Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Ένας μικρός θησαυρός» – Βρέθηκε γράμμα του 1945 σε ένα μπουκάλι

«Ένας μικρός θησαυρός» – Βρέθηκε γράμμα του 1945 σε ένα μπουκάλι

Πώς το γράμμα, που στάλθηκε από μια ναυτική βάση στη Βιρτζίνια, έφτασε πάνω από 800 μίλια μακριά στη Φλόριντα; Ποιος το έγραψε και για ποιον; Αυτά τα μυστήρια παραμένουν.

Ένα γράμμα που γράφτηκε το 1945 από μια ναυτική βάση στη Βιρτζίνια κατέληξε σε ένα γυάλινο μπουκάλι 800 και πλέον μίλια μακριά, στη Φλόριντα, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα – σχεδόν οκτώ δεκαετίες αργότερα – μετά τον τυφώνα Ντέμπι που σάρωσε ένα τμήμα της πολιτείας.

Το γράμμα απευθυνόταν σε κάποιον Lee από κάποιον Chris. Αλλά ήταν η Suzanne Flament-Smith, 46 ετών, από την Τάμπα της Φλόριντα, που το βρήκε την Τετάρτη.

Περίμενε να ανοίξει το μπουκάλι στο σπίτι της

Μέχρι τότε, η καταιγίδα είχε περάσει από τη Φλόριντα, αφήνοντας στο πέρασμά της ένα μονοπάτι από συντρίμμια. Σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, η Flament-Smith είπε ότι βρισκόταν στο Safety Harbor της Φλόριντα, δυτικά της Τάμπα, την Τετάρτη όταν είδε πόσα σκουπίδια είχε αφήσει πίσω της η καταιγίδα.

«Υπήρχαν τόσα πολλά σκουπίδια», είπε, «μπουκάλια νερού, μπουκάλια αντηλιακού, Crocs, πολλά τυχαία αντικείμενα, επίσης».

Η Flament-Smith, η οποία διατηρεί σακούλες σκουπιδιών στο αυτοκίνητό της, δήλωσε ότι είχε επιπλέον χρόνο την Τετάρτη, ενώ η κόρη της ήταν στην προπόνηση βόλεϊ, και έτσι αποφάσισε να καθαρίσει. Γέμιζε μια τρίτη σακούλα όταν βρήκε ένα μπουκάλι με ένα γράμμα μέσα. Αποφάσισε να περιμένει μέχρι να πάει σπίτι για να ανοίξει το μπουκάλι.

«Δεν ξέραμε πραγματικά τι είχαμε βρει», δήλωσε η Flament-Smith. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα ήταν ένα μήνυμα από 80 χρόνια πριν»

4 Μαρτίου 1945

«Δεν ήθελα να το ανοίξω εκεί», είπε. «Ήθελα να σεβαστώ αυτό που είχε μέσα. Δεν ήξερα τι ακριβώς είχε μέσα, οπότε ήθελα να σιγουρευτώ ότι όταν το άνοιγα, θα ήμουν κάπου όπου θα μπορούσα να κρατήσω όλο το περιεχόμενό του».

Αυτό που βρήκε ήταν η επιστολή του Chris προς τον Lee, με ημερομηνία 4 Μαρτίου 1945. Στην κορυφή του μηνύματος υπήρχε ένα επιστολόχαρτο από την Αμφίβια Εκπαιδευτική Βάση του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Little Creek.

«Δεν ξέραμε πραγματικά τι είχαμε βρει», δήλωσε η Flament-Smith. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα ήταν ένα μήνυμα από 80 χρόνια πριν».

Τα ταξίδι στον Ατλαντικό Ωκεανό

Μέσα στο μπουκάλι βρέθηκαν επίσης ένας κάλυκας σφαίρας και μια μικρογραφία σφαίρας κανονιού, δήλωσε η Flament-Smith. «Αναστατωθήκαμε», είπε.

Η επιστολή, η οποία ήταν γραμμένη με καλλιγραφικά γράμματα, είναι φθαρμένη, τσαλακωμένη και μουχλιασμένη σε σημεία, καθιστώντας τα μέρη της δυσανάγνωστα. Ο Chris ξεκινά την επιστολή προς τον Lee γράφοντας: «Έλαβα το γράμμα σου χθες, χάρηκα που σε άκουσα».

Ο Chris συνεχίζει γράφοντας: «Πηγαίνω πάλι στο σχολείο, στο σχολείο ραδιοφώνου».

Προς το παρόν, ελάχιστα είναι γνωστά για το ποιοι ήταν ο Chris και ο Lee ή πώς το μπουκάλι κατέληξε στη Φλόριντα. Αν το μπουκάλι επέπλευσε εκεί από μόνο του, θα έπρεπε να ταξιδέψει στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος της ανατολικής ακτής, προτού φτάσει στη δυτική ακτή της Φλόριντα και στη συνέχεια στον κόλπο της παλιάς Τάμπα κατά μήκος των ακτών του Safety Harbor της Φλόριντα.

«Υπάρχουν πάντα μικροί θησαυροί στη ζωή»

Η Flament-Smith δήλωσε ότι επικοινώνησε με το Ναυτικό με την ελπίδα να μάθει περισσότερα για το από ποιον ήταν η επιστολή ή να την επιστρέψει στην οικογένεια του Chris ή του Lee.

Η βάση στο Little Creek χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Αυγούστου 1945, σύμφωνα με το Ναυτικό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, περισσότεροι από 200.000 εργαζόμενοι του Ναυτικού μαζί με 160.000 του Στρατού και των Πεζοναυτών εκπαιδεύτηκαν στη βάση, η οποία είναι γνωστή σήμερα ως Κοινή Εκστρατευτική Βάση Little Creek-Fort Story.

Η Flament-Smith δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επιστολή μπορεί να βρει το κατάλληλο σπίτι και ότι χαίρεται που αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μαζέψει τα σκουπίδια.

«Υπάρχουν πάντα μικροί θησαυροί στη ζωή», είπε. «Μερικές φορές πρέπει να κάνεις μια προσπάθεια να τους αναζητήσεις».

*Με στοιχεία από nytimes.com | Photo: Flickr

Sports in

Με 10.000 κόσμο και τις ευρω-κούπες στον Βόλο ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε 10.000 εισιτήρια για το ματς της πρεμιέρας της Superleague με τον Βόλο (17/08), στο Πανθεσσαλικό, ενώ στο γήπεδο θα βρίσκονται και τα ευρωπαϊκά τρόπαια των Πειραιωτών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024