Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ – Μασκ: Φιλική κουβεντούλα στο Χ με ρατσιστικό λόγο και θεωρίες συνωμοσίας

Τραμπ – Μασκ: Φιλική κουβεντούλα στο Χ με ρατσιστικό λόγο και θεωρίες συνωμοσίας

Η «συνέντευξη» του Τραμπ στον Μασκ έγινε τελικά μετά από τεχνικά προβλήματα στο Χ και μάλλον η είδηση είναι ότι ο μεγιστάνας ράβει κουστούμι για μια θέση στην κυβέρνηση του «φίλου του Ντόναλντ»

Ρατσιστικές επιθέσεις, σεξιστικά υπονοούμενα, θεωρίες συνωμοσίας συνέθεσαν την περιβόητη «συνέντευξη» του Ντόναλντ Τραμπ στον μεγιστάνα και υποστηρικτή του Έλον Μασκ.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια φιλική συζήτηση δύο «επιτυχημένων ανδρών» με μπόλικη χυδαιολογία. Ο Τραμπ βρήκε τον χώρο και τον χρόνο να ξεδιπλώσει στο Χ όλη την ακροδεξιά του ατζέντα χωρίς να υπάρχει κανένας να τον αντικρούσει μιας και ο μεγιστάνας ήταν περισσότερο στο στιλ «συμφωνώ και επαυξάνω».

Δεν έκρυψε βέβαια και τη φιλοδοξία του για μία θέση στην κυβέρνηση του Τραμπ, αν αυτή φυσικά προκύψει από τις κάλπες του Νοεμβρίου.

«Ζόμπι» οι μετανάστες που «μας απειλούν», ευκαιρία η κλιματική αλλαγή για… περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησιες, επιθέσεις σε εργαζόμενους που αν απεργούν χρειάζονται απόλυση και χαρακτηρισμούς για τη Χαρις ως «τρελή της ριζοσπαστικής αριστεράς», συνέθεσαν το σκηνικό της συζήτησης που διήρκησε δύο ώρες και αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Χ, έπειτα από καθυστέρηση εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Ρατσιστικό παραλήρημα

Ειδικότερα, και όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο πρώην πρόεδρος υποσχέθηκε «τη μεγαλύτερη απέλαση (παράτυπων μεταναστών) στην ιστορία» των ΗΠΑ αν εκλεγεί, ισχυριζόμενος —ψευδώς— πως η μαζική έλευση επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία έχει αυξήσει την εγκληματικότητα.

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων συμπεριέλαβε τον έπαινο του πρώην προέδρου για τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές του Μασκ: Αν απεργήσουν τους απολύεις όλους

«Έχουμε κόσμο που έρχεται μαζικά, σαν (…) αποκάλυψη ζόμπι», πλειοδότησε ο Μασκ, ο οποίος για χρόνια είχε μάλλον περίπλοκη σχέση με τον Τραμπ, μολαταύτα ανακοίνωσε δημόσια πως τον υποστηρίζει μετά την απόπειρα δολοφονίας του τον περασμένο μήνα.

Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας χαρακτήρισε, όπως ακριβώς και ο Τραμπ, την Κάμαλα Χάρις, τη νέα αντίπαλο του Ρεπουμπλικάνου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, υποψήφια «της ριζοσπαστικής αριστεράς».

«Ανίκανη»

Ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε την αντίπαλό του «τρίτης τάξεως», «ανίκανη», «τρελή της ριζοσπαστικής αριστεράς» — αλλά ταυτόχρονα, επαίνεσε… την εμφάνισή της σε φωτογράφιση στο πλαίσιο συνέντευξης.

Εξάλλου, καθώς μοιάζει να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει η είσοδος στην κούρσα της κυρίας Χάρις, ο Τραμπ αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση της διαδικασίας.

Η απόφαση του κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του εξαιτίας των ανησυχιών για την ηλικία του και την πνευματική του οξύτητα, ήταν «πραξικόπημα», έκρινε ο 78χρονος Ρεπουμπλικάνος.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν απευθείας πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες της πλατφόρμας ,από την οποία είχε αποκλειστεί ο Τραμπ μετά την εισβολή οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον την 6η Ιανουαρίου 2021.

Κυβερνοεπίθεση κατήγγειλε ο Μασκ

Άρχισε με καθυστέρηση 40 και πλέον λεπτών, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, που παρουσιάστηκαν από τον Μασκ ως συνέπεια κυβερνοεπίθεσης. Έκανε λόγο για «μαζική επίθεση DDoS» (σ.σ. «denial of service», ή άρνησης υπηρεσίας»), δηλαδή προσπάθεια να κατακλυστούν εξυπηρετητές και διακομιστές με μεγάλη κίνηση και να πάψουν να λειτουργούν ιστότοποι.

Η επίθεση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του X, του πρώην Twitter, δείχνει πως κάποιοι δεν ήθελαν «να ακουστούν όσα έχει να πει ο (σ.σ. πρώην) πρόεδρος Τραμπ».

Το συμβάν, που προκάλεσε αμηχανία, θύμισε το φιάσκο που ενέσκηψε όταν έκανε την κάθοδό του στην εκστρατεία ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντας. Τότε, ο  Τραμπ είχε αδράξει την ευκαιρία να προβάλλει τον Truth Social, ανταγωνιστική πλατφόρμα και προσωπικό του δημιούργημα: «το δικό μου κόκκινο κουμπί είναι μεγαλύτερο, καλύτερο, δυνατότερο και δουλεύει (Αλήθεια!)», είχε γράψει, «το δικό σου όχι».

Ο Μασκ, το Χ και η ακροδεξιά ατζέντα

Μετά την εξαγορά του πρώην Twitter από τον Μασκ, ο οποίος το μετονόμασε σε X και επέτρεψε στον πρώην πρόεδρο να ανακτήσει την πρόσβαση στον λογαριασμό του, η πλατφόρμα επικρίθηκε για την ανοχή της στην παραπληροφόρηση. Επικριτές του τονίζουν πως έχει γίνει υπερασπιστής της άκρας δεξιάς.

Μερικές ώρες πριν από τη συνέντευξη, ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, καθ’ ύλην αρμόδιος για το διαδίκτυο, προειδοποιούσε τον Μασκ πως έχει υποχρέωση να ελέγχει το περιεχόμενο.

Πάντως, για δυο ώρες, οι δυο δισεκατομμυριούχοι έδωσαν εικόνα φίλων που συζητούν κατ’ ιδίαν μάλλον, δεν φάνηκε να διαφωνούν σε κάτι.

Ο Τραμπ για παράδειγμα ειρωνεύτηκε τη διεθνή ανησυχία για την κλιματική αλλαγή: η άνοδος του επιπέδου των ωκεανών, είπε, θα σημάνει πως θα υπάρχουν «περισσότερες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες».

«Δεν είναι πως έπιασε φωτιά το σπίτι μας», πλειοδότησε ο Μασκ, που κολάκευσε με τη σειρά τον υποψήφιo για τα «επικά» τουίτ που έγραφε στο παρελθόν.

Η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων συμπεριέλαβε τον έπαινο του πρώην προέδρου για τις αντισυνδικαλιστικές πρακτικές του Μασκ: «Είσαι ο μεγαλύτερος κόφτης» (κόστους), είπε, «αν κάποιοι απεργήσουν (…) λες ‘εντάξει, απολύεστε όλοι’».

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και μια θέση στην κυβέρνηση

Από την άλλη, ο οικοδεσπότης εξήρε τη «γενναιότητα» του Ρεπουμπλικάνου μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Ακόμη, ο Τραμπ υπενθύμισε τις σχέσεις που έχει καλλιεργήσει με αυταρχικούς ηγέτες, όπως ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ή ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Αν επιστρέψει στην εξουσία οι ΗΠΑ θα είναι πιο ασφαλείς σε διεθνές επίπεδο, υποσχέθηκε. «Νομίζω πως ο κόσμος υποτιμά τον κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου», έραψε ο κ. Μασκ.

Ο επιχειρηματίας φάνηκε μάλιστα να θέτει εμμέσως υποψηφιότητα για θέση στη δυνητική μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας πως θα ήθελε να είναι μέλος επιτροπής που θα «εγγυάται ότι το χρήμα των φορολογούμενων θα δαπανάται ορθά».

Τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, ο Μασκ έκλεισε δραματοποιώντας κάπως το διακύβευμα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ: «νομίζω πως βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για το μέλλον του πολιτισμού, και νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε τον σωστό δρόμο» — αυτός είναι, κατά τη γνώμη του, οι Αμερικανοί να αναδείξουν εκ νέου πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός δεν αφήνει τον Πετρούσεφ και ο Ερυθρός Αστέρας… βλέπει Βόιτμαν

Ο Ερυθρός Αστέρας φαίνεται πως αφήνει την περίπτωση Πετρούσεφ, που δεν παραχωρεί ο Ολυμπιακός και κοιτάζει τον Βόιτμαν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024