αποτρέψει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Τραμπ έριξε γέφυρες στη Ρωσία, λέγοντας ότι «ο Πούτιν με σεβόταν, τα πήγαινα καλά μαζί του». Για την Ουκρανία είπε θα μπορούσε να έχει αποτραπεί ο πόλεμος με τη Ρωσία αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, και ότι «ο Ζελένκσι ήταν έντιμος μαζί μου».
Μίλησε εν μέρει κολακευτικά και για τον κινέζο πρόεδρο Ξι Τζιν Πινγκ, ακόμα και για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας. «Είναι έξυπνοι, είναι σκληροί, θα προστατεύσουν τις πατρίδες τους». Για τον τελευταίο, ισχυρίστηκε ότι ξέρει να τον χειρίζεται, αφού του είπε ότι «έχω κι εγώ κόκκινο κουμπί, αλλά το δικό μου δουλεύει».
Όσο για το Ιράν υποσχέθηκε ότι «δεν θέλει να του κάνει κάτι κακό, αλλά ξέρουν να μην μπλέκουν».
Ο νέος «Σιδηρούς Θόλος»
Όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι ο Τραμπ θα ακολουθήσει μια μετριοπαθή διεθνή πολιτική. Τουναντίον, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων. Εξάλλου στην προηγούμενη προεδρία του, ο Τραμπ, αποχώρησε από την συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, δυναμιτίζοντας κάθε προσδοκία για εξομάλυνση των σχέσεων. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ – αγνοώντας τον ΟΗΕ και την Ευρώπη, σήμανε το τέλος σε μια πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ, θάβοντας τις ελπίδες για μια λύση συνύπαρξης των δύο κρατών (Παλαιστίνης – Ισραήλ).
Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πιθανές αρνητικές επιδράσεις στην Ευρωζώνη, αν εκλεγεί ο Τραμπ.
Στο τέλος της συνέντευξης ο Έλον Μασκ δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι για έναν πιθανό «3ο παγκόσμιο θερμοπυρηνικό πόλεμο», που αν συμβεί θα «είναι το τέλος της ανθρωπότητας».
Ο Τραμπ απάντησε ότι θα χτίσει έναν αντιπυραυλικό «σιδερένιο θόλο» (Iron Dome) πάνω απότις ΗΠΑ, για να τις προστατεύσει, γιατί «αρκεί ένας και μόνο μανιακός για να αρχίσει κάτι». Μόνο που σχεδόν ο μισός πλανήτης θεωρεί ότι ο μανιακός είναι ο ίδιος ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.
Οι σχέσεις του Τραμπ με την «κακιά ΕΕ»
«Ο Τραμπ επαινεί τον »έντιμο»’ Ζελένσκι, χαστουκίζει την »κακιά» ΕΕ στη συνέντευξη στον Μασκ» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Politico. Πράγματι ο Τραμπ μόνο φιλοευρωπαϊστής δεν ακούστηκε στη «φιλική κουβεντούλα» με τον ιδιοκτήτη της Tesla και στη πλατφόρμας Χ.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πιθανές αρνητικές επιδράσεις στην Ευρωζώνη, αν εκλεγεί ο Τραμπ.
Λίγο πριν την απόπειρα δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, η Goldman Sachs προειδοποιούσε ότι μια δεύτερη θητεία του, ενδέχεται να οδηγήσει σε αισθητή μείωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και αύξηση του πληθωρισμού. Οι παράγοντες που ενισχύουν αυτό το σενάριο, είναι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, οι αυξημένες πιέσεις για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ, αλλά και οι πιθανές παρενέργειες στην ευρωπαϊκή οικονομία από την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ -π.χ. στη φορολογία.
Ο Τραμπ στη χθεσινή του συνέντευξη ζήτησε από την Ευρώπη να αυξήσει τις δαπάνες της για πολεμική βοήθεια στην Ουκρανία «Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν δυσανάλογα περισσότερα για την υπεράσπιση της Ευρώπης από ό,τι η ίδια η Ευρώπη; Δεν βγάζει νόημα. Είναι άδικο, και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για το εμπόριο, κατηγόρησε την ΕΕ ότι «εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ» , συμβάλλοντας στο εμπορικό έλλειμα και ότι «δεν είναι τόσο σκληροί όσο η Κίνα, αλλά είναι κακοί». Ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι θα επιβάλλει οριζόντιους δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών.
Ποια κλιματική αλλαγή;
Αν σε άλλα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, οι απόψεις του Τραμπ είναι βολικά διφορούμενες, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν αφήνει περιθώρια παρεξήγησης.
Φλερτάροντας ανοιχτά με το συνωμοσιολογικό ρεύμα των «αρνητών της κλιματικής αλλαγής», υποτίμησε τον κίνδυνο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αν οι ωκεανοί ανέβουν σε 400 χρόνια, ένα όγδοο της ίντσας… θα έχουμε περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες», είπε με το γνωστό του θράσος. Φυσικά η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, απειλεί σε βάθος 70 ετών (και όχι 400), τις ζωές πάνω από 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
«Εντάξει, δεν καίγεται δα και το σπίτι μας» είπε ο κυνικά ο Έλον Μασκ. Ο Τραμπ, υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι δεν βλέπει κάποια επείγουσα ανάγκη για να μειώσει τη χρήση άνθρακα. Μάλιστα είπε ότι ο πλανήτης έχει μπροστά του «άλλα 100 με 500 χρόνια». Όντας ο ίδιος 78 ετών, μάλλον δεν τον αφορά ιδιαίτερα τι θα γίνει σε 100 χρόνια, οπότε γαία πυρί μιχθήτω.