Ζήστε καλά μέχρι τα 100 με αυτούς τους τρόπους
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η γήρανση δεν χρειάζεται να μας δημιουργεί προβλήματα, τουλάχιστον όχι μέχρι λίγο προτού κλείσουμε τα 100. Να, λοιπόν, πώς θα ζήσουμε πολλά χρόνια, έχοντας ταυτόχρονα καλή υγεία και μια ποιοτική ζωή.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Οι περισσότεροι από μας έχουμε την εντύπωση ότι για να καταφέρουμε να γεράσουμε καλά, θα πρέπει να τρεφόμαστε προσεκτικά, να γυμναζόμαστε εντατικά και γενικά να ζούμε σαν πρωταθλητές που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό όμως –σύμφωνα με όλες τις έρευνες και τους ειδικούς– δεν ισχύει. Δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν είναι ανάγκη να είμαστε bodybuilders ούτε μαραθωνοδρόμοι ή γιόγκι για να φτάσουμε στα βαθιά γεράματα, έχοντας όμως μια ποιοτική καθημερινότητα και καλή υγεία.
Τι χρειάζεται για καλή υγεία και μακροζωία
Ένας ενεργός εγκέφαλος
Είναι ένα όργανο εξίσου σημαντικό –αν όχι το σημαντικότερο– με όλα τα υπόλοιπα και χρειάζεται να τον φροντίζουμε για να παραμείνει νεανικός, υγιής και όσο το δυνατόν πιο προστατευμένος από το γήρας. Πώς θα τα καταφέρουμε; Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν κάποιες συνήθειες που θα μας βοηθήσουν, όπως η σωματική άσκηση, η οποία ευνοεί τόσο τη νευρογένεση όσο και την αύξηση των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Άλλωστε πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική προφυλάσσει έως ένα βαθμό από τη μείωση των γνωστικών ικανοτήτων και το Αλτσχάιμερ. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα θεωρείται αρκετή για να βιώσουμε αυτήν τη θετική επίδραση. Επίσης, στη διατήρηση του εγκεφάλου μας υγιούς και δραστήριου βοηθούν οι κοινωνικές σχέσεις, είτε με την οικογένεια και τους φίλους μας είτε και με ανθρώπους τους οποίους συναντάμε στην καθημερινότητά μας και με τους οποίους μπορούμε να κουβεντιάσουμε, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζουμε καλά. Όσον αφορά τη διατροφή, ευεργετική είναι εκείνη που βασίζεται στην ποικιλία. Τέλος, η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων –π.χ. ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα, ένας χορός, οτιδήποτε απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή και προσπάθεια για ένα χρονικό διάστημα– είναι μία από τις πιο έξυπνες κινήσεις.
Μια γερή καρδιά
Πολλοί από μας θεωρούμε ότι ο όποιος καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι μόνο κληρονομικός. Αν και αυτό ισχύει σε ένα βαθμό, οι συνήθειές μας είναι αυτές που θα παίξουν μεγάλο ρόλο για να αποτρέψουμε αυτό τον κίνδυνο. Έτσι, είναι απαραίτητο να ασκούμαστε τακτικά, κάνοντας τόσο αεροβική γυμναστική όσο και βάρη, να ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή και, κυρίως, να περιορίσουμε το αλάτι και τα λιπαρά –επιλέγοντας ως πρόσθετο λιπαρό μόνο το ελαιόλαδο– ώστε να διατηρούμε τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσής μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Σημαντικό είναι επίσης να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να διαχειριζόμαστε το στρες, να κοιμόμαστε καλά και, φυσικά, να μην καπνίζουμε.
Αστραφτερά δόντια
Για να είναι τα δόντια μας λευκά και υγιή, φροντίζουμε να τα βουρτσίζουμε δύο φορές την ημέρα, να κάνουμε νήμα, να αποφεύγουμε τα τρόφιμα και τα ποτά που έχουν ζάχαρη και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο προκειμένου να προλάβουμε, αλλά και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει προτού γίνει σοβαρό.
Δυνατοί πνεύμονες
Το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνουν τους πνεύμονές μας. Φαίνεται όμως ότι το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει. Όταν ασκούμαστε και οι μύες μας εργάζονται πιο σκληρά, το σώμα μας χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο και παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Για να καλύψουμε αυτή την επιπλέον ζήτηση, η αναπνοή μας πρέπει να αυξηθεί, από περίπου 15 φορές το λεπτό που είναι όταν ξεκουραζόμαστε, σε 40-60 φορές το λεπτό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται επίσης για να μεταφέρει το οξυγόνο στους μυς ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται.
Νεανικό δέρμα
Όσον αφορά τόσο τη γήρανση όσο και την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών, ο μεγαλύτερος εχθρός της επιδερμίδας μας είναι ο ήλιος, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας όλο το χρόνο και να το ανανεώνουμε συχνά. Εξίσου σημαντικό είναι να επισκεπτόμαστε το δερματολόγο μας για οτιδήποτε διαφορετικό ή καινούριο εμφανιστεί στο δέρμα μας.
Ένα λειτουργικό μυοσκελετικό σύστημα
Για να μπορέσουμε να έχουμε υγιή οστά και αρθρώσεις καθώς μεγαλώνουμε, πρέπει να παραμένουμε δραστήριοι –ακόμα κι όταν αντιμετωπίζουμε πόνους ή δυσκολίες–, να κρατάμε το βάρος μας χαμηλό και να προσπαθούμε να μη χάσουμε την ευλυγισία μας – οι ασκήσεις της γιόγκα θα μας βοηθήσουν σε αυτό. Δραστηριότητες όπως το τάι τσι, η γιόγκα, το πιλάτες, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση είναι οι τέλειες μορφές άσκησης για να πετύχουμε το στόχο μας χωρίς να επιβαρυνθούμε.
Υγιή μάτια
Η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο μία φορά το χρόνο, ο έλεγχος κάθε ύποπτου συμπτώματος, η πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, C και E διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα, τα διαλείμματα από τον υπολογιστή και –όπως αναφέρουν τελευταίες έρευνες– η αεροβική άσκηση είναι παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα μάτια σε καλή κατάσταση και χωρίς προβλήματα.
Smart info
Όχι μόνο προσεκτικοί αλλά και τυχεροί…
Η τύχη είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που παίζουν ρόλο στο να καταφέρουμε να ζήσουμε υγιείς πολλά χρόνια. Αν είμαστε τυχεροί, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε σοβαρά ατυχήματα αλλά και ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο καρκίνος.
*Ευχαριστούμε τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο-παθολόγο, για τη συνεργασία.
Πηγή: VITA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις