Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Σεπτεμβρίου 2022 όταν η Βρετανία βυθίστηκε στο πένθος: η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε «φύγει» από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Η γυναίκα που έκατσε επτά δεκαετίες στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, περισσότερα χρόνια από κάθε άλλον, άφησε την τελευταία της πνοή πριν από περίπου 23 μήνες, ωστόσο η αύρα και οι άγνωστες ιστορίες της ζωής της συνεχίζουν να γοητεύουν τους Άγγλους.

Μια τέτοια, βγήκε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, όταν αποκαλύφθηκαν οι σημειώσεις που είχε κρατήσει μια πρώην αεροσυνοδός της British Airways και μιλούσαν για τις συνήθειες της Ελισάβετ Β’ στα αεροπορικά ταξίδια της, κατά την διάρκεια των VIP πτήσεών της. Η Ελίζαμπεθ Έβανς, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό, τα είχε κρατήσει όλα σε ένα κουτί, όπως και αναμνηστικά από τις φορές που ταξίδεψε με την μακροβιότερη γυναίκα-αρχηγό κράτους.

Πριν τη συνάντηση με τους επισκέπτες της, η Ελισάβετ Β’ έπινε πάντα ένα μαρτίνι και ήταν αυτή που επέλεγε το κρασί για κάθε γεύμα

Όπως έγινε γνωστό μέσα από τις σημειώσεις της, η δουλειά τους άρχιζε πριν καν ξεκινήσει η πτήση, καθώς ερχόντουσαν σε επαφή με την οικονόμο της Ελισάβετ Β’, προκειμένου να τους δώσει τις οδηγίες για το πως έπρεπε να στρωθεί σωστά το κρεβάτι της στο αεροσκάφος. Σημείωση: τα μαξιλιά τα έφερνε μαζί της από το παλάτι, ενώ, είχαν εντολή, αν η βασίλισσα κοιμόταν κατά την διάρκεια της προσγείωσης, να μην την ενοχλήσουν.

Η συλλογή της Ελίζαμπεθ Έβανς που θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Hansons.

Πριν την απογείωση έπρεπε να υπάρχει ένα μπολ με μέντες μάρκας Velamints, τόσο δίπλα στη θέση της, όσο και στο δωμάτιό της. Πριν τη συνάντηση με τους επισκέπτες της κατά την διάρκεια των βασιλικών πτήσεων, η Ελισάβετ Β’ έπινε πάντα ένα μαρτίνι -το αγαπημένο της ήταν με μια μεζούρα τζιν και δύο μεζούρες βερμούτ- και ήταν αυτή που επέλεγε το κρασί για κάθε γεύμα. Τέλος, το αγαπημένο της χόμπι, όταν δεν είχε συναντήσεις, ήταν να κοιτάζει τους χάρτες πτήσεων, βλέποντας σε ποιο σημείο βρίσκεται.

Μέσα στη συλλογή της Ελίζαμπεθ Έβανς, βρέθηκαν και άλλα πράγματα: όπως αυτόγραφα και φωτογραφίες από διάσημους επιβάτες διάφορων πτήσεων, ανάμεσά τους ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Πάτρικ Σουέιζι και ο Ρομπ Στιούαρτ. Η συλλογή θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Hansons από τις 15 έως τις 20 Αυγούστου.