Πώς θα αντιδρούσατε, εάν κάποιος σας έπαιρνε από το χέρι, μόλις έχετε απολαύσει την τελευταία σας μπουκίτσα, και σας έλεγε: «Έλα, ώρα για βόλτα;

Βέβαια, ένας σκύλος ποτέ δεν θα αρνηθεί να βγει περίπατο, γιατί είναι μια από τις στιγμές που περιμένει «πώς και πώς».

Και, ίσως, αναρωτιέστε και εσείς «πότε είναι καλύτερα να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα; Πριν, ή μετά το φαγητό;».

Η άσκηση των σκύλων πριν από το γεύμα φαίνεται να μην κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους

Ο σκύλος πρέπει να βγαίνει βόλτα τουλάχιστον δύο ώρες ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα

Και στις δύο περιπτώσεις, η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τον κτηνίατρο, Ελευθέριο Γινάργυρο, ότι υπάρχουν αρκετά υπέρ και κατά. Στην ουσία, η επιλογή είναι θέμα ιστορικού, προτίμησης, ή ιδιαιτεροτήτων του σκύλου.

Βόλτα… με τη μπουκιά στο στόμα

Ο κυριότερος φόβος μας είναι, αν βγάλουμε τον σκύλο βόλτα αμέσως μετά το φαγητό του, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, η μη σωστή απορρόφηση του φαγητού, ή η διάταση (πρήξιμο) του γαστρεντερικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρές παθήσεις, όπως είναι η οξεία διάταση και στροφή στομάχου (ΟΓΔΣ).

Πιο σπάνια, μπορεί να παρατηρήσουμε εμετούς, ή ακόμη και κράμπες.
Βεβαίως, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το χαλαρό περπάτημα δεν είναι πολύ έντονη δραστηριότητα.

Ωστόσο, όπως λέει ο κτηνίατρος, οι σκύλοι κατά τη διάρκεια της βόλτας μπορεί να «ενεργοποιηθούν», καθώς τα ερεθίσματα είναι πολλά. Και έτσι, να αυξήσουν την ένταση της άσκησης τους.

Σε ό,τι αφορά τα υπέρ, η άσκηση σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, καθώς αυξάνεται μετά τα γεύματα.

Επομένως, βοηθά ιδιαίτερα τα ζώα που πάσχουν από διαβήτη. Επίσης, φαίνεται να επιδρά θετικά και στο ουροποιητικό σύστημα.

Έπειτα από αυτές τις πληροφορίες, μάθετε και τα χρονικά διαστήματα που πρέπει να μεσολαβήσουν για να βγει ο σκύλος σας βόλτα, αφού έχει γευτεί το οτιδήποτε.

● 30 λεπτά έπειτα από ένα μικρό snack
● Μια ώρα ύστερα από ένα μικρό γεύμα
● Τουλάχιστον δύο ώρες ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα

Περίπατος με άδειο στομάχι

Στο σημείο αυτό ο κ. Γινάργυρος ανοίγει μια παρένθεση και ενημερώνει ότι, σύμφωνα με κτηνιάτρους – διατροφολόγους, οι σκύλοι σαν οργανισμοί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στη νηστεία. Μπορούν να αντέξουν μόνο με νερό ακόμη και 5 έως 7 μέρες.

«Η άσκηση των σκύλων πριν από το γεύμα φαίνεται να μην κρύβει ιδιαίτερους κινδύνους. Αλλά είναι αυτονόητο πως οι υπερβολές πρέπει να αποφεύγονται, και δεν συνιστάται, οι σκύλοι να ασκούνται με μεγάλη ένταση, ενώ είναι νηστικοί», τονίζει ο κ. Γινάργυρος.

Οι σκύλοι, αν δεν έχουν φάει και επιδοθούν σε έντονη άσκηση, μπορεί να παρουσιάσουν ληθαργικότητα ή πολύ χαμηλή ενέργεια.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα θετικά.

Η άσκηση με άδειο στομάχι, όπως αναφέρει ο κτηνίατρος, φαίνεται πως συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους -και μπορούν, πιθανότατα, να επεκταθούν και στα σκυλιά-, δείχνουν ότι οι μύες καταναλώνουν πολύ περισσότερο λίπος όταν ασκούμαστε νηστικοί, παρά φαγωμένοι.

Επίσης, όταν γυμναζόμαστε νηστικοί, όργανα όπως το ήπαρ φαίνεται να λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωση.

Αφού ασκηθεί ο σκύλος, προτείνεται, σύμφωνα με τον κ. Γινάργυρο, να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα, και μετά να τον ταΐσετε.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει πρήξιμο στο γαστρεντερολογικό.
Πάντα θα πρέπει να έχει στη διάθεση του καθαρό, φρέσκο νερό.

Εν κατακλείδι, ο κ. Γινάργυρος λέει: «Η τελική επιλογή, ανάλογα με το ιστορικό του ζώου, και αφού ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά, παραμένει δική σας».

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κύριος Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.