Εντυπωσιακά και ανησυχητικά αποτελέσματα προκύπτουν για την Αττική από την επικαιροποιημένη ανάλυση των καμένων εκτάσεων από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων οκτώ ετών (2017-σήμερα) στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια.

Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους

Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στο χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr που ακολουθεί.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές. Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών. Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς

Όσον αφορά την τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική η δορυφορική αποτύπωση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς φανερώνει το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή του Βαρνάβα. Περίπου 12 ώρες μετά, στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας (12/08), είχε εξαπλωθεί σε μεγάλο τμήμα της βορειοανατολικής Αττικής, μεταξύ των περιοχών Βαρνάβα, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, φτάνοντας ως τους πρόποδες της Πεντέλης ενώ στη συνέχεια μπήκε στον αστικό ιστό σε Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλησσίων.