Θεσσαλονίκη: Μάστιγα τα ξενοίκιαστα καταστήματα στο κέντρο της πόλης
Η Θεσσαλονίκη, λίγο πριν υποδεχθεί τη ΔΕΘ, μετράει ανά δεκάδες τα κλειστά εμπορικά καταστήματα στους δρόμους του κέντρου, που μένουν ξενοίκιαστα για χρόνια
Στη Θεσσαλονίκη τα ανοίκιαστα καταστήματα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Μετά την πανδημία πολλές μικρές εμπορικές επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, με αποτέλεσμα τα λουκέτα και οι άδειες βιτρίνες να πολλαπλασιάζονται. Δεκάδες είναι πλέον τα κλειστά και εγκατελειμμένα μικρομάγαζα, τόσο στους συνοικιακούς δρόμους της συμπρωτεύουσας, αλλά ακόμα και σε εμπορικούς δρόμους, που όμως έχουν χάσει την αίγλη τους.
Τα υψηλά ενοίκια και τα μεγάλα λειτουργικά κόστη κάνουν ασύμφορη την ενοικίαση των καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους
Το νέο στοιχείο είναι ότι ενώ θεωρητικά, θα έπρεπε να φυσάει «αναπτυξιακός άνεμος» στην πόλη, σύμφωνα με την κυβερνητική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά χειροτερεύει.
Κι ενώ η Θεσσαλονίκη μετράει αντίστροφα για να φιλοξενήσει τη ΔΕΘ, ρεπορτάζ της – υπεράνω αντικυβερνητικής υποψίας – ΕΡΤ, καταγράφει μια μελανή εικόνα.
Δεκάδες τα κλειστά καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους
«Ταμπέλες και αφίσες με την επιγραφή »Ενοικιάζεται», λιγοστή κίνηση στους δρόμους, κρυμμένες τζαμαρίες από γκράφιτι και σκόνη. Για περισσότερο από δύο χρόνια, καταστήματα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης παραμένουν κλειστά και εγκαταλελειμμένα. Κτίρια έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου», μεταδίδει ο ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης.
Το απόθεμα των αδιάθετων μικρών, συνοικιακών, καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο. Δεν αποκλείεται να μην μπορέσουν να αξιοποιηθούν όλα
Τα υψηλά ενοίκια αλλά και τα μεγάλα λειτουργικά κόστη κάνουν ασύμφορη την ενοικίαση των καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους. Τα περισσότερα μαγαζιά, που ανοίγουν στο κέντρο τα τελευταία χρόνια μετατρέπονται σε καταστήματα καφέ και εστίασης. Όμως όπως λένε παραδοσιακοί έμποροι, πρόκειται για επιχειρήσεις με μικρό κύκλο ζωής, που ανοίγουν και κλείνουν μετά από 2 το πολύ 3 χρόνια, συχνά αφήνοντας πίσω «φέσια».
Τα μικρά εμπορικά στη Θεσσαλονίκη μαραζώνουν
Αρνητικό παράγοντα, αποτελεί και η πτώση της εμπορικής κίνησης στο κέντρο λόγω έλλειψης στάθμευσης, κάτι που αναγκάζει αρκετούς πελάτες να στρέφονται στα εμπορικά κέντρα.
Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ομολογούν ότι η εικόνα των άδειων καταστημάτων είναι αποκαρδιωτική και ότι τα ξενοίκιαστα καταστήματα μετριώνται σε δεκάδες σε κάθε δρόμο. Πολίτης δηλώνει ότι μόνο στην οδό Μητροπόλεως μέτρησε 17 κλειστά εμπορικά μαγαζιά.
Μικροί έμποροι της Θεσσαλονίκης περιγράφουν στο φακό της ΕΡΤ μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα, όπου οι πολίτες, εξουθενωμένοι από την ακρίβεια, έχουν περικόψει τις δαπάνες τους σε ό,τι θεωρούν δευτερεύον, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο. «Αν καις όλη μέρα air condition δε θα πας να αγοράσεις βιβλίο, προφανώς», λέει πικρά η Ανθούλα Πουλουκτσή, ιδιοκτήτρια του «Κέντρου του Βιβλίου», ενός από τα παλιά καταστήματα της πόλης.
Γρίφος για δυνατούς λύτες
Σύμφωνα με ρεπορτά τοπικών ΜΜΕ (voria.gr) το θέμα των ξενοίκιαστων καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι δύσκολο να λυθεί. Το απόθεμα των αδιάθετων μικρών, συνοικιακών, καταστημάτων εκτιμάται πως είναι μεγάλο. Δεν αποκλείεται να μην μπορέσουν να αξιοποιηθούν όλα καθώς η ζήτηση κι σε καταστήματα άλλων προδιαγραφών.
Οι ιδιοκτήτες που βλέπουν ξενοίκιαστα τα καταστήματα τους, που συνήθως είναι λίγων τετραγωνικών (30-50 τμ) και επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ και άλλα τέλη χωρίς να έχουν κάποια πηγή εσόδων, αναζητούν λύση για το χρόνιο πρόβλημα τους. Κάποια καταστήματα μετατρέπονται σε πάρκινγκ ή και σε κατοικίες ακόμη και αν πρόκειται για υπόγεια κασταστήματα Όμως οι περιπτώσεις που υποψήφιων αγοραστών μικρών καταστημάτων που αναζητούν ευκαιρίες σε χαμηλές τιμές προκειμένου να τα μετατρέψουν σε γκαράζ και να βγάζουν ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα, είναι πολύ λίγες.
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ