Το στρες επάγει έναν καταρράκτη αντιδράσεων στο σώμα που ξεκινά από τον υποθάλαμο και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και καταλήγει στα επινεφρίδια με την απελευθέρωση κορτιζόλης, αδρεναλίνης και νορεπινεφρίνης. Η προκαλούμενη ανισορροπία επιφέρει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως δυσλειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καταστολή της ανοσολογικής απάντησης, οξειδωτικό στρες και τροποποίηση συμπεριφορών υγείας, όπως προβλήματα βάρους, ύπνου και πεπτικής λειτουργίας.

Η διατροφική συμπεριφορά, ένας από τους σημαντικότερους καθοριστές της υγείας, έχει δείξει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά την έκβαση μιας στρεσογόνου κατάστασης, οξείας ή χρόνιας.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Binghamton υποστηρίζουν ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή, η οποία δίνει έμφαση στα φρέσκα, φυτικά τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλει σε χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες και καλύτερη ψυχική ευεξία σε σύγκριση με την τυπική δυτική διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ρυθμίζουν το σύστημα απόκρισης του οργανισμού στο στρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από το άγχος, ίσως αξίζει να προσπαθήσετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας περισσότερα μεσογειακά τρόφιμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα σνακ με φρούτα και λαχανικά, να επιλέγετε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για ραφιναρισμένα και να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

Μέσα από τα ερευνητικά αποτελέσματα προκύπτουν οι συστάσεις των ειδικών οι οποίες κατευθύνονται στην εφαρμογή μιας ισορροπημένης αντιοξειδωτικής διατροφής στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής για να καλύψει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν από την επίδραση του άγχους στον οργανισμό: Διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά για μεγιστοποίηση της πρόσληψης των αντιοξειδωτικών συστατικών, με συχνή κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ω3 όπως ο σολομός και η σαρδέλα, συχνή κατανάλωση οσπρίων και μέτρια κατανάλωση κρέατος.

Πηγή: VITA