Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Κρανίου τόπος η βορειοανατολική Αττική, αλλά στην κυβέρνηση επικρατεί «ικανοποίηση»

Φωτιά: Κρανίου τόπος η βορειοανατολική Αττική, αλλά στην κυβέρνηση επικρατεί «ικανοποίηση»

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με αρκετή δόση αυτοαποθέωσης, παρότι η βορειοανατολική Αττική, μετά το πέρασμα της φωτιάς, μοιάζει με περιοχή εξόρυξης λιθάνθρακα

Σχεδόν δύο ώρες διήρκησε η διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με την κυβέρνηση να πατά το κουμπί του damage control αυτή τη φορά για να διαχειριστεί τη μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί στη βορειοανατολική Αττική.

Μετά το πέρας της σύσκεψης και αφού εκτιμήθηκαν τα δεδομένα, το Μαξίμου παρουσιάζει μια εικόνα που λειαίνει τις γωνίες για μια περιοχή που, μετά από ένα εφιαλτικό διήμερο κόλασης φωτιάς, μοιάζει με περιοχή εξόρυξης λιθάνθρακα.

Επίσης, επιχειρείται να στηριχθεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. που δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ζητά σήμερα την αποπομπή του.

Συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής,

«Βελτιωμένος συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων φορέων»

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και επεσήμανε «τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του».

Ασπίδας προστασίας στην Πολιτική Προστασία από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Από την ενημέρωση που διέρρευσε από το κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει κάθε αναφορά στο γεγονός πως η δασική πυρκαγιά ξέφυγε και έφτασε να καεί μέχρι τον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», μετά το ερώτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Στη σύσκεψη, δίπλα στον πρωθυπουργό, βρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας

Καμένες εκτάσεις και σπίτια στην Αττική

Με τους κορμούς των δέντρων να καπνίζουν ακόμα, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά ενώ, όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων, την κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και τις αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.

Ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Sports in

Δίπλα στους πυροσβέστες: Με εντολή Μαρινάκη στάλθηκαν νερά και ισοτονικά (pics)

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με εντολή του Βαγγέλη Μαρινάκη προσέφερε στην 1η μονάδα της  Ε.ΜΟ.Δ.Ε., παλέτες με νερά και ισοτονικά για τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024