Κατηγορούμενος από τις Βρυξέλλες για αυθαίρετες κινήσεις βρίσκεται ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν μετά την προειδοποιητική επιστολή που έστειλε στον Έλον Μασκ σχετικά με την παραπληροφόρηση στο Χ, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στον εκκεντρικό δισεκατομμυριούχο.

Με την επίμαχή ανάρτησή του στο X, ο Μπρετόν προειδοποιούσε την πλατφόρμα με κυρώσεις για τυχόν παραπλανητικό περιεχόμενο που εγκυμονεί «σοβαρές βλάβες» για τους ευρωπαίους πολίτες.

Απαντώντας, η διευθύνουσα σύμβουλος του X Λίντα Γιοκαρίνο κατηγόρησε τον γάλλο επίτροπο ότι προσπαθεί να επιβάλλει τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε διεθνείς συζητήσεις.

Και ορισμένοι θεώρησαν την ανάρτηση του Μπρετόν προσπάθεια παρέμβασης στην αμερικανική προεκλογική κούρσα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την επιστολή. Εκπρόσωπός της Κομισιόν δήλωσε ότι ο επίτροπος δεν είχε λάβει έγκριση της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προειδοποίηση.

«Η χρονική στιγμή και η διατύπωση της επιστολής δεν ήταν ούτε συντονισμένη ούτε συμφωνημένη με την πρόεδρο ή τους επιτρόπους» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε στους Financial Times ότι «ο Τιερί έχει έναν δικό του τρόπο εργασίας και σκέψης».

Από τα τέλη του 2023 η Επιτροπή διεξαγάγει έρευνα για το X, πρώην Twitter, σχετικά με την τήρηση του νέου Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος απαιτεί από τις μεγάλες πλατφόρμες του Διαδικτύου να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και του παράνομου περιεχομένου.

Ο Μπρετόν ανέφερε την Τρίτη πως η έρευνα  «για διασπορά παράνομου περιεχομένου και χειραγώγηση πληροφοριών συνεχίζεται … και φυσικά οτιδήποτε συμβαίνει στην πλατφόρμα εξετάζεται σε αυτή την έρευνα.

Είχε προηγηθεί η εμπρηστική δήλωση του Μασκ ότι η Βρετανία οδεύει προς «εμφύλιο πόλεμο» μετά τις διαδηλώσεις ακροδεξιών για τον φόνο τριών κοριτσιών από άνδρα που περιγραφόταν εσφαλμένα ως μουσουλμάνος μετανάστης.

Αξιωματούχοι που πρόσκεινται στον επίτροπο δήλωσαν ότι η επιστολή σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και ότι η συνέντευξη του Τραμπ στον Μασκ κρίθηκε κατάλληλη αφορμή για τη δημοσίευσή της.

Στην επιστολή του, ο Μπρετόν αναφέρθηκε στη συνέντευξη και υπενθύμισε στον Μασκ τις «νομικές υποχρεώσεις» του στην ΕΕ.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί εσφαλμένα για fake news, για παράδειγμα τον ισχυρισμό του ότι χιλιάδες παράτυποι μετανάστες θα ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές, απάντησε στην επιστολή με ένα meme από την ταινία του 2008 Tropic Thunder όπου ένας χαρακτήρας φωνάζει «Κάνε ένα βήμα πίσω και κυριολεκτικά γάμα τη μούρη σου».

Ενοχλημένος φαίνεται πως είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ. Εκπρόσωπος της προεκλογικής καμπάνιας του δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά της αντί να προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ».

Στο προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που πραγματοποιείται κατά του X, οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η πλατφόρμα δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις διαφάνειας και ότι το λεγόμενο μπλε τικ, το οποίο παλαιότερα εμφανιζόταν σε πιστοποιημένους λογαριασμούς, πλέον «εξαπατά τους χρήστες» επειδή είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε πληρώνει συνδρομή Premium.