Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά: Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση μετά την καταστροφή στην Αττική – Πάτησαν πάλι του κουμπί του damage control

Φωτιά: Σε βέρτιγκο η κυβέρνηση μετά την καταστροφή στην Αττική – Πάτησαν πάλι του κουμπί του damage control

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι» δηλώνει ο πρωθυπουργός με τη φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα να φτάνει να καίει στον αστικό ιστό. Πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα κατέληξε να καίει εντός του αστικού ιστού της Αττικής αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για την κυβέρνηση των «αρίστων» να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαπιστώνοντας πως «κάθε χρόνο  οι συνθήκες γίνονται όλο και δυσκολότερες», πως είναι «βελτιωμένος ο συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων φορέων» ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Μετά λοιπόν από ένα εφιαλτικό διήμερο φωτιάς υπερασπίστηκε στον απόλυτο βαθμό τις πολιτικές αστοχίες που δυστυχώς επαναλήφθηκαν αφήνοντας αθωράκιστη την Αττική.

Πατήθηκε εκ νέου το κουμπί του damage control

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες» είπε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στρώνοντας το έδαφος για να λειανθούν οι γωνίες που οδήγησαν του καταστροφικού περάσματος της πυρκαγιάς.

Στη σύσκεψη, δίπλα στον πρωθυπουργό, βρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας

Στην κυβέρνηση επικρατεί «ικανοποίηση»

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και επεσήμανε τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε πως «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Από την ενημέρωση που διέρρευσε από το κυβερνητικό στρατόπεδο απουσιάζει κάθε αναφορά στο γεγονός πως η δασική πυρκαγιά ξέφυγε και έφτασε να καίει μέχρι τον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύσκεψη εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων» μετά το ερώτημα που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Καμένες εκτάσεις και σπίτια στην Αττική

Με τους κορμούς των δέντρων να καπνίζουν ακόμα, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων, η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.

Ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος και η ανευθυνότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ και την κυβέρνηση να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «το θράσος και η ανευθυνότητα του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο».

Λίγες ώρες αφότου η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε ακόμη και περιοχές εντός του αστικού ιστού της Αττικής «ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά κρύφτηκε (…)» σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κριτικάροντας τις «δύσκολες συνθήκες» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός αλλά και τη δήλωσή του ότι «προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι».

Αλήθεια, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνώριζε εδώ και πέντε χρόνια πως οι συνθήκες είναι δύσκολες; Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Αυγούστου και να καούν 100.000 στρέμματα αλλά και δεκάδες σπίτια κι επιχειρήσεις εντός της Αττικής για να το αντιληφθεί;».

Το κόμμα της Κουμουνδούρου που έχει ζητήσει την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια καταλήγει: «Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η φράση που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εξής: κάθε χρόνο και χειρότερα, σε όλους τους τομείς. Κάθε μέρα και πιο επικίνδυνοι. Για τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την οικονομία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τις ίδιες μας τις ζωές».

«Έτσι εξηγείται…»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, «δεν πίστευε όσα διάβαζε» μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεραίνει πως «έτσι εξηγείται γιατί από το πρωί επιχειρείται να δοθεί από την προπαγάνδα το σήμα της επιτυχούς διαχείρισης. Είναι το νέο αφήγημα Μητσοτάκη: Θα λέμε πόσο πετύχαμε για να ξεχάσουν πόσο αποτύχαμε».

«Αμετροέπεια και αλαζονεία» σε Μητσοτάκη καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ

Την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αναφορικά με τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Αττική, σχολιάζει και το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «αμετροέπεια και αλαζονεία».

«Αν ο πρωθυπουργός στην πρώτη δημόσια τοποθέτηση του μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που από τον Βαρνάβα έφτασε να σβήσει στο Χαλάνδρι, δηλώνει ικανοποιημένος, τότε μόνο ένα σχόλιο απομένει: Ανεπαρκής, αμετροεπής και αλαζόνας», τονίζει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μια καταστροφική πυρκαγιά

ΚΚΕ: Έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού

«Η τεράστια καταστροφή στη Βόρεια και Ανατολική Αττική και η επέκταση της φωτιάς στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας σηματοδοτεί την πλήρη χρεοκοπία του κυβερνητικού σχεδιασμού που διαφημίστηκε με μεγαλοστομίες και τελικά θάφτηκε στις στάχτες» ανέφερε το ΚΚΕ.

Το κόμμα του Περισσού καταλογίζει στην κυβέρνηση «παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών με επίκεντρο την πρόληψη» και επικρίνει τις «φτηνές δικαιολογίες που επιστρατεύει προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της για μια τεράστια καταστροφή που επαναλαμβάνεται στην Ανατολική Αττική εδώ και χρόνια».

Παραίτηση ή αποπομπή Κικίλια ζητά η Νέα Αριστερά

Από τον τόπο της καταστροφής, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σημειώνει πως «αυτό που έχει συμβεί είναι πραγματικά αδιανόητο.  Είναι πρωτοφανές και είναι εξοργιστικό» περιγράφοντας την καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στο Χαλάνδρι, 40 χιλιόμετρα μακριά.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτή την καταστροφή. Μια κυβέρνηση η οποία εδώ και πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, χωρίς μνημόνια, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει αφήσει τη χώρα αθωράκιστη και έχει μετατρέψει ακόμα και την πρωτεύουσα, την Αθήνα, σε ανοχύρωτη πόλη.

Χωρίς δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, με την πυροσβεστική υποστελεχομένη και με απορρόφηση μόλις 1% στους σχετικούς πόρους για την πολιτική προστασία από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις 1%. Κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει και έχουμε καταγγείλει εδώ και δύο σχεδόν μήνες στη Βουλή χωρίς να πάρουμε απάντηση από την κυβέρνηση.

Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη έχει καταρρεύσει πλήρως» αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.

Τέλος, για τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Κικίλια, «αντί να πανηγυρίζει και να αυτοθαυμάζεται προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί» σημειώνει δίνοντας την εναλλακτική να τον αποπέμψει ο πρωθυπουργός.

Sports in

Λουτσέσκου: «Χάσαμε την πρόκριση μόνοι μας»

Φανερά απογοητευμένος ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση κόντρα στη Μάλμε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024