29 Αυγούστου 1997: είναι η ημέρα που η Σίλικον Βάλεϊ κήρυξε τον πόλεμο στο Χόλιγουντ. Αυτή είναι η ημερομηνία που ο Ριντ Χέιστινγκς και ο Μαρκ Ράντολφ συγκεντρώθηκαν στη Σκοτς Βάλεϊ, περίπου μία ώρα νότια του Σαν Φρανσίσκο, και ξεκίνησαν μια μικρή εταιρεία παράδοσης DVD με το όνομα Netflix. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία: μέσα σε μόλις δύο δεκαετίες, όλοι οι παραδοσιακοί πυλώνες της παλιάς τάξης της ψυχαγωγίας άρχισαν να καταρρέουν. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο από τηλεοπτικά δίκτυα, καλωδιακή τηλεόραση, κινηματογραφικές εισπράξεις αιθουσών προβολής. Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν ενδείξεις ότι η Νότια Καλιφόρνια για άλλη μια φορά ξεσηκώνεται ή μάλλον προσπαθεί. Αυτή τη φορά, όμως, ο εμφύλιος πόλεμος με τον Βορρά δεν γίνεται για την υπεροχή στις ψηφιακές πλατφόρμες ή την προστασία του διαδικτυακού περιεχομένου. Αλλά για μάχη μεταξύ μεγιστάνων σε ένα πολύ μεγαλύτερο πεδίο μάχης, καθώς οι δύο πλευρές – υπερπλούσιοι τεχνοελευθεριακοί έναντι των όχι και τόσο υπερπλούσιων φιλελεύθερων της παλιάς φρουράς του Χόλιγουντ – συγκρούονται για το τι είδους κυβέρνηση θα πρέπει να εκλέξει η χώρα τον Νοέμβριο.

Τεχνοφρικιά υπέρ του Τραμπ

Το περιοδικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας «The Hollywood Reporter» στη μεγάλη του έρευνα  υποστηρίζει ότι τώρα μάχονται για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Και ένα στέλεχος της κινηματογραφικής κοινότητας εκμυστηρεύεται τη νέα πολεμική κραυγή του Χόλιγουντ: «Γ*α αυτούς τους techies που αγαπούν τον Τραμπ». Το στέλεχος αναφέρεται στο πλήθος των ληστρικών βαρόνων της Βόρειας Καλιφόρνιας που ανακοίνωσαν πρόσφατα την υποστήριξή τους στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Ιλον Μασκ, αναμφισβήτητα του πλουσιότερου ανθρώπου στην ιστορία, με καθαρή αξία 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Μασκ είχε δεσμευτεί να δωρίζει 45 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αν και αργότερα αρνήθηκε ότι έδωσε αυτή την υπόσχεση, οπότε ποιος ξέρει πόσα τελικά θα δώσει (τώρα ισχυρίζεται ότι διοχετεύει τα χρήματά του στη δική του επιτροπή πολιτικής δράσης υπέρ του Τραμπ, την AmericaPAC).  Υπάρχει όμως και ο συνιδρυτής της PayPal του Μασκ, Πίτερ Τίελ, ο οποίος στη συνέχεια έγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων τεχνολογίας Mithril Capital, όπου το 2016 προσέλαβε έναν νεαρό χωριάτη με σπουδές στο Yale, τον Τζ. Ντ. Βανς, στη συνέχεια υποστήριξε την εκστρατεία του Βανς για τη Γερουσία του 2022 στο Οχάιο (σύμφωνα με πληροφορίες ξόδεψε 15 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία) και πιστεύεται ότι βοήθησε τον Βανς να αναδειχθεί στη σημερινή του θέση ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ.

Στη Silicon Valley οι φιλελεύθεροι υπολογίζουν τη χήρα του Στιβ Τζομπς, Λόρενς Πάουελ Τζομπς, όπως και την πρώην COO της Meta, Σέριλ Σάντμπεργκ. Υπάρχει ο κεφαλαιούχος επιχειρηματικών κεφαλαίων Ριντ Χόφμαν, «άλλο ένα μέλος της μαφίας του PayPal», σημειώνει η έρευνα του «Hollywood Reporter», ο οποίος δώρισε 7 εκατομμύρια δολάρια στο Δημοκρατικό super PAC Future Forward (και ο οποίος τον Ιούλιο αντάλλαξε δυσάρεστες κουβέντες με τον παλιό του φίλο Τίελ για τις διαφορετικές πολιτικές τους στο συνέδριο στελεχών της Sun Valley). Για να μην αναφέρουμε τον Χέιστινγκς, ο οποίος πρόσφατα δώρισε 7 εκατομμύρια δολάρια σε μια ομάδα υπέρ της Κάμαλα Χάρις που ονομάζεται Republican Accountability PAC.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας που είναι υπέρ του Τραμπ είναι εξίσου εντυπωσιακός με τους πακτωλούς χρημάτων που έχουν συγκεντρώσει για την εκστρατεία του. Υποστηρικτές του είναι – μεταξύ περίπου άλλων δώδεκα – ο Κάμερον και ο Τάιλερ Γουίνκλεβος, οι δίδυμοι μεγιστάνες του bitcoin που το 2004 μήνυσαν τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ επειδή δήθεν έκλεψε την ιδέα τους για το Facebook (υποδύθηκε και τους δύο ο Αρμι Χάμερ στην ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The Social Network»). Ο κεφαλαιούχος επιχειρηματικών κεφαλαίων Ντέιβιντ Σακς (ο οποίος πρόσφατα διοργάνωσε έρανο 300.000 δολαρίων για τον Τραμπ), ο ιδρυτής της Valor Equity Partners Αντόνιο Γκράσια (δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια), ο Τζέικομπ Χέλμπεργκ, σύμβουλος της εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Palantir (2 εκατομμύρια δολάρια), ο επιχειρηματίας τεχνολογίας Τζο Λόνσντεϊλ (1 εκατομμύριο δολάρια), ο Ντάγκλας Λεόνε της Sequoia Capital (άλλο ένα εκατομμύριο), ο Σον Μαγκουάιρ (500.000 δολάρια) και ο επενδυτής τεχνολογίας Μπεν Χόροβιτς (ο οποίος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κάνει μια «σημαντική» συνεισφορά). Είναι ενδιαφέρον ότι δύο που φαίνεται να είναι εμφανώς ουδέτεροι σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο είναι ο Ζάκερμπεργκ και ο ιδρυτής της Open AI Σαμ Αλτμαν. Αν και ο Τραμπ έχει πει ότι ο Ζάκερμπεργκ του υποσχέθηκε ότι δεν θα υποστηρίξει έναν Δημοκρατικό και ο Αλτμαν, ο οποίος κάποτε συνέκρινε τον Τραμπ με τον Χίτλερ, προέτρεψε τους Αμερικανούς να ρίξουν τους τόνους μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου τον Ιούλιο, υποσχόμενος ότι η χώρα θα είναι μια χαρά όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές.

Καλλιτέχνες υπέρ της Κάμαλα

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, οι μεγιστάνες του Χόλιγουντ έμοιαζαν να μη συμμετέχουν στην κούρσα για το 2024. Μετά την 90λεπτη κόντρα του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, σχεδόν όλοι στην πόλη έκλειναν τα μπλοκ επιταγών τους ή, όπως ο Αρι Εμάνουελ της Endeavor, φύλαγαν τις χορηγίες τους για τις εκλογές του Κογκρέσου. Αλλά τότε – όπως ακριβώς ο Τζορτζ Κλούνεϊ έγραψε ότι ο πρόεδρος έπρεπε να κάνει – ο Μπάιντεν παραιτήθηκε, υποστήριξε τη Χάρις και κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα οι ελίτ του Χόλιγουντ ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν. Και όχι μόνο οι ελίτ. Μέσα στις πρώτες 24 ώρες από την ανακοίνωση αποχώρησης του Μπάιντεν, η Χάρις έλαβε το ποσό – ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε δωρεές από όλη τη χώρα. «Ο ενθουσιασμός και η υποστήριξη προς την αντιπρόεδρο ήταν ευφορικός» λέει ο μαχόμενος συνιδρυτής της DreamWorks Τζέφρι Κάτζενμπεργκ, ο οποίος τώρα συνδιευθύνει την εκστρατεία της Χάρις.

Η Χάρις, γεννημένη στην Καλιφόρνια, με κατοικία στο Μπρέντγουντ, είχε ήδη δημιουργήσει ένα σταθερό δίκτυο στο Λος Αντζελες. Στους υποστηρικτές της υποψηφιότητάς της για την προεδρία το 2020 – πριν εγκαταλείψει και ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Μπάιντεν – περιλαμβάνονταν οι Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζέι Τζέι Εϊμπραμς, Μπεν Αφλεκ, Ρις Γουίδερσπουν, Ρέτζιναλντ και Κριστίν Χάντλιν, Τζεφ Σελ, Ντόνα Λάνγκλεϊ, Ντάνα Γουόλντεν, Τζέσικα Αλμπα, Μίντι Κάλινγκ, Ρον Μέιερ, Τζεφ Μπρίτζες και Σόντα Ράιμς. «Κάποιοι είναι τρελά ενθουσιώδεις επειδή θέλουν αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν τους έδωσε ο Μπάιντεν». Και κάποιοι ενθουσιάζονται με την ιδέα να τα βάλουν με τους αρχισυμμορίτες της Σίλικον Βάλεϊ. «Για μια δεκαετία είχαμε τους Μασκ, Ζάκερμπεργκ και Σαμ Αλτμαν όλου του κόσμου να καθορίζουν την κουλτούρα μας. Αλλά για αυτόν τον λόγο ο κόσμος δεν είναι καλύτερος» λέει ένα γνωστό στέλεχος του Χόλιγουντ που υποστηρίζει τη Χάρις. «Αυτοί οι τύποι έχουν ήδη πολύ μεγάλη δύναμη. Δεν τους χρειαζόμαστε να καθορίζουν την πολιτική και να διοικούν το Οβάλ Γραφείο. Νομίζω ότι αυτή η εκστρατεία είναι μια ευκαιρία να εξισορροπήσουμε τη ζυγαριά».

Ολη αυτή η εχθρότητα δεν αφορά την πολιτική. Κάποια από τη δυσαρέσκεια έχει να κάνει τόσο με τον εγωισμό όσο και με την ιδεολογία. Τα τεχνολογικά τέκνα της Σίλικον Βάλεϊ έχουν κατατροπώσει το Χόλιγουντ εδώ και χρόνια, εισβάλλοντας στην πόλη με τις νεόφερτες συνδρομητικές υπηρεσίες τους, διαλύοντας τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα της ραδιοτηλεόρασης και της μεγάλης οθόνης, επιβάλλοντας παράξενες εταιρικές κουλτούρες σε έναν κλάδο με τις δικές του αγαπημένες ιδέες για την εργασιακή εθιμοτυπία.

Υπάρχουν σαφώς φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Το Χόλιγουντ μπορεί να είναι γεμάτο από αχρείους, ψεύτες και ύπουλους που δίνουν πισώπλατες μαχαιριές – αλλά τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς έχουν κοινωνική συνείδηση. Η πόλη έχει μακρά παράδοση κλασικού φιλελευθερισμού, που ξεκινά από τις πρώτες μέρες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα (πριν ο Τσάρλτον Χέστον γίνει οπλομανής, συνόδευσε τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στην ομιλία του το 1963 στην πορεία στην Ουάσιγκτον). Ο κατάλογος των παλαιών αριστερών διασημοτήτων με τα ονόματα των Κερκ Ντάγκλας, Χένρι Φόντα, Τζέιν Φόντα, Γκρέγκορι Πεκ, Κάθριν Χέπμπορν, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Λορίν Μπακόλ συνεχίζεται συνεχώς να συμπληρώνεται με όλο και πιο προοδευτικά πρότυπα (Ρόμπερτ ντε Νίρο, Αλίσα Μιλάνο, Λάρι Ντέιβιντ, Ράιαν Ρέινολντς, Τζέικ Τζίλενχαλ μερικοί από αυτούς).

Μέχρι πρόσφατα, η Silicon Valley μοιραζόταν πολλές από τις αξίες του Λος Αντζελες. Αν και πάντα έτεινε περισσότερο προς τον φιλελευθερισμό του laissez-faire όσον αφορά τους φόρους και τους κανονισμούς, συμφωνούσε σε μεγάλο βαθμό με το Χόλιγουντ σε πολιτιστικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και η μετανάστευση. Αλλά κάτι έχει σαφώς αλλάξει στους πολιτικούς ανέμους του Βορρά. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς γιατί τόσο πολλοί δισεκατομμυριούχοι της Bay Area παρέχουν τώρα την υποστήριξή τους – και τα δολάριά τους – σε έναν πρώην πρόεδρο που «ευλόγησε» μια εξέγερση στο Καπιτώλιο;

Το «Ράιχ των Νερντς»

Είναι πολλοί και παράξενοι οι λόγοι που τόσο πολλοί στη Σίλικον Βάλεϊ έχουν ενστερνιστεί το Τραμπικό σύνθημα MAGA (Make America Great Again – Κάνουμε Μεγάλη την Αμερική Ξανά). «Δεν αφορά μόνο τα χρήματα» εξηγεί ο Κρίστοφερ Γουάιλι, ο πληροφοριοδότης της Cambridge Analytica που κατέθεσε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της Γερουσίας το 2018 σχετικά με την ηλεκτρονική παραπληροφόρηση στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016 και ο οποίος γνωρίζει καλά τη βόρεια κουλτούρα. «Πρόκειται για την ιδεολογία μιας αίρεσης. Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας χτίζουν μια θρησκεία. Πιστεύουν ότι με την Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν κάτι που θα είναι ό,τι πιο ισχυρό επίτευγμα υπήρξε ποτέ. Μία πανταχού παρούσα παντογνώστρια οντότητα που μοιάζει με Θεό. Και θεωρούν τους εαυτούς τους προφήτες αυτού του μέλλοντος».

H «θρησκεία»

Σύμφωνα με τον Γουάιλι και τον καθηγητή στο Case Western Reserve Εμίλ Τόρες αυτή η «θρησκεία» περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά από παράξενες πεποιθήσεις και έννοιες. Οπως ο «τρανσουμανισμός» (transhumanism) – η ιδέα δηλαδή ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συγχωνευθούν με την τεχνολογία για να εγκαινιάσουν την επόμενη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, πιθανώς μια φυλή εγκεφαλικών borgs συνδεδεμένων με την τεχνητή μηχανή – παντογνώστη ChatGPT –, η άνοδος του «κράτους δικτύου» (μια διαδικτυακή οντότητα που μια μέρα θα αντικαταστήσει τις παραδοσιακές γεωγραφικές χώρες) και η «ριζική παράταση της ζωής». Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι σχεδιάζουν να ζήσουν για πάντα. «Η ιδέα τους είναι να αναπτύξουν προηγμένες τεχνολογίες για να επανασχεδιάσουν ριζικά τον εαυτό τους, ώστε να μην υπάρχει θάνατος» λέει ο Τόρες. «Η αθανασία αποτελεί βασικό μέρος αυτού του συστήματος πεποιθήσεων. Από αυτή την άποψη, μοιάζει πολύ με θρησκεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι την αποκαλούν Σαϊεντολογία της Silicon Valley». Αλλοι στο Σαν Φρανσίσκο το αποκαλούν «Το Ράιχ των Νερντς» («The Nerd Reich»).

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ