Τα αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κήρυξαν την ήπειρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία λόγω επιδημίας mpox που εξαπλώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό σε γειτονικές χώρες.

Το mpox, γνωστό παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων», μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, καθώς και εξανθήματα που εξελίσσονται σε αλλοιώσεις με πύο.

Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει.

Η επιδημία στο Κογκό ξεκίνησε με την εξάπλωση ενός ενδημικού στελέχους γνωστού ως Κλάδος Ι. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ένα νέο στέλεχος με την ονομασία Κλάδος Ib, δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα στην ήπειρο, ειδικά μεταξύ παιδιών.

Ασθενής του mpox σε νοσοκομείο του Γκόμα στη ΛΔ Κογκό (Reuters)

Περισσότερα από 15.000 κρούσματα και 461 θάνατοι έχουν αναφερθείς την Αφρική από την αρχή του έτους, αριθμός αυξημένος κατά 160% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στα ανατολικά του Κογκό, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Κένυα, χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ανέφεραν κρούσματα, έχουν όλες καταγράψει την άφιξη του νέου στελέχους από τα μέσα Ιουλίου.

Ο ιός του mpox παραμένει ενδημικός σε ορισμένες χώρες της Αφρικής από την ανακάλυψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία το Κογκό το 1970.

Μια ηπιότερη μορφή του ιού εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες χώρες το 2022, κυρίως μέσω σεξουαλικών επαφών, μια πρωτοφανής εξέλιξη που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας, το ανώτατο επίπεδο συναγερμού που αντιστοιχεί σε πανδημία.

Το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε δέκα μήνες αργότερα λόγω μείωσης του ρυθμού εξάπλωσης.