Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να παραστεί ως πολιτική αγωγή κατά του «κυκλώματος εκβιαστών»

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί το υπουργείο Πολιτισμού να παραστεί ως πολιτική αγωγή κατά του «κυκλώματος εκβιαστών»

Ανακοίνωση του ΣΕΑ για την υπόθεση του κυκλώματος εκβιαστών στο οποίο εμπλέκονται και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που εκπροσωπεί τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με αφορμή τις αποκαλύψεις για το «κύκλωμα εκβιαστών» στο οποίο εμπλέκονται και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας λειτουργούν πολλές φορές υπό δύσκολες συνθήκες, ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Οι ελάχιστοι επίορκοι υπάλληλοι έβαζαν και ενδεχομένως βάζουν σε κίνδυνο το δημόσιο αγαθό της προστασίας του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος ενώ κατά περίπτωση θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την σωματική ακεραιότητα των λειτουργών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Θυμίζουμε τον αγώνα που έκανε ο Σύλλογός μας, μόλις πριν από έναν χρόνο, ενάντια στη μαφία που στοχοποίησε συναδέλφους μας στο νησί της Μυκόνου επειδή έπρατταν το καθήκον τους! «

Παράλληλα ως προς του εμπλεκόμενους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, ο ΣΕΑ επισημαίνει ότι «δεν είναι μόνο εχθροί της προστασίας των μνημείων, δυσφημιστές κάθε υπαλλήλου που ασκεί το λειτούργημά του σύννομα, ηθικοί αυτουργοί στις επιθέσεις κατά των μελών του ΣΕΑ, αλλά και υπονομευτές του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για ισόνομη αντιμετώπιση των υποθέσεών τους από τη δημόσια διοίκηση. Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η αστυνομική έρευνα κατέληξε στην εξάρθρωση του κυκλώματος, και καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συνδράμουν το έργο του ανακριτή, προκειμένου η υπόθεση να εξεταστεί σε βάθος και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Το ΔΣ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φέρεται και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και αποφάσισε να εκκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό (άρθρο 9) και να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση την αποπομπή του από το σώμα του Συλλόγου, ως αποσυνάγωγου».

Σύνδεση με την υπόθεση της Μυκόνου

Ο ΣΕΑ στην ανακοίνωσή του στέκεται και στο γεγονός ότι «μία από τις υποθέσεις που κατατέθηκε πέρσι από τον ΣΕΑ στην αστυνομική έρευνα προκειμένου να συσχετιστεί με την υπόθεση του Μ. Ψαρρού και των απειλητικών μηνυμάτων σε άλλη συνάδελφό μας που χειρίζονταν υποθέσεις της Μυκόνου, περιλαμβάνεται στα «σημειώματα» του κυκλώματος. Αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά που είχαν λάβει μέλη του κυκλώματος από τη φερόμενη ως εγκέφαλο (την αποκαλούμενη «Νάνσυ») για να «τακτοποιηθεί» συγκεκριμένο κατάστημα και να παρακαμφθούν τα σήματα διακοπής της αρμόδιας Εφορείας. Φαίνεται ότι η ύπαρξη του κυκλώματος, με δράση στην Αττική και τις Κυκλάδες, σε κάποιες όψεις της σχετίζεται ή τουλάχιστον εξηγεί τα κίνητρα του ξυλοδαρμού του συναδέλφου μας και των απειλών στην άλλη συνάδελφό μας το 2023.»

Γι’ αυτό και υπογραμμίζουν ότι «το γεγονός αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος τόσο από την Δικαιοσύνη, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού και να συσχετιστεί με τις υποθέσεις της Μυκόνου για τις οποίες είχε δώσει παραγγελία διερεύνησης πέρσι ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Ισιδ. Ντογιάκος.

Ο ΣΕΑ εκτιμά ότι  «η υπόθεση αυτή έχει πλήξει το κύρος του Υπουργείου Πολιτισμού και δρα δυσφημιστικά για όλους τους υπαλλήλους, τις Υπηρεσίες και τα θεσμικά όργανα του Υπουργείου (Τοπικά και Κεντρικά Συμβούλια), με άμεσες συνέπειες που τις βλέπουμε ήδη στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΑ ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού  «να συνδράμει το έργο των δικαστικών αρχών που ελέγχουν τη δράση του κυκλώματος, δηλώνοντας άμεσα παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας ενάντια στους επίορκους υπαλλήλους του, όπως ήδη έχουν πράξει ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής στην ίδια υπόθεση, και προσκομίζοντας στον ανακριτή τους φακέλους των υποθέσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου του», αλλά και να διερευνήσει το ίδιο «άμεσα όλες τις υποθέσεις στις οποίες έχουν εμπλακεί οι φερόμενοι ως μέλη και συνεργοί του κυκλώματος τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να βρεθούν τυχόν πλαστές βεβαιώσεις ή άδειες που θα πρέπει να ανακληθούν για την αποκατάσταση της ισονομίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Παράλληλα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επαναφέρει τα αιτήματα του για την καλύτερη λειτουργία των σχετικών Συμβουλίων «ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για την ανάπτυξη πρακτικών διαφθοράς και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών», ζητώντας να προεδρεύει στα Κεντρικά Συμβούλια ανώτατος δικαστικός, η πλειονότητα των ορίζονται ex officio και να επιλέγονται από τους φορείς που εκπροσωπούν και να γίνουν κρίσεις και να σταματήσει η πρακτική των «αναπληρώσεων». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «η σήμερα προφυλακισμένη υπάλληλος του ΥΠΠΟ είχε τοποθετηθεί αναπληρώτρια Τμηματάρχης και αναπληρώτρια Διευθύντρια στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, Αν. Στερεάς και Νήσων, μετά από την αιφνίδια και αδικαιολόγητη «μετάθεση» της προηγούμενης Τμηματάρχη, η οποία είχε επιλεγεί από διαδικασία κρίσεων».

Sports in

Λουτσέσκου: «Χάσαμε την πρόκριση μόνοι μας»

Φανερά απογοητευμένος ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση κόντρα στη Μάλμε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024