«Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Όταν εδώ και πέντε χρόνια, κάθε καλοκαίρι, η καταστροφή γίνεται ζοφερή κανονικότητα», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για την τεράστια φωτιά που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική.

Η δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι, αυτή τη φορά, η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Την ίδια ώρα, τονίζει, «για μια ακόμη χρονιά, γίνονται στάχτη οι διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και παρά την έγκαιρη πρόγνωση των δύσκολων καιρικών συνθηκών».

«Γιατί απλά έχει καταρρεύσει κάθε γραμμή άμυνας και κάθε έννοια ασφάλειας», επισημαίνει η Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως «οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δεν αντιμετωπίζονται με λόγια, υποσχέσεις και φθηνές δικαιολογίες. Ό,τι συνηθίζει δηλαδή να κάνει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης μετά από κάθε καταστροφή μέχρι την επόμενη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται σοβαρό και ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη, σαν αυτό που προέβλεπε το σχέδιο νόμου που παραδώσαμε το 2019 για την πολιτική προστασία, με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, με πρωτόκολλα συντονισμού των φορέων», σημειώνει, υποστηρίζοντας πως «δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε με προχειρότητες, με ένα νέο νόμο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και τέθηκε σε αναστολή».

«Έχει αξιοποιηθεί μόλις το 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»

Η Όλγα Γεροβασίλη υπογραμμίζει, μάλιστα, πως «χρειάζεται ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος, που μετρά σχεδόν 3.000 οργανικά κενά, τα οποία θα ήταν 1.000 παραπάνω, αν μετά από Επίκαιρη Ερώτησή μου ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είχε αρχίσει, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, η διαδικασία μονιμοποίησης 876 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης», ενώ προσθέτει πως «είναι αδιανόητο και μόνο να ανοίγει συζήτηση για μείωση του εισοδήματος των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και των Συμβασιούχων σε περίπτωση τραυματισμού».

«Δεν είναι δυνατόν να έχει αξιοποιηθεί μόλις το 1% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αντιπυρική προστασία», αναφέρει επίσης, σημειώνοντας πως «χρειάζονται απαντήσεις για το πόσα εναέρια μέσα επιχειρούν αυτές τις ημέρες στη Βορειοανατολική Αττική».

«Αν δεν σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της καταστροφής, σε λίγο θα ζούμε σε έναν τόπο αβίωτο για εμάς, για τα παιδιά μας και για τα παιδιά των παιδιών μας. Είναι ιστορικό μας καθήκον και χρέος μας απέναντι στο αύριο να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική», καταλήγει η Όλγα Γεροβασίλη.