Για την κατάσταση της ατμόσφαιρας, μετά την τεράστια φωτιά που έπληξε τη ΒΑ Αττική για δύο συνεχόμενες ημέρες, μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Την πρώτη μέρα είχαμε ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολύ υψηλά επίπεδα, έως και 10 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό. Όλα πλέον εξαρτώνται, τις επόμενες ημέρες, από τη θερμοκρασία, την υγρασία… την τοπογραφία της περιοχής. Υπάρχουν κάποια μικροσωματίδια που δημιουργούνται, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν αρκετά μακριά – όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές. Και δυστυχώς μπαίνουν εντελώς μέσα στο εσωτερικό του πνεύμονα και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα», εξήγησε αρχικά μιλώντας στο ERTNews.

Πληθώρα τοξικών ουσιών

Συνέχισε λέγοντας: «Τα καυσαέρια αυτά περιέχουν διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδιο του αζώτου, οξείδιο του θείου που είναι πολύ τοξικά. Επειδή έχουν καεί και βιοτεχνίες, οικιακές συσκευές, οικοδομικά υλικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλα τοξικά υλικά που δεν μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε».

Απαραίτητη η χρήση μάσκας

«Η μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι δίπλα και μέσα στις πληγείσες περιοχές, επομένως μεγαλύτερη προστασία θα πρέπει να έχουν τα άτομα τα οποία βρίσκονται κοντά στις περιοχές αυτές. Ως εκ τούτου, έχουν εκδοθεί ειδικές οδηγίες από χθες (13/8) από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας και αναφέρονται στο πώς θα μπορέσουμε να μαζέψουμε τις στάχτες είτε μέσα στο σπίτι μας, στα μπαλκόνια μας είτε και έξω, έτσι ώστε να απομακρύνουμε όλο αυτό το στερεό υπόλειμμα της πυρκαγιάς», συμπλήρωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Έπειτα τόνισε την ανάγκη χρήσης μάσκας, για την πλήρη κάλυψη της μύτης και του στόματος. Επιπλέον συμβούλεψε να μην αφήσουμε τα παιδιά και τα κατοικίδιά μας να παίξουν σε σημεία που υπάρχει στάχτη και να προσπαθήσουμε σταδιακά -και χωρίς να τη διασπείρουμε στο περιβάλλον- να την μαζέψουμε σε πλαστικές σακούλες, εφόσον είναι μέσα στο σπίτι.