Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Κρυμμένος θησαυρός: Χρυσό νόμισμα, θαμμένο 100 χρόνια, πωλείται ως και 1 εκατ. δολάρια

Κρυμμένος θησαυρός: Χρυσό νόμισμα, θαμμένο 100 χρόνια, πωλείται ως και 1 εκατ. δολάρια

Ένα ιστορικό χρυσό νόμισμα θα ξεκινήσει την πώληση μιας από τις πιο πολύτιμες ιδιόκτητες συλλογές

Ένα σπάνιο Δανέζικο νόμισμα θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την πώληση μιας από τις πιο πολύτιμες ιδιόκτητες συλλογές νομισμάτων τον επόμενο μήνα.

Το νόμισμα του King Hans Gold Noble του 1496 είναι μέρος της συλλογής που κάποτε ανήκε στον Δανό επιχειρηματία και μεγιστάνα του βουτύρου Λαρς Έμιλ Μπρουν  και εκτιμάται ότι θα μπορεί να πιάσει περισσότερα από 1 εκατ. δολάρια. Η αξία της συλλογής ανέρχεται στα 72 εκατ. δολάρια. Η συλλογή φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία εδώ και χρόνια χάρη σε έναν όρο στη διαθήκη του Bruun.

Ο Μπρουν πέρασε δεκαετίες συγκεντρώνοντας 20.000 περίπου νομίσματα, χαρτονομίσματα, μετάλλια και μάρκες. Η συλλογή κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για περισσότερο από έναν αιώνα λόγω της ρήτρας στη διαθήκη του που απαγόρευε την πώληση των νομισμάτων μέχρι τουλάχιστον έναν αιώνα μετά τον θάνατό του το 1923.

Μετά την καταστροφή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπρουν αποφάσισε ότι η συλλογή του θα έπρεπε να διασωθεί ως εφεδρικά αποθέματα για τη Δανία, εάν ένας δεύτερος πόλεμος πλήξει την Ευρώπη. Από το 2011, τα νομίσματα φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία.

Η συλλογή εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την την πιο πολύτιμη ιδιόκτητη συλλογή νομισμάτων που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον Stack’s Bowers, τον έμπορο νομισμάτων και τον οίκο δημοπρασιών που επιβλέπει την πώληση.

Το κορυφαίο κομμάτι της συλλογής και η ιστορία του

Το διαμάντι του στέμματος της συλλογής είναι το χρυσό νόμισμα, το οποίο εκτιμάται σε προπώληση από 327.000 έως 655.000 δολάρια, αλλά θα μπορούσε να πουληθεί για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Χρονολογείται από τα τέλη του 15ου αιώνα και είναι ένα από τα παλαιότερα σκανδιναβικά χρυσά νομίσματα όλων των εποχών, αναφέρει ο Stack’s Bowers Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του ευγενή είναι οι σαφώς ορατές και περίπλοκες λεπτομέρειες του, η ομοιόμορφη φλάντζα, τα ίχνη της αρχικής λάμψης και τα ίχνη τοποθέτησης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

«Εν ολίγοις, είναι ένας σχεδόν απίστευτος επιζών από τον ύστερο Μεσαίωνα και εξίσου άξιος σε μια συλλογή μεσαιωνικής τέχνης όσο και σε μια συλλογή νομισμάτων», ανέφεραν οι πωλητές.

Αρκετοί χρυσά νομίσματα κόπηκαν στην Δανία μεταξύ 1496 και 1532 απεικονίζοντας τους Δανούς βασιλείς Χανς, Κρίστιαν Β’ και Φρέντερικ Α’, σύμφωνα με τον Bowers του Stack. Μόνο 20 νομίσματα αυτού του τύπου του έχουν απομείνει και τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας γεγονός που καθιστά αυτό το ιδιωτικά πωλούμενο «ευγενές νόμισμα» αρκετά μεγάλο κελεπούρι, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Ο συγκεκριμένος λόγος για την κοπή αυτού του νομίσματος  παραμένει άγνωστος, αλλά ο Stack’s Bowers εκτιμά  ότι το νόμισμα κόπηκε πιθανότατα για προσωπική χρήση του βασιλιά ως δώρο για ξένους αξιωματούχους σε μια εξέχουσα αυλική εκδήλωση στη Δανία ή στο εξωτερικό.

Το νόμισμα ανήκε στον τότε διευθυντή του Εθνικού Μουσείου της Δανίας, Κρίστιαν Γιούργκενσεν Τόμσεν, στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας κόμης αργότερα αγόρασε το νόμισμα σε δημοπρασία το 1876 προτού φτάσει στη συλλογή του Μπρουν.

Η συλλογή του Bruun θα πωληθεί σε μια σειρά δημοπρασιών κατά τη διάρκεια αρκετών ετών από τον επόμενο μήνα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις πρόκειται να πάνε στους κληρονόμους του μεγιστάνα του βουτύρου.

Πηγή: ΟΤ.gr

Sports in

Λουτσέσκου: «Χάσαμε την πρόκριση μόνοι μας»

Φανερά απογοητευμένος ο Ραζβάν Λουτσέσκου από τον τρόπο που χάθηκε η πρόκριση κόντρα στη Μάλμε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024