Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στην Αττική: Βιβλική καταστροφή εν τη απουσία του «επιτελικού κράτους» – Αποκαρδιωτικές εικόνες

Φωτιά στην Αττική: Βιβλική καταστροφή εν τη απουσία του «επιτελικού κράτους» – Αποκαρδιωτικές εικόνες

Η φωτιά στην Αττική έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή και επέφερε τον θάνατο μίας γυναίκας - Στάχτη έγιναν δάση, σπίτια, επιχειρήσεις - Πολλά τα καμένα ζώα

Περίπου 100.000 ήταν τα καμένα στρέμματα στη βορειοανατολική Αττική το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με το Meteo, μετά τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές, φτάνοντας ακόμα και σε περιοχές της Αθήνας με μία νεκρή γυναίκα.

Είναι σίγουρο ότι το παραπάνω νούμερο δυστυχώς θα μεγαλώσει αφού η φωτιά συνέχισε να καίει μέχρι και σήμερα, όταν και μετά από τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών και των ίδιων των κατοίκων δεν υπήρχαν πλέον ενεργές εστίες.

Σκληρή είναι η κριτική των πολιτών κατά της κυβέρνησης σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Όλες αυτές τις ώρες η οργή για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η αγωνία για την υγεία των ανθρώπων που έβλεπαν τις φλόγες να κατευθύνονται προς τους ίδιους, τα σπίτια και τα ζωντανά τους εναλλασσόταν με τον θυμό για την απουσία του «επιτελικού κράτους».

Η φωτιά στην Αττική προκάλεσε και τον θάνατο της εργαζόμενης σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου που δεν κατάφερε να διαφύγει και βρέθηκε απανθρακωμένη.

Η δορυφορική εικόνα που αποτύπωνε την καμένη έκταση το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

Στα 23 χιλιόμετρα εκτεινόταν το πύρινο μέτωπο – Ο χάρτης του Copernicus

Νέα στοιχεία κυκλοφόρησε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για τη φωτιά στην Αττική. Η ομάδα χαρτογράφησης της υπηρεσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πύρινο μέτωπο έφτασε τα 23 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον παρακάτω χάρτη, τα ενεργά πύρινα μέτωπα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες ήταν 168.

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Ο χάρτης του Copernicus.

Πώς επεκτάθηκε η φωτιά – Μέχρι που έφτασε ο καπνός

Σε δορυφορική φωτογραφία του Copernicus Sentinel-2, που αποκτήθηκε στις 12 Αυγούστου στις 12:05 μ.μ. φαίνεται η πυρκαγιά να καίει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.

Τη μεγάλη διασπορά του καπνού της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική αποτυπώνει δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου METEOSAT-11 που παρουσίασε το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως αναφέρει το Meteo, η απόσταση στην οποία μεταφέρθηκε νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάται σε περισσότερα από 300 χιλιόμετρα. Στην δορυφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος στις Σέρρες.

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι – Αποκαρδιωτικές οι εικόνες από ψηλά

Οι εικόνες της επόμενης μέρας στις πυρόπληκτες περιοχές είναι συγκλονιστικές.

Το drone του MEGA πέταξε πάνω από τα καμένα, με την κάμερά του να καταγράφει πλάνα που σοκάρουν αφού η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στον Βαρνάβα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Συγκλονίζουν οι ιστορίες των πυρόπληκτων που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, με τους πολλούς από αυτούς να μένουν να πολεμήσουν τις φλόγες με κουβάδες, φτυάρια και λάστιχα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Συγκλονιστικό βίντεο από ελικόπτερο με τις τεράστιες καμένες εκτάσεις

Συγκλονίζει το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ελικόπτερο, όπου διακρίνονται τα χιλιάδες στρέμματα που κάηκαν στην Αττική από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής.

Η λήψη του βίντεο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου και δημοσιεύτηκε στη σελίδα στο Facebook «Forecast Weather Greece».

Δεκάδες είναι τα καμένα σπίτια στη Νέα Πεντέλη

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε κατοικίες στην Νέα Πεντέλη από την πύρινη λαίλαπα που πέρασε χθες το μεσημέρι από την περιοχή.

Οι κάτοικοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους αντικρύζουν εικόνες καταστροφής ενώ ζημιές έχει υποστεί και το δίκτυο ηλεκτροδότησης με δεκάδες κολώνες να έχουν καεί και τα καλώδια να έχουν πέσει στη μέση του δρόμου.

Παράλληλα, αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και με τις καμένες δασικές εκτάσεις και τα δέντρα που έχουν καεί σε κεντρικούς δρόμους του οικισμού.

Στα φωτογραφικά ντοκουμέντα του in φαίνεται πώς τυλίχθηκαν στις φλόγες διαμερίσματα μέσα στη Νέα Πεντέλη και οι καταστροφές που τους προκάλεσαν.

Δείτε βίντεο από τη Νέα Πεντέλη λίγο μετά το πέρασμα της μεγάλης φωτιάς

Αβοήθητα ζώα κάηκαν ζωντανά

Από τις τεράστιες φλόγες δεν κάηκαν μόνο δέντρα και περιουσίες, αλλά και ζώα που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν ή εγκλωβίστηκαν.

Εφιαλτικές είναι οι εικόνες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και γι’ αυτό τον λόγο έχουν υποστεί επεξεργασία.

Τον εφιάλτη που έζησε εξαιτίας της φωτιάς στην Αττική, περιέγραψε στην κάμερα του MEGA ο Δημήτρης Μεγαγιάννης, κτηνοτρόφος από το Νταού Πεντέλης, που μέσα σε ελάχιστα λεπτά είδε τα ζώα του και τους κόπους του να γίνονται στάχτη.

Sports in

Λουτσέσκου: «Χάσαμε την πρόκριση μόνοι μας»

Φανερά απογοητευμένος ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση κόντρα στη Μάλμε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024