Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Έτσι εισέβαλε στη Ρωσία – Χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες από την επίθεση σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ

Ουκρανία: Έτσι εισέβαλε στη Ρωσία – Χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες από την επίθεση σε Κουρσκ και Μπέλγκοροντ

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων μηνών στον πόλεμο που συνεχίζεται από τον Φεβρουάριο του 2022

Χιλιάδες στρατιώτες από την Ουκρανία έχουν εισβάλει στις περιοχές του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ, με τον στρατό του Κιέβου να υποστηρίζει ότι ελέγχει μεγάλα τμήματα των συγκεκριμένων περιοχών της Ρωσίας.

Η επιλογή της Ουκρανίας να εισβάλει στη Ρωσία αιφνιδίασε τον στρατό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διοικητή του ρωσικού στρατού, οι δυνάμεις του αντεπιτέθηκαν σήμερα Τρίτη στα ουκρανικά στρατεύματα με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αεροπορικές επιδρομές. Αυτές οι επιθέσεις ανέκοψαν την προέλαση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Guardian, σε ρεπορτάζ του, συγκέντρωσε χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες για να εξηγήσει πώς έχουν εξελιχθεί τα γεγονότα μέχρι σήμερα.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή με τεθωρακισμένα και πεζικό στις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών που αντιστοιχούν σε 14 ταξιαρχίες.

Αν και οι αρχικές λεπτομέρειες της επίθεσης ήταν θολές, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν πλέον αναγνωρίσει την επιχείρηση στις ρωσικές συνοριακές περιοχές, ενώ ανεξάρτητοι αναλυτές έχουν επαληθεύσει τους ισχυρισμούς σχετικά με την κλίμακα της προέλασης μέσω γεωεντοπισμού εικόνων που δημοσιεύτηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Με κίτρινο χρώμα πόσο υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει η Ουκρανία. Πηγές: Guardian / ISW / CTP

Τα παρακάτω πλάνα δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία στο Γκουέβο και να κατεβάζουν τη ρωσική σημαία από ένα κτίριο στο Νταρίνο.

Στα πρόσφατα πρώτα δημόσια σχόλιά του σχετικά με την επιχείρηση, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία ελέγχει πλέον περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής.

Ο ισχυρισμός επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική πλευρά. Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ, δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν 28 ρωσικούς οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων πόλεων και χωριών έως και 30 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας.

Πλάνα λίγο έξω από το χωριό Γκλούσκοβο στο Κουρσκ έδειξαν ζημιές σε μια γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Σέιμ:

Βίντεο από την περιοχή Μπελόφσκι του Κουρσκ παρουσιάζει ζημιές σε αυτοκίνητα και δρόμους:

Παρά τους ισχυρισμούς Ρώσων στρατιωτικών μπλόγκερ την Κυριακή ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί, αναφέρθηκαν νέες εισβολές στο δυτικό Κουρσκ, βορειοδυτικά της ουκρανικής πόλης Σούμι, σημειώνει ο Guardian.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), πλάνα από γεωεντοπισμένο υλικό έδειξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν πρόσφατα επιχειρήσεις στη Σούντζα και τη βόρεια Ζαολέσενκα. Ορισμένοι Ρώσοι μπλόγκερ ισχυρίστηκαν ότι η Ουκρανία είχε καταλάβει την Σούντζα.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνουν ενέδρες σε αντίπαλες φάλαγγες γύρω από τη συγκεκριμένη πόλη, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών δυνάμεων στο χωριό Γκίρι.

Το ISW δήλωσε ότι η εκτίμησή του ήταν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έλεγχαν όλο το έδαφος «εντός της ανώτερης έκτασης» των ισχυριζόμενων προελάσεων.

Ο Σμιρνόφ δήλωσε ότι 121.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ 11.000 απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Τι αντίσταση αντιμετώπισε η Ουκρανία;

Ενώ η Ουκρανία έχει στο παρελθόν εξαπολύσει πολλές μικρές εισβολές και επιδρομές δολιοφθοράς σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, η κλίμακα αυτής της εισβολής έπιασε τη Μόσχα απροετοίμαστη και αρχικά δυσκολεύτηκε να απαντήσει στην επίθεση.

Από το Σαββατοκύριακο η Μόσχα ανακοίνωσε μια σαρωτική «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στο Κουρσκ και σε δύο άλλες παραμεθόριες περιοχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις του πολεμούσαν τα ουκρανικά στρατεύματα «στις περιοχές των οικισμών Τολπίνο, Ζουράβλι και Οβστσί Κολοντέζ».

Εικόνα από βίντεο που παραχώρησε η Ρωσία και δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Lancet έτοιμο να πλήξει έναν ουκρανικό κινητό εκτοξευτή πυραύλων τη Δευτέρα. Πηγή φωτογραφίας: Ρωσικό υπουργείο Άμυνας / EPA

Δεν θα αργήσει η σκληρή ρωσική απάντηση, λέει η Ζαχάροβα

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η σκληρή απάντηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «δεν θα αργήσει».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εμπόδισαν επίσης μια προσπάθεια ουκρανικών μηχανοκίνητων ομάδων να εισέλθουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος κοντά στο Καουτσούκ.

Η σύμμαχος της Ρωσίας Λευκορωσία δήλωσε επίσης ότι αυξάνει τον αριθμό των δικών της στρατευμάτων στα σύνορά της, αφού ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία εισήλθε στον εναέριο χώρο της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Πάσι Παροΐνεν, αναλυτής της υπηρεσίας πληροφοριών ανοικτού κώδικα Black Bird Group με έδρα τη Φινλανδία, η οποία παρακολουθεί τον πόλεμο, δήλωσε ότι η πιο σκληρή φάση της εισβολής της Ουκρανίας είναι πιθανό να ξεκινήσει τώρα, καθώς οι ρωσικές εφεδρείες εισέρχονται στη μάχη.

Γιατί προχώρησε σε αυτή την κίνηση η Ουκρανία;

Την ώρα που η ουκρανική επίθεση έγινε υπό αυστηρή μυστικότητα και οι στόχοι της παραμένουν ασαφείς, η προέλαση φέρνει τις δυνάμεις του Κιέβου πιο κοντά σε βασικές γραμμές ανεφοδιασμού στο εσωτερικό της Ρωσίας που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Με το κίτρινο η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία. Με το ροζ οι περιοχές που ελέγχει η Ρωσία. Πηγή: Guardian / ISW / CTP

Η Σούντζα στο Κουρσκ είναι επίσης η τοποθεσία του μοναδικού αντλιοστασίου για το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι η εισβολή σχεδιάστηκε «για να ασκήσει πίεση στην επιτιθέμενη Ρωσία» και να ωθήσει «τον πόλεμο στο έδαφος του επιτιθέμενου». Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα χιλιάδες πλήγματα στο έδαφος της Ουκρανίας που εξαπολύθηκαν από την περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας αξίζουν μια δίκαιη απάντηση.

Ουκρανοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία στην περιοχή του Σούμι.

Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους ασφαλείας και άμυνας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η επίθεση φαίνεται να αντανακλά την προσπάθεια του Κιέβου να επιτύχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση σε πιθανές μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ουκρανία μπορεί να ήλπιζε ότι η επίθεση θα προκαλούσε δημόσια αναταραχή στη Ρωσία, αλλά δεν τα κατάφερε. Υποστήριξε ότι ο αριθμός των εθελοντών που θέλουν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό αυξήθηκε εξαιτίας της επίθεσης.

«Είναι προφανές ότι ο εχθρός θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη συνοριακή ζώνη για να προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη χώρα μας», δήλωσε ο Πούτιν. Το κύριο καθήκον της Ρωσίας ήταν, είπε, «να εκδιώξει τον εχθρό από τα εδάφη μας και, μαζί με τη συνοριακή υπηρεσία, να εξασφαλίσει την αξιόπιστη κάλυψη των κρατικών συνόρων».

Must in

Πώς αντέδρασαν τα social media στη διαγραφή Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το X να έχει πρωτοκαθεδρία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024