Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς στην ιστορία. Αλλά για χρόνια, μέρη της ιδιωτικής του ζωής παρέμεναν κρυφά – συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είχε μια κόρη, τη Λίζερλ Αϊνστάιν (Lieserl Einstein).

Γιατί η Λίζερλ ήταν μυστικό; Επειδή γεννήθηκε εκτός γάμου. Το 1901, η Μιλέβα Μάριτς (Mileva Marić), φοιτήτρια φυσικής και μαθηματικών μαζί με τον Αϊνστάιν στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, εγκατέλειψε τη σχολή και επέστρεψε στο σπίτι της στη Σερβία, γεννώντας μια κόρη τον επόμενο χρόνο.

Το 1903, ο Αϊνστάιν και η Μάριτς παντρεύτηκαν.

Η αποκάλυψη του μυστικού

Στη συνέχεια, όμως, η Λίζερλ Αϊνστάιν εξαφανίστηκε. Και παρέμεινε κρυμμένη μέχρι πολύ μετά τον θάνατο τόσο της Μάριτς όσο και του Αϊνστάιν το 1948 και το 1955.

Μόνο όταν ανακάλυψαν προσωπικές επιστολές δεκαετιών μεταξύ των δύο το 1986, οι βιογράφοι του Αϊνστάιν έμαθαν καν ότι υπήρχε.

Τι συνέβη λοιπόν στη Λίζερλ, τη μοναχοκόρη του Άλμπερτ Αϊνστάιν;

Η εξαφάνισή της ήταν τόσο πετυχημένη που οι ιστορικοί δεν έμαθαν ποτέ για την κόρη του Αϊνστάιν μέχρι το 1986

Μιλέβα και Άλμπερτ / Photo: YouTube

Το μυστήριο του «ξεχασμένου» παιδιού του Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η Λίζερλ γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1902, στην πόλη Újvidék στο τότε Βασίλειο της Ουγγαρίας στην Αυστροουγγαρία και σημερινό τμήμα της Σερβίας. Και αυτό είναι σχεδόν το μόνο που γνωρίζουν με βεβαιότητα οι ερευνητές για τη ζωή της κόρης του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η εξαφάνισή της ήταν τόσο πετυχημένη που οι ιστορικοί δεν έμαθαν ποτέ για την κόρη του Αϊνστάιν μέχρι το 1986. Εκείνη τη χρονιά ήρθαν στην επιφάνεια οι πρώτες επιστολές μεταξύ του Άλμπερτ και της Μιλέβα. Ξαφνικά, οι μελετητές ανακάλυψαν αναφορές σε μια κόρη που ονομαζόταν Λίζερλ.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1902, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραψε στη Μιλέβα: «Τρόμαξα πάρα πολύ όταν έλαβα το γράμμα του πατέρα σου, γιατί είχα ήδη υποψιαστεί κάποιο πρόβλημα».

Δείτε το σχετικό βίντεο 

«Σε ποιον μοιάζει;»

Αναφερόταν στο γεγονός ότι η Μιλέβα είχε μόλις γεννήσει το πρώτο παιδί του Αϊνστάιν, μια κόρη που αποκαλούσαν Λίζερλ. Εκείνη την εποχή, ο Αϊνστάιν ζούσε στην Ελβετία και η Μάριτς είχε επιστρέψει στη γενέτειρά της στη Σερβία.

«Είναι υγιής και κλαίει ήδη κανονικά;». Ο Αϊνστάιν ήθελε να μάθει. «Τι είδους ματάκια έχει; Σε ποιον από εμάς τους δύο μοιάζει περισσότερο;». Οι ερωτήσεις του φυσικού συνεχίζονταν και συνεχίζονταν. Τελικά, είπε: «Την αγαπώ τόσο πολύ και δεν την ξέρω καν ακόμα!».

Ο Άλμπερτ ρώτησε τη Μιλέβα: «Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να φωτογραφηθεί όταν θα είσαι και πάλι απολύτως υγιής;». Παρακάλεσε την ερωμένη του να κάνει μια ζωγραφιά της κόρης του και να του τη στείλει.

Η Λίζερλ Αϊστάιν έγινε φάντασμα

«Σίγουρα μπορεί ήδη να κλαίει με ευκολία, αλλά το να γελάει θα το μάθει πολύ αργότερα», συλλογίστηκε ο Αϊνστάιν. «Σε αυτό έγκειται μια βαθιά αλήθεια».

Αλλά όταν η Μιλέβα συνάντησε τον Άλμπερτ στη Βέρνη της Ελβετίας για να παντρευτεί τον Ιανουάριο του 1903, δεν έφερε μαζί της τη Λίζερλ. Το παιδί φαινομενικά εξαφανίστηκε από όλα τα ιστορικά αρχεία.

Η Λίζερλ Αϊστάιν έγινε φάντασμα. Στην πραγματικότητα, ούτε ένα γράμμα με ημερομηνία μετά το 1903 δεν περιείχε το όνομά της.

Αναζήτηση για τη Λίζερλ Αϊστάιν

Όταν οι μελετητές έμαθαν ότι ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε μια κόρη με το όνομα Λίζερλ, άρχισε η αναζήτηση πληροφοριών γι’ αυτήν. Όμως οι ιστορικοί δεν μπόρεσαν να βρουν πιστοποιητικό γέννησης. Δεν είχε απομείνει ούτε ένας ιατρικός φάκελος. Δεν μπόρεσαν καν να βρουν πιστοποιητικό θανάτου που να αναφέρεται στο παιδί.

Ακόμη και το όνομα «Λίζερλ» δεν ήταν πιθανότατα το πραγματικό της όνομα. Ο Άλμπερτ και η Μιλέβα αναφέρονταν ποικιλοτρόπως στις επιστολές τους σε μια «Λίζερλ» και έναν «Χάνσελ», γενικά γερμανικά, υποκοριστικά ονόματα, όταν αναφέρονταν στις επιθυμίες τους να αποκτήσουν ένα κορίτσι ή ένα αγόρι.

Ο Αϊνστάιν είχε κίνητρο να κρύψει την εξώγαμη κόρη του. Εργαζόμενος σε ένα ελβετικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, ένα εξώγαμο παιδί θα μπορούσε να σταματήσει την καριέρα του πριν καν αρχίσει

Η Μιλέβα με τα παιδιά που απέκτησε με τον Άλμπερτ μετά τη Λίζερλ / Photo: YouTube

Μέχρι να γίνεις 30 ετών, θα είναι ήδη μια γριά στρίγγλα»

Προσπερνώντας το μυστήριο, οι ιστορικοί προσπάθησαν να συναρμολογήσουν στοιχεία για το τι συνέβη στην Λίζερλ.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η Μιλέβα Μάριτς ήταν ανύπαντροι όταν απέκτησαν την κόρη τους. Η εγκυμοσύνη αναστάτωσε τα σχέδια της Μιλέβα, η οποία ήταν η μόνη γυναίκα στην τάξη του Αϊνστάιν στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Αλλά όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη της, η Μιλέβα αποσύρθηκε από το πρόγραμμα.

Η οικογένεια του Άλμπερτ, από την άλλη, δεν ενέκρινε ποτέ τη Μιλέβα. «Μέχρι να γίνεις 30 ετών, θα είναι ήδη μια γριά στρίγγλα», προειδοποίησε η μητέρα του Αϊνστάιν για τη γυναίκα που ήταν μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερή του.

Παρά τις επιφυλάξεις της οικογένειάς του, ο Άλμπερτ παντρεύτηκε τη Μιλέβα. Αλλά μόνο αφού άφησε τη Λίζερλ πίσω στη Σερβία, όπου τη φρόντιζε η οικογένεια της Μιλέβα.

Αρρώστησε ή υιοθετήθηκε;

Ο Αϊνστάιν είχε κίνητρο να κρύψει την εξώγαμη κόρη του. Εργαζόμενος σε ένα ελβετικό γραφείο ευρεσιτεχνιών, ένα εξώγαμο παιδί θα μπορούσε να σταματήσει την καριέρα του πριν καν αρχίσει.

Η τελευταία αναφορά στη Λίζερλ στις επιστολές του Αϊνστάιν γίνεται τον Σεπτέμβριο του 1903. «Λυπάμαι πολύ για ό,τι συνέβη στη Λίζερλ» έγραψε ο Άλμπερτ στη Μιλέβα. «Είναι τόσο εύκολο να έχεις μόνιμες συνέπειες από την οστρακιά».

Η Λίζερλ είχε προφανώς προσβληθεί από οστρακιά γύρω στους 21 μήνες. Αλλά η επιστολή του Αϊνστάιν υπονοεί ότι επέζησε. «Μακάρι αυτό να περάσει», έγραψε. «Σαν τι είναι το παιδί καταγεγραμμένο; Πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις ώστε να μην της δημιουργηθούν προβλήματα αργότερα».

Τα λιγοστά στοιχεία άφησαν στους μελετητές δύο θεωρίες: είτε η λίζερλ πέθανε ως παιδί είτε οι Αϊστάιν την έδωσαν για υιοθεσία.

Ο Άλμπερτ και η δεύτερη γυναίκα του, Έλσα

Τι συνέβη στην πργματικότητα;

Το 1999, η συγγραφέας Michele Zackheim δημοσίευσε το βιβλίο «Η κόρη του Αϊνστάιν: Ψάχνοντας για τη Λίζερλ». Μετά από χρόνια αναζήτησης στοιχείων και συνεντεύξεων με Σέρβους για τα γενεαλογικά δέντρα, η Zackheim ανέπτυξε μια θεωρία.

Σύμφωνα με τον Zackheim, η Λίζερλ είχε γεννηθεί με άγνωστη αναπτυξιακή αναπηρία. Η Μιλέβα Μάριτς άφησε τη Λίζερλ πίσω με την οικογένειά της όταν ταξίδεψε στη Βέρνη για να παντρευτεί τον Άλμπερτ. Στη συνέχεια, μερικούς μήνες πριν από τα δεύτερα γενέθλιά της, η Λίζερλ πέθανε.

Είναι πιθανό ότι ο Άλμπερτ, ο οποίος επιθυμούσε τόσο πολύ μια φωτογραφία της κόρης του, δεν γνώρισε ποτέ τη Λίζερλ Αϊνστάιν. Σίγουρα δεν την ανέφερε ποτέ γραπτώς μετά το 1903.

«Την αντιπαθώ πραγματικά»

Είναι επίσης πιθανό ο Άλμπερτ να έκρυψε τη Λίζερλ από την οικογένειά του. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση της Λίζερλ, η μητέρα του Αϊνστάιν έγραψε: «Αυτή η δεσποινίς Μάριτς μου χαρίζει τις πιο πικρές ώρες της ζωής μου. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έκανα κάθε δυνατή προσπάθεια για να την εξορίσω από τον ορίζοντά μας, την αντιπαθώ πραγματικά».

«Υπάρχει μια πραγματική προσπάθεια να διατηρηθεί ο Αϊνστάιν ως το είδωλο του ανθρωπισμού και της καλοσύνης», υποστηρίζει η Zackheim. «Ήταν μια εξαιρετικά ταλαντούχα δημιουργική ιδιοφυΐα και ήταν ένας απαίσιος πατέρας και καθόλου ευγενικός με τα παιδιά του».

«Μια νέα Λίζερλ»

Το 1904, η Μιλέβα συνειδητοποίησε ότι ήταν και πάλι έγκυος. Περίμενε να το πει στον Άλμπερτ, φοβούμενη την αντίδρασή του. «Δεν είμαι καθόλου θυμωμένος που η καημένη η Ντόλι εκκολάπτει ένα νέο παιδί», είπε ο φυσικός στη σύζυγό του. «Στην πραγματικότητα, χαίρομαι γι’ αυτό και είχα ήδη σκεφτεί αν δεν θα έπρεπε να φροντίσω να αποκτήσεις μια νέα Λίζερλ».

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν απέκτησε τουλάχιστον δύο παιδιά μετά τη Λίζερλ.

*Αρχική Φωτό: Public Domain