Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροβεστικής, Νίκος Λαυράνος, μίλησε στο MEGA για την καταστροφική φωτιά στην Αττική και για τις δυνατότητες του πυροσβεστικού σώματος να την αντιμετωπίσει, αποφεύγοντας ωστόσο να κρίνει το επιχειρησιακό σχέδιο που ακολουθήθηκε.

Ακόμα, σημείωσε ότι η εικόνα παρουσιάζει βελτίωση εξαιτίας της υποχώρησης των ανέμων το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, αλλά υπάρχει ακόμα ανησυχία καθώς τις βραδινές ώρες οι ισχυροί άνεμοι επιστρέφουν. Έκανε λόγο ακόμα για την πρώτη megafire που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες.

Ανά δευτερόλεπτα χρειάζονταν αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου γιατί προκύπταν συνεχώς νέες εστίες

«Η πτώση των τιμών της εντάσεως των ανέμων επέτρεψε το βράδυ στις επίγειες δυνάμεις να δουλέψουν και να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες. Η εικόνα δείχνει να είναι καλύτερη. Υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των ανέμων το βράδυ.

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη αυτή της πυρκαγιάς. Υπήρχε το εκρηκτικό κοκτέιλ με δυνατούς ανέμους που μπορούσαν να δημιουργήσουν μία πυρκαγιά. Έγινε γρήγορη εξάπλωση.

Δεν μπορώ να κρίνω το επιχειρησιακό έργο. Ξέρω πως ανά δευτερόλεπτα χρειάζονταν αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου γιατί προκύπταν συνεχώς νέες εστίες, οι οποίες εγκυμονούσαν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των συμπολιτών και συναδέλφων μας.

Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις με πάνω από 700 πυροσβέστες. Σε κάθε πυρκαγιά παίζουν πολλά ρόλο. Είναι η πρώτη megafire που αντιμετωπίζουμε. Δεν μπορώ να κρίνω το τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουνε».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Γρηγόρης Δήμος, αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας Δήμου Παλλήνης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις ευθύνες των πολιτών.

«Ο κίνδυνος για πυρκαγιά ελλοχεύει πάντα. Η χώρα μας βρίσκεται πολιτισμικά σε θέση προσαρμογής. Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δεν μπορεί να καταλάβει πως με τη συμπεριφορά του, όπως το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων, μπορέσει να κάνει κακό στη ζωή του.

Δυστυχώς κάποιοι δεν καθάρισαν τα οικόπεδα τους και εμείς ως Δήμος θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι ώστε να αντιληφθεί ο Έλληνας τις ευθύνες του. Πρέπει να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις».